Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο την «επίφοβη» ανάκαμψη

«Ηρεμία πριν την καταιγίδα» χαρακτήρισε χτες την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωζώνη Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στην ιστοσελίδα «Euractiv» και αποτυπώνοντας τα «ζόρια» της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας, που μεταφράζονται σε νέους εκβιασμούς και πιέσεις για τη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και των υπόλοιπων μέτρων για τη στήριξη του κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμούν όλοι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και τα αστικά επιτελεία, οι ρυθμοί ανάκαμψης στην Ευρωζώνη έχουν ήδη αρχίσει να κοπάζουν και μάλιστα με σαφείς τάσεις περαιτέρω επιβράδυνσης για τα επόμενα χρόνια, ενώ το ζήτημα των ασθενικών ρυθμών ανάκαμψης στην ΕΕ και οι προτεραιότητες για το 2019 θα εξεταστούν στο πλαίσιο και της διαδικασίας του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», μέσω του οποίου θα ελέγχεται στο εξής και η ελληνική οικονομία, παράλληλα με το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» της αντιλαϊκής πολιτικής και τους άλλους μηχανισμούς παρακολούθησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αντιλαϊκές διεργασίες για την επόμενη περίοδο εκκινούν με την «άτυπη» συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 7 Σεπτέμβρη, ενώ περί τις 10 Σεπτέμβρη προγραμματίζεται η έναρξη της πρώτης «μεταμνημονικακής αξιολόγησης» στην ελληνική οικονομία, με ζήτημα αιχμής τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019, προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή την 1η Οκτώβρη.

«Τρέχουν» το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ «τρέχουν» το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως προβλέπεται και στην πρόσφατη συμφωνία με τα «ορόσημα» της επόμενης περιόδου.

Με αφορμή την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για τη χωροθέτηση των μαρίνων Αλίμου και Χίου, κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούσαν χτες ότι «η επιτυχής εφαρμογή για πρώτη φορά της νέας διαδικασίας χωροθέτησης θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τομέα του θαλάσσιου τουρισμού», ενώ παράλληλα η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων «θα λειτουργήσει ουσιαστικά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης ενδιαφερόμενων επενδυτών αναφορικά με τις διαδικασίες ανάπτυξης και αξιοποίησης μαρίνων στην Ελλάδα».

Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων για την «επόμενη μέρα», μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει: «Ελ. Βενιζέλος», ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, μαρίνα Αλίμου, Εγνατία, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, υπόγεια αποθήκευση Καβάλας κ.ά.

Ανταγωνισμοί στο παγκόσμιο εμπόριο

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε χτες το προκαταρκτικό πόρισμα αναφορικά με τις εισαγωγές σωλήνων μεγάλης διαμέτρου, σε θεωρούμενες «χαμηλές τιμές», προκειμένου να προστατευθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αμερικανικών επιχειρήσεων.

Στο επίκεντρο της έρευνας, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής αυξημένων δασμών, βρίσκονται οι εισαγωγές σωλήνων από τον Καναδά, την Κίνα, την Ελλάδα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ