Τετάρτη 18 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΑΒ
Χτύπημα με κυβερνητική υπογραφή στην επιχειρησιακή ΣΣΕ

Χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των 1.400 εργαζομένων στην υπό κρατική ιδιοκτησία και έλεγχο ΕΑΒ επιφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κουτσουρεύοντας την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που είχε υπογραφτεί τον Οκτώβρη του 2017 μεταξύ της διοίκησης και του Σωματείου Εργαζομένων (ΣΕΕΑΒ).

Αξιοποιώντας τον νόμο 4484/17, ο οποίος προβλέπει πως πλέον στις κρατικές εταιρείες οι ΣΣΕ πρέπει να έχουν συνυπογραφή και έγκριση του υπουργείου Οικονομικών, με τις υπογραφές των Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Χουλιαράκη, καταργείται η πρόβλεψη της Επιχειρησιακής ΣΣΕ που όριζε πως «η Σύμβαση αυτή συμπληρώνει και σε καμία περίπτωση δεν καταργεί δικαιώματα των εργαζομένων που κατοχυρώθηκαν από τις προηγούμενες ΣΣΕ, Ειδικά Πρακτικά Συμφωνίας και την πρακτική της εταιρείας όπως εγγράφως έχει διατυπωθεί».

Στη θέση αυτού του όρου της σύμβασης - και μάλιστα χειρόγραφα - μπαίνει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η διάταξη πως «από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργούνται όλες οι ρυθμίσεις προηγούμενων Συλλογικών Συμβάσεων, εκτός των ρυθμίσεων που ρητά αναφέρονται στο επισυναπτόμενο παράρτημα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, εκτός εάν τα αναφερόμενα θέματα έχουν ρυθμιστεί με νεότερες διατάξεις νόμων».

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, στη βάση αυτή και με τις ανάλογες παρεμβάσεις στο κείμενο της Σύμβασης, το υπουργείο δεν αναγνωρίζει το σύνολο της προϋπηρεσίας ενός εργαζόμενου όταν η εταιρεία προβαίνει σε πρόσληψή του και με τον τρόπο αυτό μειώνονται οι αμοιβές του. Προχωρά επίσης στη διακοπή καταβολής των εργοδοτικών εισφορών σε αποταμιευτικό πρόγραμμα αποζημίωσης των εργαζομένων κατά τη συνταξιοδότησή τους, στο οποίο συνεισφέρουν και οι εργαζόμενοι, ενώ διακυβεύεται και το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας που μέχρι τώρα λαμβάνει η πλειοψηφία των εργαζομένων.

Σε δήλωσή του ο Χρήστος Ζυγογιάννης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων, εκλεγμένος με τη «Δημοκρατική Εργατοϋπαλληλική Συσπείρωση», καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση χτυπά τις Συλλογικές Συμβάσεις, κουτσουρεύοντας εργατικά δικαιώματα. Την ώρα που διατυμπανίζει ότι έρχεται η "ανάπτυξη" και μετά τον Αύγουστο "βγαίνουμε από τα μνημόνια", δείχνει πώς εννοεί την "κανονικότητα". Δηλαδή, με εργαζόμενους χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα». Ταυτόχρονα, ζητά «την πλήρη εφαρμογή της ΣΣΕ, χωρίς τροποποιήσεις και καταργήσεις από το υπουργείο Οικονομικών», αλλά και την «κατάργηση του άρθρου 43 του ν.4484/17 που θέτει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις υπό την κηδεμονία του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ