Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΙΤΑΛΙΑ
Βήματα «προσέγγισης» των ΗΠΑ και αποστάσεων από τις Βρυξέλλες...

ΡΩΜΗ.-

Ενοπλο σύνταγμα 390 μελών, στρατιωτικά τζετ αναγνώρισης, επιθετικά ελικόπτερα και εμπειρογνώμονες σε πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα,, προσφέρθηκε να στείλει στις ΗΠΑ η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η οποία την ίδια ώρα φαίνεται πως εντείνει τις «τριβές» στις σχέσεις της με την ΕΕ, διατυμπανίζοντας πως δεν προτίθεται να αγοράσει στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου «Airbus A400Μ», που θα κατασκευάσουν ευρωπαϊκές εταιρίες...

Ο υπουργός Αμυνας Αντόνιο Μαρτίνο, αναφερόμενος στη στρατιωτική προσφορά της χώρας του με αποδέκτη τις ΗΠΑ, είπε στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εξωτερικών Σχέσεων και Αμυνας πως «έγινε ήδη δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση», διευκρινίζοντας εντούτοις πως οι ΗΠΑ «δεν έχουν διατυπώσει επίσημα κανένα αίτημα για βοήθεια». Ο Μαρτίνο, αναφερόμενος πάντως στη «βοήθεια που προσφέρεται να αποστείλει» η Ρώμη στις ΗΠΑ, δήλωσε πως πρόκειται για τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα τύπου Α129, ειδικούς πυροτεχνουργούς, 116μελή ομάδα εμπειρογνωμόνων και ειδικά οχήματα για να αντιμετωπιστούν «πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα», έξι με οκτώ μαχητικά αναγνωριστικά τζετ τύπου «Τορνέιντο» και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130. Ο ίδιος υπουργός πρόσθεσε πως η Ιταλία προσφέρεται να ενισχύσει την παρουσία της στη βόρεια Αραβική Θάλασσα, έχοντας τη δυνατότητα αποστολής ενός αντιτορπιλικού, δύο φρεγατών και ενός αεροπλανοφόρου. «Ολα αυτά θα μπορούσαν να στελεχωθούν από 1.000 άτομα σε διάστημα 15 έως 60 ημερών», κατέληξε ο Αντόνιο Μαρτίνο.

Το ίδιο 24ωρο, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι αποφάσισε να μην υπογράψει στις 16 Νοέμβρη συμφωνία αγοράς στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου Airbus A400Μ, που θα κατασκευάσουν ευρωπαϊκές εταιρίες. Η απόφαση, που ελήφθη σε πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θεωρείται πως είναι μία έκφραση του «ευρωσκεπτικισμού» και των τριβών στις σχέσεις της Ρώμης με την ΕΕ, η οποία έχει αρχίσει εδώ και καιρό, φαινομενικά με τις αντιδραστικές δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού περί «κατώτερου ισλαμικού πολιτισμού», ενώ τελευταία αποτυπώθηκε στον αποκλεισμό της Ρώμης απ' τη - στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής ΕΕ στη Γάνδη - συνάντηση ηγετών Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας. Τότε, μάλιστα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε αποδώσει τον αποκλεισμό της Ιταλίας από τη συνάντηση των κορυφαίων «μεγάλων» της ΕΕ στην άρνηση των Γάλλων που δε δέχτηκαν τη ματαίωση της αγοράς των Α-400.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ