Παρασκευή 20 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Πολυήμερα γυμνάσια στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα

Από παλιότερες ασκήσεις της Κίνας στην περιοχή, που έκανε μαζί με τη Ρωσία

Associated Press

Από παλιότερες ασκήσεις της Κίνας στην περιοχή, που έκανε μαζί με τη Ρωσία
ΠΕΚΙΝΟ.--

Πολυήμερες ασκήσεις με αληθινά πυρά έχουν ξεκινήσει οι κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα. Θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 23 Ιούλη.

Οι ασκήσεις διεξάγονται σε μια περιοχή που προσομοιάζει στο μέγεθος της Ταϊβάν και εκτιμάται ότι ο προγραμματισμός τους αποτελεί «απάντηση» και στη στήριξη - άμεση ή έμμεση - που βρίσκουν οι αρχές της Ταϊπέι τον τελευταίο καιρό από δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ. Θυμίζουμε ότι πριν από μερικούς μήνες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ενέκρινε διάταγμα που αναβαθμίζει το επίπεδο εκπροσώπησης ΗΠΑ - Ταϊβάν στη διμερή τους συνεργασία, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο πιο «επιθετική» στάση στην αντιμετώπιση της «πολιτικής της Μίας Κίνας», βάσει της οποίας το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της δικής της επικράτειας.

Το διάταγμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κίνας, η οποία επικρίνει και τη συνολικότερη ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή, με τις περιπολίες στρατιωτικών τους πλοίων που έχουν πλέον σταθεροποιηθεί, ειδικά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, στο όνομα της ανάγκης διασφάλισης της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας».

Οσον αφορά τα συγκεκριμένα κινεζικά γυμνάσια, κρατικά ΜΜΕ της Κίνας σημειώνουν ότι η μεγάλη τους διάρκεια όπως και η μεγάλη περιοχή στην οποία «απλώνονται» συνδέονται με την αυξημένη ανάγκη να αξιολογηθούν οι επιχειρησιακές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι μέθοδοι εκπαίδευσης, αλλά και ο οπλισμός τους.

Επίσης, η Ανατολική Κινεζική Θάλασσα εκτιμάται ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε μια πιθανή στρατιωτική αναμέτρηση, δεδομένης της θέσης της, κάτω από την Κορεατική Χερσόνησο, αλλά και την Ιαπωνία. Πρόκειται άλλωστε για μια περιοχή που μαζί με τη Νότια Κινεζική Θάλασσα αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες ζώνες της περιφέρειας Ασίας - Ειρηνικού, εξαιτίας του μεγάλου ορυκτού πλούτου που διαθέτουν αλλά και του ότι αποτελούν κρίσιμους εμπορικούς και στρατηγικούς διαύλους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπαράζ στρατιωτικών ασκήσεων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (2022-08-18 00:00:00.0)
Στρατιωτική «περικύκλωση» της Ταϊβάν από την Κίνα μετά την επίσκεψη Πελόζι (2022-08-04 00:00:00.0)
Αμερικανικά πλοία στα Στενά της Ταϊβάν (2018-07-10 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας (2018-06-07 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο των ενεργειακών ανταγωνισμών (2012-08-26 00:00:00.0)
Κοινές ασκήσεις προκαλούν κινεζικές αντιδράσεις (2011-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ