Τρίτη 24 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποχαιρετιστήριο στην Αλεξάνδρα Δεμερούκα - Χρονά

Η Αλ. Δεμερούκα - Χρονά
Η Αλ. Δεμερούκα - Χρονά
Σε αποχαιρετιστήριό του για την επίτιμη πρόεδρο της ΟΓΕ, Αλεξάνδρα Δεμερούκα - Χρονά, το προεδρείο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας αναφέρει τα εξής:

«Στις 18 Ιούλη 2018 "έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η επίτιμη πρόεδρος της ΟΓΕ Αλεξάνδρα Δεμερούκα - Χρονά. Στήριξε με όλες της τις δυνάμεις τις προσπάθειες για τη συγκρότηση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και για να κάνει τα πρώτα βήματά της, ως μέλος της Προσωρινής Διοίκησης της Ιδρυτικής Συνέλευσης που έγινε στις 20 Ιούνη του 1976 στον κινηματογράφο "Ιλιον" στην Αθήνα. Συμμετείχε τότε ως αντιπρόσωπος της Ενωσης Προοδευτικών Γυναικών Αχαρνών - Βάθης - Σεπολίων.

Δύο χρόνια αργότερα, στο 1ο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από 14 έως 16 Απρίλη του 1978, εξελέγη πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ενώ επανεκλέχτηκε στο 2ο Συνέδριο τον Ιούνη του 1981, σε μια περίοδο που γίνονται βήματα μεγάλης μαζικοποίησης του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος. Στο έκτακτο καταστατικό συνέδριο το Δεκέμβρη του 1983, η ίδια ως πρόεδρος εισηγήθηκε την τροποποίηση του καταστατικού, που ξεκαθάριζε πλέον ότι η υπόθεση της ισοτιμίας δεν μπορεί να λυθεί μόνο με νομικά μέτρα.

Η Αλεξάνδρα Δεμερούκα είχε σημαντική συνεισφορά στην υπόθεση της αλλαγής του οικογενειακού δικαίου, μετέχοντας ως πρόεδρος της ΟΓΕ και δικηγόρος στην επιστημονική επιτροπή που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Επίσης, αξιοσημείωτη ήταν η συμβολή της στην πάλη για την άρση των διακρίσεων κατά των γυναικών, για την αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας, στους αγώνες για τα δικαιώματα των παιδιών.

Στάθηκε στο πλευρό της ΟΓΕ στα 42 χρόνια της δράσης της, στηρίζοντας τους αγώνες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος με κάθε τρόπο, υπερασπίζοντας όχι μόνο τα δικαιώματα των γυναικών του καθημερινού μόχθου, αλλά συνολικότερα τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ