Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά

Σχόλιο με αφορμή την κοροϊδία του υπουργείου για την απαλλαγή από τα δίδακτρα όσων βρίσκονται στα όρια της φτώχειας

Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά διεκδικεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), προκειμένου κανένας φοιτητής που θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του να μην αποκλείεται για οικονομικούς λόγους. Σε σχόλιό του με αφορμή την Υπουργική Απόφαση για την απαλλαγή από τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, το ΜΑΣ σημειώνει:

«Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πρόσφατα τα οικονομικά κριτήρια με βάση τα οποία θα δικαιούται ένας μεταπτυχιακός φοιτητής να κάνει αίτηση απαλλαγής από τα δίδακτρα στα φετινά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Μετά τη γενίκευση των διδάκτρων στην πλειοψηφία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, την αύξηση κατά 283 των μεταπτυχιακών με δίδακτρα σε σχέση με πέρυσι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να "χρυσώσει το χάπι", με την απαλλαγή ορισμένων φοιτητών που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

Σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει το υπουργείο, ένας εργαζόμενος μεταπτυχιακός φοιτητής θα πρέπει να αμείβεται με λιγότερα από 543 ευρώ το μήνα για να κάνει αίτηση απαλλαγής, ενώ σε μια τετραμελή οικογένεια με δύο παιδιά άνω των 14 ετών, όπου οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, για να μπορέσει το ένα από τα παιδιά να πάρει απαλλαγή από τα δίδακτρα θα πρέπει οι γονείς να αμείβονται κατά μέσο όρο με 475 ευρώ το μήνα ο καθένας!

Είναι φανερό ότι η πλειοψηφία των νέων με τόσο χαμηλά εισοδήματα αναγκάζεται να αναζητήσει εργασία και δύσκολα συνεχίζει σε μεταπτυχιακές σπουδές, ακόμα και χωρίς δίδακτρα. Την ίδια ώρα, χιλιάδες ακόμα φοιτητές αναγκάζονται να πληρώσουν μέχρι δεκάρας τα πανάκριβα δίδακτρα, που σε ορισμένα μεταπτυχιακά αγγίζουν και τα 12.000 ευρώ.

Η κοροϊδία απογειώνεται με τον "κόφτη" που βάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφού η απαλλαγή από τα δίδακτρα μπορεί να δοθεί μόνο στο 30% των φοιτητών κάθε μεταπτυχιακού προγράμματος, ακόμα και αν όσοι πληρούν τα οικονομικά κριτήρια είναι περισσότεροι.

Αποδεικνύεται για άλλη μα φορά ότι όσο η μόρφωση πωλείται σαν εμπόρευμα και το κράτος συνεχίζει την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, τόσο θα αυξάνονται τα εμπόδια στις σπουδές μας.

Κόντρα στην πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, καλούμε τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους να μην επιτρέψουν τον αποκλεισμό κανενός φοιτητή από τα μεταπτυχιακά γιατί δεν έχει να πληρώσει, και να διεκδικήσουμε:

  • Αμεση κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά.
  • Επαρκή κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.
  • Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και να εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του επαγγέλματος».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοροϊδία η απαλλαγή από τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά (2018-08-14 00:00:00.0)
Να τους λείπει η όρεξη για δίδακτρα! (2018-05-10 00:00:00.0)
«Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση» (2017-07-25 00:00:00.0)
Δίδακτρα σε 29 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (2013-07-26 00:00:00.0)
Θεωρεί αυτονόητη την επί πληρωμή Εκπαίδευση (2005-04-26 00:00:00.0)
Διατηρούνται τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά (1995-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ