Τρίτη 10 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Αμερικανικά πλοία στα Στενά της Ταϊβάν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία διέσχισαν το Σαββατοκύριακο τα Στενά της Ταϊβάν, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Κίνας.

Σύμφωνα με τον ναύαρχο Τσάρλι Μπράουν, εκπρόσωπο του Στόλου Ειρηνικού του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), τα αντιτορπιλικά «Mustin» και «Benfold» διέσχισαν «τα διεθνή ύδατα ανάμεσα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα», κάτι που κάνουν «εδώ και πολλά χρόνια», συνέχισε.

Το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν έκανε λόγο για διέλευση που «συνάδει με τους κανονισμούς», ωστόσο έντονη ήταν η αντίδραση της Κίνας. Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ κάλεσε για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ να αποφύγουν τις ενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο «την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Θυμίζουμε ότι η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της δικής της επικράτειας, ενώ ελάχιστα κράτη την αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητη χώρα. Οι ΗΠΑ, αν και επίσημα δεν της αναγνωρίζουν ανεξαρτησία, διατηρούν σχέσεις μαζί της και την άνοιξη ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ ενέκρινε διάταγμα με το οποίο αναβαθμίστηκε το επίπεδο εκπροσώπησης των ΗΠΑ στη διμερή τους συνεργασία. Αυτό θεωρήθηκε ότι σηματοδοτεί πιο «επιθετική» στάση στην αντιμετώπιση της «πολιτικής της Μίας Κίνας», βάσει της οποίας το Πεκίνο θεωρεί το νησί μέρος της ενιαίας Κίνας.

Ολα αυτά τα χρόνια οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία σε όλη την περιοχή, έχοντας ξεκινήσει και περιπολίες στο όνομα της «διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας» στην περιοχή. Αυτό αποτελεί απάντηση καταρχάς στη ραγδαία αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών της Κίνας στην περιφέρεια, σε τμήματα όπως η Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου το Πεκίνο έχει εδαφικές διαφορές με όλες σχεδόν τις γύρω χώρες. Πρόσφατα, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Ρόναλντ Ρίγκαν» βρέθηκε στις Φιλιππίνες, σε μία επίσκεψη «καλής θέλησης», για την «αποφυγή συγκρούσεων», όπως εξηγούσαν στελέχη του Πενταγώνου σε ΜΜΕ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ