Τρίτη 10 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΚΟΡΕΑΤΙΚΟ
Απομένει δουλειά «δύσκολη» και «γεμάτη προκλήσεις»

Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, τόνισε ο Μάικ Πομπέο, που εμφάνισε τη σχέση ΗΠΑ - Βιετνάμ ως υπόδειγμα συνεργασίας

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΤΟΚΙΟ - ΑΝΟΪ.--

Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει για το θέμα της Κορεατικής Χερσονήσου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, από το Τόκιο όπου βρέθηκε μετά τις διήμερες επαφές του στην Πιονγιάνγκ. Η πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας ήταν ο πρώτος σταθμός του σε μια πολυήμερη περιοδεία του στην περιοχή, με ένα από τα βασικά θέματα την «αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου» που η Ουάσιγκτον ιεραρχεί ως εργαλείο προώθησης των ευρύτερων γεωπολιτικών της επιδιώξεων, καταρχήν για να «αποκρούσει» τη ραγδαία άνοδο της Κίνας, αλλά και της Ρωσίας.

«Ο δρόμος μπροστά θα είναι δύσκολος και γεμάτος προκλήσεις και γνωρίζουμε ότι οι κριτικές θα προσπαθήσουν να μειώσουν τη δουλειά που έχουμε πετύχει», τόνισε ο Πομπέο. Μετά από συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του από Ιαπωνία και Νότια Κορέα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα χαλαρώσουν την πολιτική κυρώσεων που μέχρι σήμερα είχαν υιοθετήσει προς τη Βόρεια Κορέα (πριν ολοκληρωθεί η αποπυρηνικοποίηση), ούτε και θα αλλάξουν τη «σιδερένια» τους αφοσίωση στην υπεράσπιση των συμμάχων τους, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας.

Ενδεικτική πάντως των δυσκολιών που θα έχει η προσπάθεια συμβιβασμού για τη Χερσόνησο είναι και η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας, που - όπως αναμετέδωσαν ασιατικά και διεθνή ΜΜΕ - εξέφρασε «λύπη για τη συμπεριφορά των ΗΠΑ» και υποστήριξε ότι η αμερικανική πλευρά προσήλθε στις διαπραγματεύσεις «μόνο με τη μονομερή και γκανγκστερική της απαίτηση για αποπυρηνικοποίηση», επιμένοντας στην ολοκληρωτική, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη κατάργηση του πυρηνικού προγράμματος. Η ίδια ανακοίνωση μίλησε μάλιστα για «επικίνδυνη φάση» στις συνομιλίες, κατά την οποία «μπορεί να κλονιστεί η αδιαμφισβήτητη βούλησή μας για αποπυρηνικοποίηση, αντί να εδραιώσουμε την εμπιστοσύνη».

Χαρακτηριστικές ήταν πάντως οι δηλώσεις του Πομπέο και από το Ανόι, όπου έφτασε στη συνέχεια, εμφανίζοντας τις σχέσεις ΗΠΑ - Βιετνάμ ως πρότυπο και για τις σχέσεις ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας.

Με δεδομένη και τη διαρκή ενίσχυση της συνεργασίας Ουάσιγκτον - Ανόι σε πολλούς τομείς, όλα τα τελευταία χρόνια, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επισήμανε πολύ ενδεικτικά: «Το γεγονός ότι συνεργαζόμαστε - και δεν διαφωνούμε - αποτελεί απόδειξη ότι όταν μια χώρα επιλέγει να δημιουργήσει ένα φωτεινότερο μέλλον μαζί με τις ΗΠΑ, τηρούμε τις αμερικανικές υποσχέσεις». Μάλιστα, στη συνάντηση με τον Βιετναμέζο ομόλογό του Φαμ Μπινχ Μινχ, χαρακτήρισε «απίστευτα ιδιαίτερη» τη σχέση των ΗΠΑ με το Βιετνάμ.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στην Πιονγιάνγκ πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει τι αναζητούν από τη Βόρεια Κορέα... Αν μπορούν να το καταφέρουν, θα τους θυμούνται και τον Πρόεδρο Κιμ θα τον θυμούνται ως ήρωα του κορεατικού λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ