Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Στο «ζενίθ» η εμπλοκή της κυβέρνησης στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Αποκαλυπτική η «σύνοψη» των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ από τον πρέσβη των ΗΠΑ, ενόψει ΔΕΘ

«Πρόκειται για την πιο σημαντική δράση των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα από το σχέδιο Μάρσαλ», λέει ο Τζ. Πάιατ για την παρουσία των ΗΠΑ στη ΔΕΘ
«Πρόκειται για την πιο σημαντική δράση των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα από το σχέδιο Μάρσαλ», λέει ο Τζ. Πάιατ για την παρουσία των ΗΠΑ στη ΔΕΘ
Βροχή τα συγχαρητήρια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την ταύτιση με τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή επιφύλαξε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, μιλώντας στην «Καθημερινή», με αφορμή την παρουσία που θα έχουν τα αμερικανικά μονοπώλια στην 83η ΔΕΘ, όπου οι ΗΠΑ έχουν ανακηρυχθεί «τιμώμενη χώρα».

Ο Πάιατ χαιρέτισε καταρχάς το γεγονός ότι συζητώντας την παρουσία των ΗΠΑ στη ΔΕΘ με τοπικούς παράγοντες, όπως ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης, «οι άνθρωποι αναγνώρισαν ότι πρόκειται για κορυφαία στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τη γενικότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα».

Σημείωσε ότι «πρόκειται για την πιο σημαντική δράση των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα από το σχέδιο Μάρσαλ σε όρους της κλίμακας της εμπλοκής μας στο ευρύ φάσμα των ελληνοαμερικανικών θεμάτων. Οχι μόνο σε επίπεδο επιχειρήσεων και επενδύσεων, το οποίο αναδεικνύουμε με την παρουσία του υπουργού Οικονομίας Γουίλμπουρ Ρος, αλλά και για τις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς μας, τη διασπορά, τους εκπαιδευτικούς δεσμούς, τη σχέση μας σε ζητήματα ασφαλείας και άμυνας με την παρουσία της ναυαρχίδας του 6ου Στόλου "USS Mount Whitney" στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ».

Χαρακτήρισε «πραγματικά σημαντικό ότι η φετινή ΔΕΘ συντελείται στο πλαίσιο μιας πολύ σημαντικής χρονιάς για την Ελλάδα και τη Βόρεια Ελλάδα (...) με την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και όλα όσα σημαίνει για την οικονομική σχέση με όλους τους βόρειους γείτονές σας και τον ρόλο που η Ελλάδα παίζει ενθαρρύνοντας τη διαρκή ευρωατλαντική προοπτική των Δυτ. Βαλκανίων, την πρόοδο ορισμένων σημαντικών ενεργειακών έργων (FSRU και IGB)».

«Οπότε», συμπλήρωσε, «γίνεται σαφής ο ρόλος που προσπαθούμε να υπογραμμίσουμε για την Ελλάδα ως περιφερειακό πυλώνα, αλλά και η επένδυση που κάνουν οι ΗΠΑ στη σχέση τους με την Ελλάδα και τον λαό της, σε μια στιγμή κατά την οποία η γεωπολιτική επιστρέφει δυναμικά στην Ανατ. Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

«Προτιμώμενος εταίρος» για την εμπλοκή των ΗΠΑ στα Δυτ. Βαλκάνια η Ελλάδα

Εξήγησε ότι «η πολύ ισχυρή αμερικανική επιχειρηματική συμμετοχή» στη ΔΕΘ, με «περισσότερες από 50 αμερικανικές εταιρείες», «αντικατοπτρίζει τη φρέσκια ματιά με την οποία βλέπουν τις ευκαιρίες στην Ελλάδα. Οχι μόνο για την αγορά 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και για τον ρόλο που η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη μπορεί να διαδραματίσουν ως βάση για την ευρύτερη περιοχή».

«Η Ελλάδα», διευκρίνισε, «είναι προτιμώμενος εταίρος για τις ΗΠΑ στην εμπλοκή μας στα Δυτ. Βαλκάνια. Εχετε τεράστια επιρροή, ένα ήδη μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα και με δυνατότητα για περαιτέρω μεγέθυνσή του. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι σημαντική διότι "ξεκλειδώνει" τη σχέση με τους βόρειους γείτονες. Εντυπωσιάστηκα διότι στη Θεσσαλονίκη άκουσα από επιχειρηματίες να συμφωνούν, ακόμα και αν δεν τους άρεσε η συμφωνία των Πρεσπών, ότι αν εφαρμοστεί θα δημιουργήσει σημαντικές, νέες οικονομικές ευκαιρίες. Δεν πρόκειται απλώς για τα Σκόπια αλλά και για την ιστορική σχέση της Ελλάδας με όλες τις χώρες των Δυτ. Βαλκανίων, το γεγονός ότι η Ελλάδα μοιράζεται την αμερικανική άποψη ότι αυτές οι χώρες πρέπει να μπορέσουν να συνεχίσουν την πορεία τους προς τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αν οι λαοί τους το επιλέξουν. Αυτό θα είναι και μέρος του αμερικανικού πολιτικού μηνύματος στη ΔΕΘ και είμαι ευτυχής που θα έχουμε εκεί τον Ματ Πάλμερ, νέο βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών για την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και τα Βαλκάνια».

Αναλύοντας εξάλλου την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, τις κινήσεις της «στην Ανατ. Μεσόγειο ή τις τριμερείς σχέσεις που μοχλεύει ανάμεσα στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο, τη συνεργασία με τις χώρες των Δυτ. Βαλκανίων», ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε ότι η «ατζέντα» των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «συμπληρώνει σε σημαντικό βαθμό τα δικά μας συμφέροντα και το δικό μας όραμα για την ευρύτερη περιοχή είτε σε όρους του μέλλοντος των Δυτ. Βαλκανίων είτε όσον αφορά τη σημασία της αντιμετώπισης απειλών στην Ανατ. Μεσόγειο είτε στη βοήθεια να εξασφαλίσουμε ότι ο μεγάλος γείτονάς σας στα ανατολικά θα παραμείνει σταθερά αγκυροβολημένος στην Ευρώπη και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς».

«Ισχυρός συνήγορος» υπέρ της αμερικανικής θέσης για την Τουρκία

Ειδικά γι' αυτό τόνισε: «Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μοιράζονται πολύ παρόμοια συμφέροντα ως προς την Τουρκία. Αυτό ήταν εμφανές όταν, ευρισκόμενος στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός Τσίπρας, σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου περί του αν η Τουρκία ήταν ακόμα δημοκρατία και αν θα έπρεπε να είναι μέρος του ΝΑΤΟ, υπερασπίστηκε την ανάγκη διατήρησης της δέσμευσης με την Τουρκία, κάτι που είναι παρόμοιο με την αμερικανική σχετική θέση. Οι αμερικανοτουρκικές διμερείς σχέσεις διέρχονται δύσκολη φάση, αλλά πρέπει να σταθούν αυτοτελώς. Σίγουρα όμως βοηθάει τις ΗΠΑ, να έχουμε την Ελλάδα ως ισχυρό συνήγορο εντός της ΕΕ ώστε να κρατηθούν ανοιχτές οι πόρτες της Ευρώπης στην Τουρκία και να συνεχιστεί ο διάλογος επί ζητημάτων όπως το πώς θα στηριχθεί η συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ».

Ολο αυτά στο φόντο και σχεδιασμών για το «ψητό» στην Ενέργεια: «Τα ενεργειακά ζητήματα προφανώς διαφαίνονται πολύ σημαντικά στη συνολική παρουσία στη Θεσσαλονίκη. Πολλά από αυτά τα ενεργειακά ζητήματα θα επικεντρωθούν στο μέλλον γύρω από τον EastMed, τις προοπτικές στα ελληνικά και κυπριακά ύδατα. Νομίζω θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε την Ελλάδα ως σημαντικό εταίρο όσο σχεδιάζουμε γι' αυτό το θέμα και πρέπει να σκεφτούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα με όρους μακρόπνοων φιλοδοξιών για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην Κύπρο», σημείωσε ο πρέσβης.

Οι «κακόβουλοι παράγοντες» και η στρατιωτική προπαρασκευή

Παράλληλα, ο Τζ. Πάιατ ξεκαθάρισε πως η στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή έχει στο «στόχαστρο» τους ανταγωνιστές της, σημειώνοντας: «Προφανώς, μας ανησυχεί και η δράση κακόβουλων παραγόντων σε αυτήν την περιοχή. Τα ζητήματα γύρω από τον ρόλο που η Ρωσία εξακολουθεί να διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, το ζήτημα της Κίνας. Πώς προσεγγίζουμε την άνοδο της Κίνας ως ενός σημαντικού και αναπόφευκτα οικονομικού και επενδυτικού παράγοντα στην ευρύτερη περιφέρεια της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης».

Σε μια τέτοια βάση, όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αναφέρθηκε εκτενώς στη διμερή στρατιωτική συνεργασία σημειώνοντας: «Η αμυντική συνεργασία μας σήμερα βρίσκεται στο ζενίθ της (...) Οι σχέσεις μας στην άμυνα και στην ασφάλεια είναι ριζωμένες σε κοινές αξίες, πολλά χρόνια επένδυσης και, επίσης, σε μια ισχυρή πεποίθηση, από την πλευρά των ΗΠΑ, ότι μια σταθερή και ασφαλής Ελλάδα βοηθάει και στην προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων για την ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα».

Απαρίθμησε: «Γνωρίζετε πόσο σημαντική είναι η βάση της Σούδας για το σύνολο των περιφερειακών επιχειρήσεών μας. Κάναμε σημαντική πρόοδο με την Ελλάδα, για παράδειγμα, με την ανάπτυξη των drones MQ-9 στη Λάρισα, την επέκταση των αεροπορικών ασκήσεων "Ηνίοχος", τη διέλευση αμερικανικών ελικοπτέρων από την Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη».

Εστειλε το μήνυμα πως «περιμένω ότι αυτού του είδους οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν», αναγνωρίζοντας πως «το σημαντικό είναι ότι το κάνουμε με ισχυρή υποστήριξη και συνεργασία από τους Ελληνες συμμάχους μας και τους Ελληνες στρατιωτικούς ομολόγους μας».

«Μοιράζονται βάρη» από τη Μαύρη Θάλασσα έως νότια της Κρήτης

Προανήγγειλε, δε, ότι επ' ευκαιρία της ΔΕΘ, θα επισκεφτεί την Ελλάδα ο γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, πρόεδρος της υποεπιτροπής για την Ευρώπη στη Γερουσία. Πέρυσι είχε επισκεφτεί τη Σούδα, ενώ φέτος μαζί με τον Πάιατ θα επισκεφτούν το Γ' Σώμα Στρατού, χαρακτηρισμένο από το ΝΑΤΟ ως Σώμα Ταχείας Ανάπτυξής του (NRDC), το οποίο, όπως εξήγησε ο Πάιατ, αυτή τη χρονική περίοδο «έχει αναλάβει την ευθύνη των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ (LANDCOM), ώστε να πάρει (σ.σ.: ο Τζόνσον στην επίσκεψή του) μια γεύση για το τι κάνει η Ελλάδα ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Νότιο Αιγαίο, στο οποίο επικεντρώνεται η Σούδα, αλλά, επίσης, στον Βορρά με την αυξανόμενη συνεργασία με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, τη Βουλγαρία και τη μακρά εμπλοκή (σ.σ.: των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων) στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», π.χ. με τη διαρκή συμμετοχή στις ασκήσεις «Sea Breeze».

Στο μεταξύ, ήδη από χτες βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Τζ. Ντάνφορντ. Δεν περνά απαρατήρητο ότι είναι η τρίτη συνάντηση των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Ελλάδας και ΗΠΑ, σε διάστημα μόλις τριών μηνών. Πραγματοποιείται, δε, μετά την υπογραφή συμφωνίας για την παράδοση σκαφών ειδικών επιχειρήσεων από τους NAVY SEALS στα ΟΥΚ. Επιπλέον, αναμένεται τις προσεχείς μέρες συνάντηση επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας με κλιμάκιο των Αμερικανών για το πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 μαχητικών «F-16» στην έκδοση Viper.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πάιατ δεν απέκλεισε και άλλη, πρόσθετη «μεταφορά αμερικανικών στρατιωτικών δυνατοτήτων στην Ελλάδα»: «Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη που έχουμε λάβει και το γεγονός ότι εξακολουθούμε να παίρνουμε το πράσινο φως από την ελληνική κυβέρνηση, για παράδειγμα, με την επέκταση της παρουσίας των MQ-9 στη Λάρισα». Υπογράφτηκε αρχές Αυγούστου ετήσια παράταση της παραμονής αυτών των μέσων εκεί, απ' όπου μπορούν να ελέγχουν εναέριους χώρους από Λευκορωσία μέχρι Σουέζ.

«Είμαστε δεσμευμένοι να είμαστε καλοί σύμμαχοι», επέμεινε ο Πάιατ, τονίζοντας και τα εξής: «Εξακολουθούμε να αναζητούμε τρόπους να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε τομείς όπως ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος. Υπάρχει εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι μια σημαντική θαλάσσια δύναμη σε ένα στρατηγικά σημαντικό σώμα νερού», σημείωσε και εστιάζοντας στα «στενά από τον Βόσπορο μέχρι τα περάσματα γύρω από την Κρήτη» διευκρίνισε: «Ηταν πάντα ένα γεωστρατηγικό σημείο ελέγχου, οπότε η δυνατότητα που έχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις επίγνωσης του χώρου ευθύνης τους, θαλάσσιας ασφάλειας αλλά και νηοψιών, όλα αυτά είναι κρίσιμα για τα κοινά συμφέροντα ασφαλείας μας και είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επενδύουν και να αναζητούν τρόπους να είναι υποστηρικτικές». Διόλου τυχαία, σε αυτόν το σημαντικό θαλάσσιο δίαυλο όπου διέρχονται ρωσικά πλοία προς και από Συρία, έχει αναπτυχθεί, μετά από πρόκληση και της ελληνικής κυβέρνησης, η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2.

Αναγνώρισε, άλλωστε, ότι και επί κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, «μοιραζόμαστε βάρη, και η Ελλάδα έχει υπάρξει ένας ισχυρός εταίρος σε όρους επίδειξης της βούλησής της να μεταφέρει το δικό της φορτίο και αυτό το εκτιμάμε ιδιαιτέρως»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ