Τρίτη 10 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ ΣΒΒΕ
«Εθνική προτεραιότητα» τα κέρδη του κεφαλαίου

Απολογισμό πεπραγμένων και αναφορά προθέσεων για την ενίσχυση της ανάκαμψης του κεφαλαίου στη χώρα έκανε ο πρωθυπουργός από το βήμα της συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας, χτες το βράδυ. Παρουσιάζοντας αυτήν την προοπτική ως επωφελή και για το λαό, ο Αλ. Τσίπρας απηύθυνε πρόσκληση στις «παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να συστρατευτούν στο σχέδιό μας για την έξοδο από την κρίση», που ξεδιπλώνεται σε έδαφος έρημο από εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ως προϋπόθεση της ανάκαμψης του κεφαλαίου παρουσίασε τη διευθέτηση για το χρέος, που δημιουργεί - όπως είπε - «τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για αναπτυξιακές παρεμβάσεις», ζεστό χρήμα, φοροαπαλλαγές και λοιπά προνόμια στο κεφάλαιο. Υπενθύμισε ότι η κυβερνητική πολιτική τα προηγούμενα χρόνια στόχευε στο να διαμορφωθούν «οι συνθήκες για τη μετάβαση σε μια περίοδο σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης» και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση έκανε κάτι που «οι εταίροι μας δεν μπορούσαν να φανταστούν»: «Εφαρμόσαμε ένα εκτεταμένο πλέγμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών», για τις οποίες διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν, αφού, όπως στο ποδήλατο, «αν σταματήσεις να κάνεις πετάλι, πέφτεις».

«Παράλληλα, βάλαμε σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της χώρας με τρόπο συστηματικό και αξιόπιστο», πρόσθεσε.

Στα πεπραγμένα προς όφελος του κεφαλαίου δεν ξέχασε να εντάξει την «επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων που ξεπέρασαν όλες τις εκτιμήσεις» - μέσα από τη διαρκή φοροληστεία του λαού και το κόψιμο κοινωνικών δαπανών - και τις παρεμβάσεις για μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με την ενεργειακή φτώχεια.

Στα πόδια του κεφαλαίου προνόμια, «κίνητρα»...

Ερχόμενος στο σήμερα και στις προθέσεις της κυβέρνησης για το μέλλον, υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις στους βιομηχάνους: «Μόνιμη αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, ειδικά όσο θα σταθεροποιείται η οικονομία σε υψηλούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Υποσχέθηκε επιπλέον μέτρα προκειμένου «να έχουμε ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς» ανάπτυξης στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού, της ναυτιλίας, των μεταφορών, της αγροτοδιατροφικής παραγωγής και μεταποίησης και στη βιομηχανία.

Δεσμεύτηκε ακόμα για απρόσκοπτη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, από κοινοτικούς πόρους, επενδυτικά προγράμματα, το ΕΣΠΑ και το σχέδιο Γιούνκερ, και μέσω της συνεργασίας με διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Ο νέος «αναπτυξιακός νόμος», είπε, «δίνει πλήθος από θεσμικά και χρηματοδοτικά κίνητρα στους επενδυτές (...) προχωράμε στη δημιουργία, το επόμενο διάστημα, της Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας κάθε κλίμακας. Ενώ δουλεύουμε συστηματικά και για μια δυναμική επιστροφή των ελληνικών τραπεζών (...) με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να είναι και πάλι σε θέση αυξήσουν τη ρευστότητα της οικονομίας».

Συνοψίζοντας, ανήγαγε τις επενδύσεις σε «εθνική προτεραιότητα», δηλώνοντας ότι «δίνουμε τη μάχη και αίρουμε διαρκώς εμπόδια ώστε να δημιουργούμε το κατάλληλο φιλικό περιβάλλον για την προσέλκυσή τους».

...και ευρωατλαντικές «διευθετήσεις»

Στο πλαίσιο αυτό ενέταξε την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων, τις επενδύσεις στις ενεργειακές υποδομές στη βόρεια Ελλάδα, την αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης ως εμπορικού διαμετακομιστικού κέντρου, αλλά και την ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία με την ΠΓΔΜ, καλώντας τους βιομηχάνους να την εκμεταλλευτούν ως μέσο για επέκταση της δραστηριότητάς τους.

«Υπό το ίδιο πρίσμα, μπορούμε να δούμε και τις ευκαιρίες που διανοίγονται για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, από την προώθηση της κοινά αποδεκτής λύσης με τους γείτονές μας στην ΠΓΔΜ», δήλωσε και πρόσθεσε πως «θέλω να αναφερθώ ειδικά στις προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα των επενδύσεων στη γειτονική χώρα. Εκεί όπου οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να αποδείξουν στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι ο ισχυρός παίχτης στην περιοχή των Βαλκανίων (...) σας καλώ να δούμε τη μεγάλη γεωπολιτική εικόνα και το πεδίο ευκαιριών που διανοίγονται ειδικά για την επιχειρηματική κοινότητα και την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως της πραγματικής πρωτεύουσας των Βαλκανίων. Μέσα από μια συμφωνία που αυξάνει τις δυνατότητες της χώρας στο μέλλον, την εδραιώνει στην περιοχή ως δύναμη σταθερότητας και ανάπτυξης, δυναμώνει την επιρροή της στη διεθνή σκηνή».

Ο Αλ. Τσίπρας εξήρε και τη «στάση ευθύνης του ΣΒΒΕ» συνολικά και για τη συμφωνία με τα Σκόπια, φέρνοντάς την σε αντιπαράθεση με αυτήν του ΣΕΒ, στου οποίου τις παρεμβάσεις είδε «πολιτικά κίνητρα».

Από την ομιλία του δεν έλειψαν τα «καρφιά» προς τη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε για πατριδοκαπηλία, ενώ κατήγγειλε την παρουσία Μπακογιάννη στην ορκωμοσία του Ρ. Τ. Ερντογάν. Οπως είπε, προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι η «διατήρηση σταθερού πολιτικού κλίματος» και «δυστυχώς κάποιοι κινούνται ανεύθυνα, έχοντας βασίσει το λόγο και την πολιτική τους παρουσία στην αποτυχία, όχι τη δική μας, αλλά της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ