Παρασκευή 27 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ενσωμάτωση αντιδραστικής Οδηγίας ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες

Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποτίθεται για την καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων από επιχειρηματικούς ομίλους, η οποία όμως στοχεύει τα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες για λογαριασμό των συμφερόντων του κεφαλαίου, ψήφισαν χτες στη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι.

Η Οδηγία κατατέθηκε ως νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2015/849/ΕΕ) και άλλες διατάξεις». Η Ενωση Κεντρώων ψήφισε «παρών», ενώ η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε για λόγους διαχείρισης, χαρακτηρίζοντας το καταρχήν περιεχόμενο θετικό.

Ως κύριοι στόχοι της τροπολογίας εμφανίζονται, σύμφωνα με την ειδική έκθεση του νομοσχεδίου, «η προσπάθεια περιορισμού των ροών παράνομου χρήματος και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», «περιορισμός των συναλλαγών με μεγάλα χρηματικά ποσά», «εξακρίβωση και έλεγχος της ταυτότητας των φυσικών προσώπων που κατέχουν νομικές οντότητες» κ.ά. Για τους σκοπούς αυτούς συστήνονται διάφορες αρχές, όπως η «Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» και μητρώα όπως «Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων», «Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων Καταπιστευμάτων» κ.λπ., ενώ προβλέπεται και η ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών ανάμεσα σε αρμόδιες αρχές κρατών.

Ωστόσο, η «Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» έχει ως αρμοδιότητα να παρεμβαίνει ηλεκτρονικά σε προσωπικά δεδομένα, να συντάσσει λίστα με άτομα ύποπτα για «τρομοκρατική» δράση, ακόμα και να επιβάλλει κυρώσεις σε πρόσωπα που δεν έχει αποδειχτεί ότι συμμετέχουν σε «τρομοκρατικά αδικήματα», αλλά απλώς υπάρχει η υποψία σε βάρος τους!

Ετοιμάζεται νέο χτύπημα στις ελευθερίες του λαού

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής ανέδειξε την υποκρισία της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι είναι εμπαιγμός ακόμα και να γίνεται λόγος για καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, όταν αυτό είναι σύμφυτο με το καπιταλιστικό σύστημα, όταν υπάρχουν οι off shore εταιρείες κ.ο.κ. Ενώ ακόμα και όταν γίνεται γνωστό κάποιο σκάνδαλο, το βγάζουν στον αέρα οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους. Εξάλλου, όπως επισήμανε, αν ήθελαν η σημερινή ή οι προηγούμενες κυβερνήσεις να πάρουν έστω και κάποια υποτυπώδη μέτρα, θα εφάρμοζαν τις προτάσεις που έχει καταθέσει κατά καιρούς το ΚΚΕ, όπως ονομαστικοποίηση των μετοχών, των τίτλων του Δημοσίου, να καταργηθεί το τραπεζικό και το φορολογικό απόρρητο, να καταργηθούν οι off shore κ.λπ.

Ο Σάκης Βαρδαλής, συνεχίζοντας να αναδεικνύει τον αντιδραστικό χαρακτήρα της κοινοτικής Οδηγίας, σημείωσε ότι η ΕΕ με άλλοθι την αντιμετώπιση των «τρομοκρατικών ενεργειών» έχει διαμορφώσει ένα εφιαλτικό νομικό πλαίσιο, που κατά το δοκούν μπορεί να αξιοποιηθεί και ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες που δίνονται στην «Αρχή καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες» και πρόσθεσε πως με τέτοιες νομοθετικές διατάξεις ενισχύεται το αντιδραστικό και αυταρχικό πλαίσιο, δίνοντας τη δυνατότητα στις «διοικητικές και διωκτικές αρχές να τυλίγουν ανθρώπους σε μια κόλλα χαρτί» όπως η περίπτωση της Ηριάννας. Ενώ υπενθύμισε ότι «η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης λέει "τρομοκρατία είναι όταν κάποιος βάζει σε κίνδυνο ή προσπαθεί να καταστρέψει πολιτικές, συνταγματικές, κρατικές και άλλες δομές" και φέρνει ως παράδειγμα τη διακοπή ρεύματος ή τη διακοπή νερού και άλλα» και τόνισε πως «όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν καμπανάκι κινδύνου για τα λαϊκά στρώματα, για την ποινικοποίηση των ιδεολογικών αντιλήψεων και της πάλης του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ