Τρίτη 10 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζητούν την ... «ασφαλή χρήση ναρκωτικών»

Τροπολογία κατέθεσε η ΔΗΣΥ για τη λειτουργία «χώρων εποπτευόμενης χρήσης»

Τη «λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης» για την ...«ασφαλέστερη χρήση ναρκωτικών ουσιών» (!!) ζητάει και η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), η οποία μάλιστα σε ρόλο «λαγού» και σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για ασφαλιστικά και άλλα εργασιακά θέματα. Η τροπολογία πρόκειται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής μέχρι αύριο.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, επιχειρείται να γίνει το μαύρο άσπρο μέσα μια κομπογιαννίτικη ανάλυση, που επιχειρεί να κρύψει κάτω από το χαλί τις αιτίες του προβλήματος των ναρκωτικών. Παρά τα προσχήματα που αξιοποιούνται για να μετατρέψουν το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης σε ιατρικό και «δημόσιας τάξης», με την πρόταση αυτή επιχειρείται ουσιαστικά η μεταφορά της πιάτσας σε τέσσερις τοίχους, νομιμοποιώντας ουσιαστικά τη ναρκωκουλτούρα.

Αύξηση των χρηστών ηρωίνης, υπονόμευση της απεξάρτησης
  • «Ηδη λειτουργούν σε Ελβετία, Ολλανδία (...) με εξαιρετικά αποτελέσματα (EMCDDA - Eυρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών)», αναφέρεται στην τροπολογία.

Πράγματι, στην ΕΕ λειτουργούν 78 «shooting rooms» («χώροι να τρυπιέσαι»), από τα οποία τα 45 βρίσκονται στην Ολλανδία. Εκεί λειτουργούν παράλληλα με τα προγράμματα χορήγησης ηρωίνης σε χρήστες με την ευθύνη του κράτους και με εμπλοκή δήμων και 180 φορέων (υπουργεία, Τοπική Διοίκηση, εκκλησία, ΜΚΟ, ακόμα και του «Κόμματος των Ναρκωτικών»). Από τα ίδια τα στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση της Ολλανδίας προς το EMCCDA, δεν προκύπτει από πουθενά η αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου ως προς τη μείωση της χρήσης ή ως προς τη μείωση των θανάτων από ηρωίνη. Αντίθετα διαγράφεται σταθερά αύξηση της χρήσης ηρωίνης. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι λόγω των «shooting rooms» στην Ολλανδία δεν υπάρχει τάση ένταξης χρηστών σε πρόγραμμα θεραπείας.

Πατώντας στα υπαρκτά προβλήματα που δημιουργεί η ίδια τους η πολιτική, όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις στην Ελλάδα έχουν επιχειρήσει να περάσουν την ευρωενωσιακή Οδηγία για τη λειτουργία τέτοιων χώρων, ενώ θερμοί υποστηρικτές του εγχειρήματος είναι οι διοργανωτές των ναρκωφεστιβάλ και η δημοτική αρχή του δήμου Αθηναίων. Κατά τη φετινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας είχε εκφράσει τη θετική πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει και νομοθετικά το θέμα.

Η λειτουργία τέτοιων χώρων ενθαρρύνει τη χρήση, ενισχύει τις «πιάτσες»

Για το θέμα έχει παρέμβει στο παρελθόν το ΚΕΘΕΑ, επισημαίνοντας ότι η λειτουργία τέτοιων χώρων εγείρει σημαντικά ζητήματα, γιατί μπορεί να ενθαρρύνει τη χρήση, να ενισχύσει τοπικά τις «πιάτσες» και να μειώσει το κίνητρο για θεραπεία. «Παρ' όλα αυτά, η δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης προβάλλεται από πολλές πλευρές ως καινοτόμος και "σωτήρια", χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα που ενισχύουν την αντίθετη άποψη», αναφέρει το Κέντρο. Να θυμίσουμε ότι το ΚΕΘΕΑ συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος στις «πιάτσες» εδώ και πολλά χρόνια, μέσα από προγράμματα φροντίδας της σωματικής και ψυχικής υγείας των εξαρτημένων στο δρόμο, τη λειτουργία χώρων διημέρευσης και υποστήριξής τους, τη διασύνδεσή τους με υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, υγείας και απεξάρτησης. Βέβαια, όλοι αυτοί που ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για το μέλλον των χρηστών δεν λένε κουβέντα για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του Κέντρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ