Παρασκευή 27 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ενα ακόμα βήμα στις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση υλοποιείται από την κυβέρνηση, που φέρνει στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την Ερευνα.

Η συγχώνευση των ιδρυμάτων που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου συντελεί στην αλλαγή στο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που όπως έχει εξαγγείλει το υπουργείο Παιδείας αποκτά νέα χωροταξία από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά μέσα από «συνέργειες» ιδρυμάτων σε όλη σχεδόν τη χώρα. Μέσα και από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο διακρίνεται η προσπάθεια ευθυγράμμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τους στόχους των μεγάλων επιχειρήσεων, με τη στρατηγική της κλαδικής και περιφερειακής ανάπτυξης, μέσα και από δομές που δημιουργούνται. Χαρακτηριστική είναι η δημιουργία Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου (ΠΑΤΕΠΗ) στην ευρύτερη εδαφική περιφέρεια της πόλης της Αρτας. Οπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, «στο ΠΑΤΕΠΗ σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται, σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή, παραγωγικές δραστηριότητες αγροτικής και οικολογικής κατεύθυνσης, που ενσωματώνουν καινοτόμα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα, διατηρώντας μια διαρκή λειτουργική διασύνδεση με την επιστημονική κοινότητα, την αγορά, τον καταναλωτή και την κοινωνία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο». Την ίδια στιγμή που υλοποιείται η κατεύθυνση για ακόμα στενότερη σύνδεση των ιδρυμάτων με την καπιταλιστική παραγωγή, ζητήματα που αφορούν το περιεχόμενο και τους όρους σπουδών, την προοπτική των αποφοίτων, τη στελέχωση των ιδρυμάτων, τις ανάγκες των φοιτητών παραμένουν σε δεύτερη μοίρα και υπόκεινται στην πολιτική των περικοπών.

Το νομοσχέδιο περιέχει μεταξύ άλλων διατάξεις για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με μια σειρά προσαρμογές στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις νέες δομές Εκπαίδευσης. Σε ό,τι αφορά το Λύκειο, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται πως «η Α΄ Τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας», «στη Β΄ Τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη». Σε ό,τι αφορά τη Γ΄ τάξη χωρίζεται σε τρεις Ομάδες Προσανατολισμού και περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και Μαθήματα Προσανατολισμού.

Σημειώνεται πως η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ανακοινώσει πως θα δώσει στη δημοσιότητα στα τέλη αυτού του μήνα το σχέδιο για τον τρόπο εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο προγραμματίζει να νομοθετήσει στα τέλη Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ