Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΜΕ ΔΕΘ 2018
Πανεξόρμηση σε χώρους δουλειάς στην Κεντρική Μακεδονία

Στο νέο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης
Στο νέο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης
Πλατιά συζήτηση με τους εργαζόμενους για την ανάγκη να γίνει υπόθεσή τους η άνοδος της οργάνωσης και των αγώνων, απέναντι στην αντιλαϊκή κλιμάκωση και τις απάτες που την συνοδεύουν, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο περιοδειών, συγκεντρώσεων και συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες σε χώρους δουλειάς στην Κεντρική Μακεδονία, από μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στελέχη και εκλεγμένους συνδικαλιστές σε Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία.

Μαζί με το κάλεσμα στο συλλαλητήριο που οργανώνει το Σάββατο το ΠΑΜΕ, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και η απάντηση που πρέπει να δοθεί.

Στο πλαίσιο αυτής της πανεξόρμησης, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γ. Τασιούλα, τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Θ. Κουτσουρά και μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου, έκανε περιοδεία στο εργοτάξιο του Μετρό. Οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν τη σημασία που έχει για τον κλάδο αλλά και γενικότερα για το σύνολο της εργατικής τάξης η οργάνωση της πάλης σε κάθε τόπο δουλειάς. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου σημείωσε την αξία που έχει η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα στο εργοτάξιο. Στη συζήτηση που ακολούθησε, εκφράστηκε ανησυχία για τη σταθερότητα στην εργασία, όπως και για τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους της οικοδομής. Συζητήθηκε επίσης το μεγάλο πρόβλημα, ότι δηλαδή ενώ ο τόπος έχει ανάγκη για έργα υποδομής που να υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, την ίδια ώρα ο κλάδος δοκιμάζεται από μεγάλη ανεργία και οι οικοδόμοι ζούνε μέσα στην ανασφάλεια...

Στο εργοτάξιο του Μετρό στη Θεσσαλονίκη
Στο εργοτάξιο του Μετρό στη Θεσσαλονίκη
Σε περιοδείες στα ξενοδοχεία «Μακεδονία Παλλάς» και «Grant», στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που είχε η αντιπροσωπεία συνδικαλιστών με τον Ν. Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τον πρόεδρο του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Κ. Τσιαούση και το μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Γρ. Λειβαδιώτη, βρέθηκε το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων. Οπως προέκυψε από τις συζητήσεις, η κλαδική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να «επεκτείνει», δεν εφαρμόζεται έτσι και αλλιώς από τη συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδόχων του νομού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η Ενωσή τους δεν θέλει να αποστείλει το μητρώο των μελών της στις υπηρεσίες του υπουργείου και το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Η εντατικοποίηση της εργασίας στα ξενοδοχεία, όχι μόνο τις μέρες της ΔΕΘ αλλά και ολόκληρο το καλοκαίρι, «έπιασε ταβάνι», ενώ διαπιστώνεται η γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, ειδικά μέσα από τα συνεργεία. Οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν τη σημασία οργάνωσης της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς για την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ, είτε αυτή επεκταθεί από το υπουργείο είτε όχι.

Στο ζήτημα των ΣΣΕ επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις και της αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου με τον πρόεδρό της Π. Κατάρα και τον πρόεδρο του κλαδικού Σωματείου Κεντρικής Μακεδονίας, Γ. Καραγιάννη. Οι συνδικαλιστές επισκέφτηκαν τα εργοστάσια της «Χαρτέλ» σε Θεσσαλονίκη και Καλοχώρι και την επιχείρηση «Maxi». Οπως υπογράμμισαν, όταν μιλάμε για εφαρμογή των ΣΣΕ, δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στους μισθούς, καθώς το ζήτημα των συνθηκών Υγιεινής και Ασφάλειας αποτελεί σοβαρό ζήτημα για τον κλάδο. Ζήτημα που σχετίζεται και με την εντατικοποίηση της εργασίας και την υποστελέχωση των μηχανών, με λιγότερους εργαζόμενους απ' αυτούς που απαιτούνται.

Στην «Πανμετάλ» στις Σέρρες
Στην «Πανμετάλ» στις Σέρρες
Περιοδείες συνδικαλιστών έγιναν επίσης σε επιχειρήσεις Εμπορίου και Υπηρεσιών, στις τράπεζες, σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών, στα αμαξοστάσια δήμων, σε επιχειρήσεις του Μετάλλου, στα Τρόφιμα - Ποτά και σε υπηρεσίες του Δημοσίου από συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ). Στελέχη της Ομοσπονδίας μίλησαν σε συγκέντρωση εργαζομένων στο νέο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής έγινε διευρυμένη συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας με σωματεία από τη Βόρεια Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ