Τρίτη 3 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποχαιρετισμός στον σ. Μιχάλη Φαρσάρη

Χτες, Δευτέρα, στο Ηράκλειο Κρήτης, παρουσία συντρόφων, συναγωνιστών, συγγενών και φίλων του, κηδεύτηκε ο σ. Μιχάλης Φαρσάρης, που «έφυγε» την Κυριακή σε ηλικία 87 ετών. Στην κηδεία παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ενώ εκ μέρους του Κόμματος τον επικήδειο εκφώνησε ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτής του Κόμματος. Στο πλάι του εκλιπόντος εναλλάσσονταν σε θέσεις τιμητικής φρουράς μέλη του Κόμματος. Το τελευταίο ταξίδι του συντρόφου συνοδευόταν από τη σημαία του Κόμματος που υπηρέτησε μια ζωή, όπως και τον «Ριζοσπάστη».

Σε ανακοίνωσή του για το θάνατο του σ. Μιχάλη Φαρσάρη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε:

«Το ΚΚΕ με βαθιά θλίψη αποχαιρετά τον σύντροφο Μιχάλη Φαρσάρη. Παιδί αγροτικής οικογένειας, γεννήθηκε το 1931 στο Μέσα Λασίθι του Οροπεδίου Λασιθίου. Μαθητής στο Ηράκλειο το 1948, συνδέθηκε με τους παράνομους κομμουνιστές στην πόλη του Ηρακλείου και άρχισε την αγωνιστική του πορεία, που από τότε θα είναι αδιάκοπη έως και το θάνατό του.

Σε ηλικία 18 χρόνων, πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει στη Νομική, όπου ήρθε σε επαφή με το λαϊκό κίνημα, στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια, με παράνομο το ΚΚΕ και με ένταση της καταστολής από το αστικό κράτος.

Συνέβαλε στην ανάπτυξη διεκδικητικού κινήματος των φοιτητών της Νομικής και ιδιαίτερα πρωτοπόρησε στον Σύλλογο Κρητών Σπουδαστών Αθήνας, στον οποίο εξελέγη πρόεδρος. Στο πλαίσιο της Νεολαίας της ΕΔΑ, χρεώθηκε την ευθύνη της καθοδήγησης όλων των τοπικών σπουδαστικών συλλόγων της Αθήνας, ενώ είχε αποφασιστική συμβολή στην ίδρυση της Ομοσπονδίας Τοπικών Σπουδαστικών Συλλόγων Ελλάδας.

Για την αγωνιστική του δράση εξορίστηκε στον Αη Στράτη για 5 χρόνια. Με την επιστροφή του από την εξορία, συνέχισε αμείωτα την αγωνιστική του πορεία. Εκλέγεται το 1965, στο Α' Συνέδριο, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Η παραμονή της κήρυξης της δικτατορίας τον βρήκε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου της ΕΔΑ, ενώ ταυτόχρονα δικηγορούσε πάντα στο πλευρό των λαϊκών αγωνιστών.


Συνέχισε την αγωνιστική του δράση και την περίοδο της μεταπολίτευσης, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, στα ψηφοδέλτια και τους συνδυασμούς που αυτό στήριξε. Το 1979 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου. Το 1998 και το 2002 τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στις νομαρχιακές εκλογές και εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος Ηρακλείου. Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και στο Διοικητικό Συμβούλιο του παραρτήματος Ηρακλείου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Τα δύσκολα χρόνια της αντεπανάστασης και της προσπάθειας διάλυσης του Κόμματος από τον οπορτουνισμό, ο σύντροφος Μιχάλης κράτησε ψηλά τη σημαία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού και είχε ιδιαίτερη συμβολή στην ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων και στην ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος στο νομό Ηρακλείου.

Ο σύντροφος Μιχάλης Φαρσάρης έως το τέλος της ζωής του υπεράσπισε το Κόμμα και τίμησε τον τίτλο του μέλους του Κόμματος.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στη γυναίκα, τα παιδιά και τους οικείους του».

  • Τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του Μ. Φαρσάρη εκφράζουν η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, η ΤΕ Ηρακλείου του Κόμματος, όπως και οι Οργανώσεις Ηρακλείου της ΚΝΕ. Επίσης το παράρτημα Ηρακλείου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου Κρήτης.
  • Ψηφίσματα προς τιμήν του Μ. Φαρσάρη εξέδωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου και ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων Κρήτης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ