Κυριακή 28 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Λυρική» χρονιά

Από την παράσταση του «Κουρέα της Σεβίλλης»
Από την παράσταση του «Κουρέα της Σεβίλλης»
Με διακαή πόθο την απόκτηση ενός κατάλληλου κτιρίου, που θα της διασφαλίσει τις συνθήκες ν' αναπτύξει το πολύμορφο και σημαντικό πολιτιστικό και διαπαιδαγωγητικό έργο της, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανοίγει στα μέσα του Νοέμβρη τις πόρτες των δύο ενοικιαζόμενων αιθουσών της, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους. Το αυτονόητο και λυμένο εδώ και χρόνια για το σύνολο των ευρωπαϊκών πρωτευουσών θέμα του οπερατικού κτιρίου συνεχίζει να είναι όνειρο για την Αθήνα και τους Ελληνες, παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές υποσχέσεις (και διά στόματος του πρωθυπουργού). Η Αθήνα παραμένει (για πόσα ακόμα χρόνια;) η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης που δε διαθέτει κτίριο όπερας, με αποτέλεσμα οι παραστάσεις της ΕΛΣ, ενός πολιτιστικού οργανισμού με 100 και πλέον χρόνων ιστορία και ανεκτίμητη καλλιτεχνική προσφορά, να συνεχίζουν να πραγματοποιούνται σε ενοικιαζόμενες αίθουσες, που δεν πληρούν καμία από τις προϋποθέσεις ενός θεάτρου όπερας.

Κι ενώ ζητείται η λύση αυτού του προβλήματος, η Λυρική, με τα ελλιπέστατα μέσα των θεάτρων «Ολύμπια» και «Ακροπόλ», ξεδιπλώνει το πρόγραμμα της νέας καλλιτεχνικής περιόδου, το οποίο περιλαμβάνει 21 παραγωγές, από τις οποίες οι 9 είναι νέες. Τρία έργα θα παρουσιαστούν σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση: Ο «Αττίλας» του Βέρντι σε συμπαραγωγή με το ιταλικό θέατρο του Σάσαρι (21/12), ο «Ξέρξης» του Χέντελ (13/1) και η «Μνηστή του τσάρου» του Ρίμσκι - Κόρσακοφ (8/3). Σε παγκόσμια πρώτη και σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής η Λυρική θα ανεβάσει τη «Λυσιστράτη» του Μίκη Θεοδωράκη, η οποία μάλιστα θα περιοδεύσει και σε άλλες πόλεις της χώρας. Επίσης, σε πρώτη εκτέλεση θα παρουσιαστεί σε μορφή οπερέτας «Το Φιόρο του Λεβάντε» του Γρηγορίου Ξενόπουλου. Το ειδικά διασκευασμένο σε οπερέτα έργο του Γρ. Ξενόπουλου (τιμώντας την επέτειο των 50 χρόνων από το θάνατό του) θα φιλοξενηθεί στο «Ακροπόλ», από τις 21/12. Στον ίδιο χώρο από φέτος η ΕΛΣ θα στεγάσει και την παιδική σκηνή της με παραστάσεις όπερας διασκευασμένες για παιδιά. Η τρίτη αυτή σκηνή της Λυρικής θα λειτουργεί πέντε ημέρες την εβδομάδα (Τρίτη - Παρασκευή και Κυριακή), με πρώτο έργο την όπερα του Μότσαρτ «Μαγεμένος Αυλός», σε διασκευή Κάρμεν Ρουγγέρη (14/11-28/4). Αξίζει να σημειωθεί πως τα εισιτήρια για τις καθημερινές παραστάσεις έχουν εξαντληθεί για όλη τη σεζόν.

«Ραϊμόντα» από το Μπαλέτο της ΕΛΣ
«Ραϊμόντα» από το Μπαλέτο της ΕΛΣ
Στη διάρκεια της φετινής καλλιτεχνικής περιόδου θα εμφανιστούν στην ΕΛΣ δημοφιλείς λυρικοί τραγουδιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η Λουτσιάνα Σέρα, η Ντανιέλα Μπαρτσελόνα, ο Γκρέγορι Κούντε, η Δήμητρα Θεοδοσίου, ο Δημήτρης Καβράκος, η Αλεξία Βουλγαρίδου, ο Σέζαρ Γκουτιέρες, η Αντόνια Τσιφρόνε, ο Γιούρι Ισβιν, ο Φράνκο Βασάλο, ο Εμίλ Ιβανόφ και ο διάσημος μαέστρος Αλμπέρτο Τζέντα («Η Πολιορκία της Κορίνθου»).

Η αυλαία στο θέατρο «Ολύμπια» θ' ανοίξει στις 18/11 με την «Τραβιάτα» του Βέρντι (νέα παραγωγή), σε μουσική διεύθυνση των Ηλία Βουδούρη και Κωνστάντιας Γουρζή και σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια Νίκου Πετρόπουλου. Θ' ακολουθήσει το «Γκαλά Βέρντι» (30/11, 9/12), ενώ στις 12/12 θ' αρχίσουν οι παραστάσεις του Μπαλέτου της ΕΛΣ με τον «Καρυοθραύστη» του Τσαϊκόφσκι, που διαρκέσουν τη γιορτινή περίοδο (μέχρι 10/2). Ο «Αττίλας» του Βέρντι θα ανεβεί στις 21/12, σε μουσική διεύθυνση του Β. Φιδετζή και σκηνοθεσία Μ. Τέστι, «Ο κουρέας της Σεβίλλης» του Ροσίνι στις 31/12 και ο «Ξέρξης» του Χέντελ στις 13/1. Ακολουθούν οι όπερες: «Ενα καπέλο από ψάθα Ιταλίας» του Ρότα (23/1), «Τόσκα» του Πουτσίνι (27/1), «Αντρέα Σενιέ» του Τζορντάνο (15/2), «Η μνηστή του τσάρου» του Ρίμσκι-Κόρσακοφ (8/3), «Μποέμ» του Πουτσίνι (24/3), το μπαλέτο «Ραϊμόντα» του Γκλαζουνόφ (13/4), η «Λυσιστράτη» του Μ. Θεοδωράκη (συμπαραγωγή με το ΜΜΑ, 14/4), «Το ελιξήριο του έρωτα» του Ντονιτσέτι (28/4). Η καλοκαιρινή πρόταση της Λυρικής αφορά στην όπερα του Ροσίνι «Η πολιορκία της Κορίνθου», που θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο στον αρχαιολογικό χώρο της Κορίνθου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Στο Ηρώδειο θα παρουσιαστεί όπερα για παιδιά (Μάης), ενώ τον Ιούλιο το Μπαλέτο θα ανεβάσει την «Ωραία κοιμωμένη» του Τσαϊκόφσκι.

Ακόμα, με το μπαλέτο «Ζορμπάς» του Μ. Θεοδωράκη, η Λυρική θα περιοδεύσει φέτος σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά, ενώ με τη «Λυσιστράτη» σε Θεσσαλονίκη, Σάμο, Πάτρα και Εφεσο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο διπλασιασμός των έργων και παραστάσεων στην ΕΛΣ, από πέρσι, αύξησε κατά πολύ το κοινό της Λυρικής, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εισπράξεις της. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ΕΛΣ πρέπει να λειτουργεί ως θέατρο ρεπερτορίου, καλύπτοντας όλη την γκάμα της δημιουργίας, δίνοντας όμως κατά τη γνώμη μας μεγαλύτερη έμφαση στις παρουσιάσεις ελληνικών έργων.


Ρ. ΣΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ