Τετάρτη 11 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ
Ξεκινούν στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι

Να συμμετέχουν δυναμικά σε όλες τις κινητοποιήσεις που αρχίζουν σήμερα στον ΟΣΕ καλεί τους εργαζόμενους η Γραμματεία Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να δοθεί μάχη ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα.

Οι κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών περιλαμβάνουν τρίωρες στάσεις εργασίας (5 - 8 π.μ., 1 - 4 μ.μ., 9 μ.μ. - μεσάνυχτα) σήμερα Τετάρτη, την Παρασκευή 13/7, τη Δευτέρα 16/7 και την Τετάρτη 18/7, ενώ κλιμακώνονται με 24ωρη απεργία στις 20 Ιούλη (για την προσωρινή δικαστική διαταγή και την αναστολή των κινητοποιήσεων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ βλ. αναλυτικότερα παρακάτω).

Κάλεσμα αγώνα για ενιαία ΣΣΕ και ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης

Στην ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει πως «κυβέρνηση, ΤΑΙΠΕΔ, διοικήσεις εταιρειών και κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός κάνουν τα πάντα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις στο Σιδηρόδρομο». Καταγγέλλει τις πρακτικές της κυβέρνησης στην ΕΕΣΤΤΥ, που προκειμένου να ικανοποιήσει «την απαίτηση των ιδιωτών για μείωση του αριθμού των εργαζομένων», προκήρυξε μετατάξεις. Οταν η προσπάθειά της έπεσε στο κενό, μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων, επιστράτευσε τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. «Ετσι ανέλαβαν δράση οι "ΔΙΚΤΥΟΣΥΡΙΖΑΙΟΙ"», καταγγέλλει η Γραμματεία, «που έτρεξαν πρώτοι να κάνουν αιτήσεις, προσπαθώντας να παρασύρουν όσους εργαζόμενους μπορούσαν κι όταν ούτε αυτό έφερε αποτέλεσμα, προχώρησαν στην τρομοκρατία των εργαζομένων λέγοντας ότι η μόνη σωτηρία τους είναι η φυγή από τον ΟΣΕ».

«Για εμάς τους εργαζόμενους ένας δρόμος υπάρχει: Ο δρόμος της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης. Η σημερινή αρνητική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας δεν αλλάζει σκύβοντας το κεφάλι και καταπίνοντας τα νέα κυβερνητικά παραμύθια. Μην περιμένετε τίποτε από τον παλιό, κυβερνητικό, εργοδοτικό συνδικαλισμό (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ) ούτε από τον καινούργιο (ΔΙΚΤΥΟ)», τονίζει η Γραμματεία Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ.

Καλεί σε αγώνα για:

-- Σιδηρόδρομο στην υπηρεσία του λαού και όχι των μονοπωλίων. Να σταματήσουν τώρα οι ιδιωτικοποιήσεις, κάθε μορφής, έμμεσης και άμεσης.

-- Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλες τις Σιδηροδρομικές Εταιρείες, με αιτήματα για: Κατοχύρωση απέναντι στις απολύσεις. Αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, εργασιακές σχέσεις, σταθερή δουλειά, 5θήμερο, διεκδίκηση 7ωρου. Κάλυψη από τη ΣΣΕ όλων των εργαζομένων με κάθε σχέση εργασίας. Κάλυψη των μαθητών από τη Σύμβαση και παραμονή τους στο Σιδηρόδρομο μετά το τέλος της μαθητείας. Μέτρα για βελτίωση των όρων υγιεινής και ασφάλειας - μέτρα ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων.

Καλεί ακόμα σε κοινό αγώνα με το ταξικό κίνημα, διεκδικώντας μεταξύ άλλων μείωση στην τιμή των εισιτηρίων και δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, των ΑΜΕΑ και των φοιτητών.

Στα δικαστήρια οι απεργιακές κινητοποιήσεις

Στο μεταξύ, η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λίγες ώρες πριν την έναρξη των κινητοποιήσεων, ζήτησε με προσφυγή της στο δικαστήριο να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές, αξιοποιώντας τη στάση των διοικήσεων των Σωματείων Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης ΟΣΕ (η πλειοψηφία τους ελέγχεται από το «Δίκτυο Σιδηροδρομικών» - ΣΥΡΙΖΑ).

Και ενώ η απόφαση πρόκειται να εκδοθεί τις επόμενες μέρες, το δικαστήριο με προσωρινή διαταγή απαγόρευσε την απεργιακή κινητοποίηση στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης. Στην απόφαση αυτή έσπευσε να συμμορφωθεί η πλειοψηφία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών ΟΣΕ, η οποία καλυπτόμενη πίσω από αυτήν τη δικαστική διαταγή και τη στάση των δύο σωματείων, ανέστειλε τις απεργιακές κινητοποιήσεις για τους εργαζόμενους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ τις συνεχίζει για τους εργαζόμενους στις υπόλοιπες εταιρείες (ΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ, ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ).

Το ΠΑΜΕ Σιδηροδρομικών καλεί τους εργαζόμενους στο σιδηρόδρομο να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα για τη στάση της κυβέρνησης, το ρόλο των αστικών δικαστηρίων, αλλά και της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία, που ουσιαστικά ευθυγραμμίζεται με αυτές τις αποφάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ