Τρίτη 24 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Αγνωστος ο αριθμός των νεκρών, των αγνοούμενων και των εγκλωβισμένων
  • Ανεξέλεγκτες μέχρι τα ξημερώματα οι φωτιές σε Κινέτα, Νέο Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα
  • Αιτίες η έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας, η ανεπάρκεια των υποδομών δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης και οι ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό στην Πυροσβεστική

Η φωτιά στην Κινέτα από την Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου

Eurokinissi Sports

Η φωτιά στην Κινέτα από την Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου
Ανυπολόγιστες είναι για άλλη μια φορά οι καταστροφές που έχουν προκαλέσει ήδη οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χτες στην Αττική σε Κινέτα, Νέο Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα. Ο αριθμός των νεκρών παρέμενε άγνωστος μέχρι χτες στη 1 τα ξημερώματα. Επιβεβαιωμένοι από το ΕΚΑΒ και το Λιμενικό ήταν συνολικά πέντε, ενώ πληροφορίες έκαναν λόγο και για περισσότερους, για άγνωστο αριθμό αγνοούμενων και εγκλωβισμένων σε στεριά και θάλασσα. Εκτός από τους απανθρακωμένους, νεκροί έβγαιναν ακόμα και από τη θάλασσα με σκάφη του Λιμενικού, το οποίο επιβεβαίωσε ότι μάζεψε τρεις σωρούς από την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας.

Συνολικά περισσότεροι από 25 εγκαυματίες είχαν μεταφερθεί και νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής. Από αυτούς οι έξι ήταν διασωληνωμένοι στο ΚΑΤ, στο «Σισμανόγλειο» και στον «Ευαγγελισμό».

Πληροφορίες έκαναν λόγο για περισσότερα από 100 καμένα σπίτια σε Μάτι, Νέο Βουτζά και Ραφήνα και σε περισσότερα από 30 σπίτια στην Κινέτα. Η Ανατολική και Δυτική Αττική κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μία πυρκαγιά χτες το απόγευμα κοντά στα διυλιστήρια της «Motor Oil» στους Αγίους Θεοδώρους προκάλεσε μεγάλη ανησυχία, αφού κάηκαν βιοτεχνίες κοντά στα διυλιστήρια στην περιοχή Σουσάκι, ενώ συνέχιζε να καίει μέχρι αργά το βράδυ. Στο σημείο επιχειρούσαν 25 πυροσβέστες με 11 οχήματα.

Στην Κινέτα κάηκαν δεκάδες σπίτια

Eurokinissi

Στην Κινέτα κάηκαν δεκάδες σπίτια
Φωτιά εκδηλώθηκε και στον Κάλαμο, που το βράδυ πήρε διαστάσεις.

Το βράδυ έγινε γνωστό ότι πολεμικό πλοίο θα παραλάμβανε πολίτες από την παραλία στο Ζούμπερι! Ενώ σκάφη του Λιμενικού έπαιρναν κόσμο από την παραλία στο Μάτι.

Εκτός από τα σπίτια και τα μαγαζιά που κάηκαν, εκκενώθηκαν παιδικές κατασκηνώσεις με 621 παιδιά, καταστράφηκαν μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου και σε κεντρικές λεωφόρους της Ανατολικής Αττικής, με οδηγούς να παραμένουν εγκλωβισμένοι για αρκετή ώρα. Επιπλέον, υπήρξε εκτεταμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Από την πρώτη στιγμή, και στην Κινέτα και στην Ανατολική Αττική κλιμάκια του ΚΚΕ βρέθηκαν στον τόπο της καταστροφής, συνδράμοντας στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φωτιάς. Σήμερα κλιμάκια του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσουν περιοδείες στις πληγείσες περιοχές.

* * *

Για άλλη μια φορά, αναδεικνύονται η έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας, η ανεπάρκεια των υποδομών δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, καθώς και οι ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό στην Πυροσβεστική. Είναι χαρακτηριστικό πως παρά το γεγονός ότι οι καταγγελίες της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» γι' αυτές τις ελλείψεις έχουν γίνει πολλούς μήνες πριν, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι επί των ημερών της έχουν σημειωθεί οι μικρότερες καταστροφές, θέλοντας έτσι να δικαιολογηθεί για τις σημαντικές περικοπές στη χρηματοδότηση για την πρόληψη των πυρκαγιών και τον εξοπλισμό σε μέσα και προσωπικό στην Πυροσβεστική.

Τα μέτωπα της φωτιάς

Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των πυροσβεστών στην Πεντέλη

Eurokinissi

Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των πυροσβεστών στην Πεντέλη
Ανεξέλεγκτη παρέμενε η μεγάλη φωτιά στα Γεράνεια Ορη στην Κινέτα, που έκαιγε από χτες το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ ό,τι έβρισκε στο διάβα της. Πολλά σπίτια και μεγάλη έκταση πευκοδάσους έγιναν στάχτη, ενώ κάτοικοι εγκατέλειπαν τις εστίες τους προκειμένου να σωθούν από τις φλόγες.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Αέρας, σχετικά κοντά στη Γαλήνη, στις 12.03 το μεσημέρι, στην αρχή έκαιγε πευκοδάσος, αλλά με την αλλαγή της φοράς των ισχυρών ανέμων, λίγη ώρα αργότερα, έφτασε μέχρι τις αυλές σπιτιών σε κοντινούς οικισμούς. Οι φλόγες σε κάποια σημεία πέρασαν την παλιά Εθνική οδό Αθήνας - Κορίνθου και έφτασαν μέχρι την παραλία της Κινέτας. Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες στον οικισμό Πανόραμα Ι, ενώ οι φλόγες απείλησαν τον οικισμό Πανόραμα ΙΙΙ, νωρίτερα δε είχε απειληθεί ο οικισμός Μαρούλα. Κατά πληροφορίες η φωτιά ξεκίνησε από χαράδρα, ενώ έφτασε να εκτείνεται σε μέτωπο περίπου πέντε χιλιομέτρων.

Αρχικά κινητοποιήθηκαν 15 οχήματα με 35 πυροσβέστες, τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ άμεσα οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και συνολικά επιχειρούσαν 47 οχήματα με 110 πυροσβέστες, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τέσσερα αεροσκάφη «Canadair CL-415», ένα αεροσκάφος «Canadair CL-215», δύο ελικόπτερα «CH-47 Chinook», τρία ελικόπτερα «Sikorsky S-64» και δύο ελικόπτερα «Super Puma». Προς ενίσχυση των δυνάμεων θα μετέβαιναν άλλα 17 οχήματα με 45 πυροσβέστες από όμορες πυροσβεστικές διοικήσεις καθώς και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Θεσσαλονίκη.

Το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς στην Ανατολική Αττική

Copyright 2018 The Associated

Το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς στην Ανατολική Αττική
Λόγω της φωτιάς, με εντολή της Τροχαίας έκλεισαν για την κυκλοφορία η νέα και η παλιά Εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, από το 39ο χλμ. έως το 57ο χλμ., και γινόταν εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στον παράδρομο της Εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου, από το ύψος του 56ου χιλιομέτρου. Διακοπή σημειώθηκε και στα δρομολόγια του Προαστιακού. Η φωτιά είχε προκαλέσει μποτιλιάρισμα πολλών χιλιομέτρων στην Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου. Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν ότι καπνοί κάλυψαν τμήμα του Λεκανοπεδίου. Λίγο πριν τις 16.30 ολοκληρώθηκε σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Τόσκα, ο οποίος παρέμεινε στο χώρο για να ενημερώνεται διαρκώς για την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς.

Χωρίς ρεύμα ήταν όλη η Κινέτα αλλά και ένα τμήμα των Αγ. Θεοδώρων για λόγους ασφαλείας, καθώς το δίκτυο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Η ΔΕΗ προχώρησε στη διακοπή της ηλεκτροδότησης στην Κινέτα, ενώ εξεταζόταν το ενδεχόμενο της επαναφοράς του στους Αγ. Θεοδώρους.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε όχημα και ξερά χόρτα στην περιοχή των Αγ. Θεοδώρων, δίπλα στα διυλιστήρια της «Motor Oil». Ειδικά για τα διυλιστήρια υπήρχε μεγάλη ανησυχία και γι' αυτόν το λόγο μεγάλη κινητοποίηση στο ενδεχόμενο εξάπλωσης της φωτιάς.

Στην Πεντέλη

Ο οικισμός Μάτι καταστράφηκε ολοσχερώς

Copyright 2018 The Associated

Ο οικισμός Μάτι καταστράφηκε ολοσχερώς
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Καλλιτεχνούπολη στην Πεντέλη πήρε γρήγορα διαστάσεις, έφτασε στο Νέο Βουτζά και το «Λύρειο» και έκαψε κατοικίες. Μάλιστα, στο Μάτι πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρχε ολοκληρωτική καταστροφή του οικισμού. Χτες το βράδυ, οι κάτοικοι δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν πού θα σταματήσει η φωτιά, με πολύ κόσμο να έχει φτάσει μέχρι τη θάλασσα για να σωθεί. Πολλοί από αυτούς έλεγαν ότι η καταστροφή ήταν μεγαλύτερη από εκείνη του 2007.

Στο σημείο βρίσκονταν μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις με 20 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού θα πραγματοποιούνταν από ελικόπτερο και τρία αεροσκάφη τύπου «Καναντέρ».

Το μέτωπο της φωτιάς έφτανε περίπου τα 3 χιλιόμετρα. Λίγο πριν τις 19.00 η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος και μπήκε στο Μάτι. Επίσης, δόθηκε εντολή για την εκκένωση του Λύρειου Ιδρύματος, στο οποίο βρίσκονταν περίπου 40 άτομα. Επίσης, δόθηκε εντολή να εκκενωθούν προληπτικά οι παιδικές κατασκηνώσεις σε Ζούμπερι και Αγ. Ανδρέα. Σε διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Μαραθώνος προχώρησε η Αστυνομία, λόγω της πυρκαγιάς που ήταν σε εξέλιξη στην Καλλιτεχνούπολη.

Από τη φωτιά κάηκε ένα πυροσβεστικό όχημα εθελοντών στη Νέα Μάκρη, ενώ σε πολλά μέτωπα υπήρχαν μόνο εθελοντές πυροσβέστες. Κατά μήκος της λεωφόρου Μαραθώνος δεκάδες αυτοκίνητα ήταν καμένα, χωρίς να είναι γνωστό εάν υπήρχαν άνθρωποι απανθρακωμένοι μέσα σε αυτά. Μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής αναφέρουν ότι αυτό που θα αποκαλυφθεί σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας θα είναι μία ανείπωτη τραγωδία.

Κόσμος τρέχει για να προστατευτεί

Eurokinissi

Κόσμος τρέχει για να προστατευτεί
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ και στο Πανόραμα του Καλάμου. Στον τόπο επιχειρούσαν 20 πυροσβέστες με δέκα οχήματα.

Δήμαρχος Ραφήνας: «Υπάρχουν νεκροί»

Εικόνες βιβλικής καταστροφής περιέγραψε με δηλώσεις του ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, από την καταστροφική πυρκαγιά στην Πεντέλη. «Εχω δει διακόσια σπίτια να καίγονται, και άλλα τόσα αυτοκίνητα. Δεν θέλω να σπείρω φόβους αλλά εκτιμώ ότι θα υπάρχουν και νεκροί», είπε σε δηλώσεις του στον «ΑΝΤ1».

«Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και είναι τέτοιο το μέτωπο που οι δυνάμεις πυρόσβεσης είναι σαν να μην υπάρχουν. Ολοι οι οικισμοί στο Μάτι, στο Κόκκινο Λιμανάκι και τον Πευκώνα έχουν παραδοθεί στις φλόγες», είπε ο δήμαρχος. Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Καπάκης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Β. Μπουρνούς, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει εικόνα για νεκρούς, υπήρχαν εκκλήσεις στο ΕΚΑΒ για βοήθεια από πολίτες που έχουν πάθει εγκαύματα.

Τέλος, σε εξέλιξη βρισκόταν χτες μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην Εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνης κοντά στον Αγιο Φανούριο και η οποία έκαιγε εκτάσεις με ελαιόδεντρα και δασικές. Στο σημείο επιχειρούσαν 20 οχήματα με 44 άνδρες, πεζοπόρα τμήματα, που ενισχύονταν από τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν στην Κρήτη. Από την πρώτη στιγμή διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Ρεθύμνου - Χανίων, ενώ οι κάτοικοι των Βρυσών βρίσκονταν σε πλήρη ετοιμότητα, καθώς οι φλόγες είχαν πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους. Από την πύρινη λαίλαπα δεν γλίτωσε το πευκόδασος του Αποκόρωνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατάσταση χάους στην Κεφαλονιά από τη μεγάλη φωτιά (2018-09-28 00:00:00.0)
Πυρκαγιά στη Σητεία (2018-07-13 00:00:00.0)
Μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες κάτω από αντίξοες συνθήκες (2017-08-02 00:00:00.0)
Καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια (2012-08-28 00:00:00.0)
Στη δίνη της πυρκαγιάς πάλι η Εύβοια (2010-07-23 00:00:00.0)
Κινδύνευσε από πυρκαγιά το άλσος Ν. Φιλαδέλφειας (2004-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ