Τετάρτη 25 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Χτίζει» άλλοθι που δεν μπορούν να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε χτες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Οπως είπε ανάμεσα σε άλλα: «Η χώρα ζει μια ανείπωτη τραγωδία (...) Δεν πρέπει όμως να αφήσουμε το πένθος να μας καταβάλλει. Γιατί αυτές οι ώρες είναι ώρες μάχης, ενότητας, θάρρους και πάνω από όλα αλληλεγγύης. Γιατί μόνο έτσι, μόνο όλοι μαζί μπορούμε να σταθούμε απέναντι στην τραγωδία».

Προηγουμένως είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γιούνκερ, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, της Γαλλίας Εμ. Μακρόν, την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Π. Σάντσεθ, της Ολλανδίας Μ. Ρούτε, της Πορτογαλίας Α. Κόστα, της Βουλγαρίας Μπ. Μπορίσοφ, οι οποίοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό για τις καταστροφικές πυρκαγιές και γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους για προσφορά βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ. Πούτιν, με επιστολή του στον ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, εκφράζει τα «βαθιά συλλυπητήριά» του. Προσθέτει: «Στη Ρωσία ειλικρινώς συμμερίζονται το πένθος του αδελφικού λαού της Ελλάδας (...) Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε απαραίτητη βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της καταστροφής».

Ακολούθησε χτες το μεσημέρι σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, προς παρακολούθηση της εξέλιξης και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, περίθαλψη των πληγέντων, λήψη αναγκαίων μέτρων, για τη φύλαξη των σπιτιών στις πληγείσες περιοχές και την αποκατάσταση των ζημιών. Στη σύσκεψη μετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Π. Σκουρλέτης, Π. Καμμένος, Ν. Τόσκας, Π. Πολάκης, Σ. Φάμελλος, Δ. Τζανακόπουλος και Χρ. Σπίρτζης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο Α/ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης και ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Γ. Ρουμπάτης.

Κατόπιν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ότι:

Εγκρίθηκε πίστωση ύψους 20.000.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας σε ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των δήμων που έχουν πληγεί, αλλά και των πολιτών τους. Αποφασίστηκε δημιουργία ειδικού λογαριασμού από το υπουργείο Οικονομικών όπου θα συμμετέχει το Δημόσιο και ιδιώτες. Από τον λογαριασμό αυτό θα χρηματοδοτηθούν τα έργα επισκευής και αποκατάστασης των υλικών ζημιών. Η ακριβής συμμετοχή του Δημοσίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, μετά τη συνολική αξιολόγηση της κατάστασης.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά απέδωσε την όλη εξέλιξη στην «αστραπιαία εξέλιξη της πυρκαγιάς, με 14 ταυτόχρονες εστίες, σε τρία παράλληλα μέτωπα στην Ανατολική Αττική» και «με ταχύτητα του ανέμου που έφτανε σε ένταση ακόμη και τα 9 μποφόρ», και στις «εξαιρετικά δύσκολες επιχειρησιακές συνθήκες για τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, εναέριες και επίγειες».

Ερωτήματα για την χρήση των αμερικανικών UAV

Ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, ενημέρωσε χτες το πρωί τα ΜΜΕ για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της καταστροφής, όπως και για τη σύγκληση του Συμβουλίου Αμυνας, που έκανε μια πρώτη εκτίμηση για τις μέχρι τώρα ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων και έναν προγραμματισμό για τις επόμενες ώρες. Επιβεβαίωσε, εξάλλου, ότι στο ΓΝΑ βρίσκονται δυο τραυματίες πυροσβέστες. «Ο ένας είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, ο άλλος παραμένει διασωληνωμένος, λόγω της έκθεσής του στους καπνούς, χωρίς όμως να κινδυνεύει απ' ό,τι φαίνεται η ζωή του». Επίσης, ο υπουργός επιβεβαίωσε την ανάπτυξη αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από την Αττική (από τη βάση της Λάρισας όπου εδώ και μήνες έχουν αναπτυχθεί τέτοια αμερικανικά UAV, με πρόσχημα συνεκπαιδεύσεις με ελληνικά). Σκιαγράφησε, μάλιστα, μια στενή διασύνδεση με τις ΗΠΑ, με αφορμή την καταστροφή, στον τομέα και της ανταλλαγής πληροφοριών και της ανάλυσης: «Το Συμβούλιο Αμυνας θα χειριστεί τις πληροφορίες που θα βγουν από τις συμμαχικές δυνάμεις, προκειμένου να δοθούν οι αναγκαίες πληροφορίες και να εξαχθούν συμπεράσματα και για το πώς προκλήθηκαν οι συγκεκριμένες πυρκαγιές και για τη διερεύνηση της κατάστασης». Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αργότερα χτες το μεσημέρι, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ πήγε στο υπουργείο Αμυνας, όπου συναντήθηκε με τον Π. Καμμένο.

  • Από την πλευρά της ΝΔ ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για «ανείπωτη εθνική τραγωδία» ενώ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, μίλησε για «μέρα εθνικού πένθους».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ