Τρίτη 10 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Συμφωνίες με γερμανικούς ομίλους και διείσδυση στην Ανατολική Ευρώπη

Με την Αγκελα Μέρκελ συναντήθηκε χτες ο Κινέζος πρωθυπουργός

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΣΟΦΙΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, συναντήθηκε χτες στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο των γερμανοκινεζικών κυβερνητικών διαβουλεύσεων που γίνονται για 5η χρονιά και ενόψει της Σινο-ευρωπαϊκής Συνόδου την ερχόμενη βδομάδα (16-17 Ιούλη) στο Πεκίνο.

Γερμανία και Κίνα υπέγραψαν δέσμη εμπορικών συμφωνιών ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ, με τους δυο ηγέτες να επαναλαμβάνουν - με το βλέμμα στις ΗΠΑ - τη δέσμευσή τους για «μια πολυμερή παγκόσμια εμπορική τάξη». Επίσης ο Λι δεσμεύτηκε για περαιτέρω άνοιγμα της κινεζικής αγοράς σε ξένες επενδύσεις. Στις συμφωνίες εμπλέκονται γερμανικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως η «Siemens», η «Volkswagen», η BASF.

Στο μεταξύ, την επενδυτική αλλά και γεωπολιτική διείσδυση της Κίνας στα Βαλκάνια και σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σηματοδότησε η Σύνοδος του σχήματος «16+1», με τη συμμετοχή της Κίνας και ηγετών 16 χωρών, που έγινε το Σάββατο στη Σόφια. Στην περιοχή σχεδιάζεται η ανάπτυξη υποδομών (αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, βιομηχανικά πάρκα, ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί, δίκτυα οπτικών ινών κ.ά.) ανταγωνιστικών προς την ΕΕ. Ο Λι Κετσιάνγκ, κατά τη συνάντησή του με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, εμφανίστηκε υπέρ της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ