Πέμπτη 26 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
«Νεκρό» για τους Παλαιστίνιους το αμερικανικό σχέδιο διαπραγμάτευσης
  • Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ υποστηρίζει τη συλλογική διαπραγμάτευση για την επίτευξη ειρηνευτικής λύσης και καταγγέλλει τις ΗΠΑ για μεροληψία υπέρ του Ισραήλ
  • Νέες κατεδαφίσεις νηπιαγωγείου και κέντρου γυναικών σε χωριό Βεδουίνων από τις μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

«Νεκρό πριν καν εμφανιστεί» είναι το αμερικανικό επικείμενο «ειρηνευτικό σχέδιο» για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης, που λανσάρεται από την κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ως η «συμφωνία του αιώνα», τόνισε αργά το βράδυ της Τρίτης στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη ο Παλαιστίνιος πρέσβης, Ριγιάντ Μανσούρ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ «έχασαν το προσόν να είναι η μόνη χώρα που θα επιβλέπει την πολιτική ειρηνευτική διαδικασία», αφότου αναγνώρισαν στις 6 του περασμένου Δεκέμβρη την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Διέψευσε τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού συμβούλου στον Λευκό Οίκο και γαμπρό του Προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, και του απεσταλμένου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ, πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παρουσιάσουν το σχέδιό τους για την περιοχή δίχως τη συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής. Οπως είπε, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «είναι πρόθυμοι» να πετύχουν τη συμμετοχή Παλαιστινίων. «Ομως δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε κάτι που είναι ήδη νεκρό», τόνισε.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος τόνισε πως η Παλαιστινιακή Αρχή επιθυμεί και επιμένει σε μία «συλλογική διαδικασία» διαπραγμάτευσης, που θα συμπεριλαμβάνει πολλές χώρες στη διαδικασία ειρήνευσης και τερματισμού της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης. «Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν ρόλο, όμως δεν μπορούν να είναι οι μόνες που θα επιβλέπουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης», είπε χαρακτηριστικά ο Ρ. Μανσούρ, τονίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν να πάνε σε ένα τραπέζι διαπραγμάτευσης από το οποίο θα απουσιάζουν κρίσιμα ζητήματα όπως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, το προσφυγικό ζήτημα, η λύση δύο ανεξάρτητων κρατών αλλά και οι εβραϊκοί εποικισμοί στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη. Κατηγόρησε επίσης την Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, για μεροληψία υπέρ του Ισραήλ και κατήγγειλε επιπροσθέτως τους οικονομικούς εκβιασμούς και τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ, προκειμένου να αναγκάσουν την Παλαιστινιακή Αρχή να διαπραγματευτεί με βάση το αμερικανικό «σχέδιο», αναφέροντας ως πρόσφατο παράδειγμα τη δραστική μείωση της αμερικανικής χρηματοδότησης της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA.

Επιπλέον, εμφανίστηκε θετικός στην πρόταση που έκανε νωρίτερα την Τρίτη ο Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ Μα Ζιαοχού για διεθνή συνδιάσκεψη για το Παλαιστινιακό, πιθανώς στη Ρωσία, έως τέλος τρέχοντος έτους, με αναζωογόνηση του ρόλου του λεγόμενου «Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή», που απαρτίζουν ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσία και ΗΠΑ.

Ισραηλινές μπουλντόζες κατεδάφισαν ξανά νηπιαγωγείο Βεδουίνων

Την καταστροφική τους δράση συνέχισαν και χτες στο χωριό Τζαμπάλ αλ Μπάμπα Βεδουίνων, που βρίσκεται στην ανατολική Ιερουσαλήμ της κεντρικής Δυτικής Οχθης, οι μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού, καθώς κατεδάφισαν νηπιαγωγείο και κοινοτικό κέντρο γυναικών.

Στόχος των κατοχικών ισραηλινών δυνάμεων είναι η αρπαγή και αυτής της γης νομάδων Βεδουίνων, για την «απελευθέρωση» και άλλου χώρου για τη διεύρυνση του παρακείμενου μεγάλου εβραϊκού εποικισμού Kfar Adummim. Η μεγαλύτερη κοινότητα Βεδουίνων στην περιοχή είναι η κοινότητα Χαν αλ Αχμαρ, που «έχει μπει στο μάτι» οργανωμένων συμφερόντων Εβραίων εποίκων που στηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την κατεδάφιση του νηπιαγωγείου και του κέντρου γυναικών, χαρακτηρίζοντάς την επιπρόσθετο βήμα κλιμάκωσης των εβραϊκών εποικισμών και συνέχισης εθνοκάθαρσης των Παλαιστίνιων κατοίκων της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ