Πέμπτη 26 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Δηλώσεις τακτικής για «συμφωνία με το Ιράν»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Μετά τις απειλές του για «βαριές συνέπειες» έναντι της Τεχεράνης, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αργά προχτές το βράδυ, σε μια σχετική αλλαγή τακτικής, εμφανίστηκε σε συνάντηση Αμερικανών βετεράνων στο Κάνσας να δηλώνει έτοιμος για... συμφωνία με το Ιράν, εκτιμώντας ότι πλέον το τελευταίο «δεν είναι η ίδια χώρα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ» από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Δήλωσε έτσι πρόθυμος για «πραγματική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», απορρίπτοντας την προηγούμενη.

Η δήλωση αυτή επιχείρησε να διασκεδάσει τις αρνητικές αντιδράσεις που προκάλεσε σε μερίδα του αμερικανικού και διεθνούς Τύπου η κυριακάτικη ανάρτηση μηνύματος του Προέδρου Τραμπ στο «Τουίτερ», με την οποία καλούσε το Ιράν να μην απειλήσει ξανά τις ΗΠΑ «γιατί θα έχει συνέπειες τις οποίες ελάχιστοι στην Ιστορία έχουν βιώσει στο παρελθόν».

«Δεν υπάρχει ανάγκη να απαντήσουμε στις κενές απειλές του Προέδρου Τραμπ», σχολίασε την Τετάρτη ο Ιρανός Πρόεδρος, Χ. Ροχανί, τονίζοντας ότι η απάντηση στις προκλήσεις και στις απειλές ορισμένων Αμερικανών ηγετών θα πρέπει να δοθεί «με πράξεις, όχι με λόγια». Ακολούθησε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπαχράμ Κασεμί, που τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ξεχάσουν τις συνομιλίες με το Ιράν υπό τη σκιά απειλών.

Νωρίτερα, ωστόσο, προηγήθηκαν κινήσεις που προδίδουν τις εντάσεις και τα προβλήματα που προκαλούν οι απειλές των ΗΠΑ για νέες βαρύτατες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Οι πρώτες άμεσες συνέπειες φάνηκαν στην ακύρωση ορισμένων συμβολαίων που είχαν κλείσει ξένες πολυεθνικές με το Ιράν, όπως η TOTAL και η MAERSK, αλλά και στις μεγάλες πιέσεις και απώλειες που υφίσταται η συναλλαγματική αξία του ιρανικού νομίσματος (ριάλ), το οποίο στις μαύρες αγορές συναλλάγματος έχει χάσει το 50% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ