Τετάρτη 25 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Σταθερή η επίτευξη «ματωμένων» πλεονασμάτων

Eurokinissi

Φοροεπέλαση και υποχρηματοδότηση κοινωνικών δαπανών είχαν ως αποτέλεσμα την επίτευξη ενός ακόμη «ματωμένου» πλεονάσματος και μιας ακόμη «επιτυχίας» της κυβέρνησης για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων. Ετσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το διάστημα Γενάρης - Ιούνης, που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 635 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 465 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2,299 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 3,249 δισ. ευρώ που προέβλεπε το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στήριξης (ΜΠΔΣ) 2019-2022» (τέταρτο μνημόνιο) και ελλείμματος 1,596 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Η αφαίμαξη των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων αποτυπώνεται στο ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, που ανήλθε σε 21,978 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 150 εκατ. ευρώ ή 0,7% έναντι του στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 20,731 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 106 εκατ. ευρώ ή 0,5% έναντι του στόχου, ενώ οι εισπράξεις από φόρους διαμορφώνονται στα 19,312 δισ. ευρώ έναντι 19,01 δισ. ευρώ πέρυσι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αύξηση εσόδων παρατηρήθηκε, μεταξύ άλλων, στους φόρους στην περιουσία κατά 21 εκατ. ευρώ ή 3,3%, στον ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 46 εκατ. ευρώ ή 5,1% και στον ΦΠΑ λοιπών αγαθών και υπηρεσιών κατά 64 εκατ. ευρώ ή 1,0%, καθώς και στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (καπνού κ.λπ.) κατά 28 εκατ. ευρώ ή 2,1%.

Αντίστοιχα μειώσεις έναντι του στόχου παρατηρούνται, μεταξύ άλλων, στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 211 εκατ. ή 6,1% και στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 138 εκατ. ή 60,2%, λόγω της παράτασης που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος, οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2.229 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 76 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2.152 εκατ. ευρώ), ενώ τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.248 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 44 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Στο μεταξύ, αύριο συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια του οποίου ενδέχεται να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ, δηλαδή στην παροχή ρευστότητας προς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η απόφαση σχετίζεται άμεσα τόσο με τη «μεταμνημονιακή» επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας όσο και με την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, την οποία θα συντάξει το επόμενο διάστημα η ΕΚΤ, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρός της, Μ. Ντράγκι.

Εξάλλου, το αμέσως προσεχές διάστημα, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή του για την πορεία υλοποίησης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, όπου θα περιλαμβάνει επίσης τη δική του εκτίμηση για τη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ