Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 3.677 παιδιά, στην πλειονότητά τους αγόρια κάτω των 13 ετών, έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης 1.670 κληρικών στη Γερμανία το διάστημα μεταξύ 1946 - 2014, σύμφωνα με μια μελέτη για τη γερμανική Καθολική Εκκλησία, η οποία κατηγορείται ότι εν γνώσει της απέκρυψε τα γεγονότα. Η μελέτη διέρρευσε σε γερμανικά ΜΜΕ και πρόκειται να παρουσιαστεί στις 25 Σεπτέμβρη.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι κυβερνήτες και το ιπτάμενο προσωπικό της ιρλανδικής «Ryanair» στη Γερμανία, διεκδικώντας υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Προειδοποίησαν δε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες απεργίες. Από την πλευρά της, η εταιρεία απείλησε ότι αν οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχιστούν θα οδηγήσουν σε περικοπές θέσεων εργασίας. Την περασμένη βδομάδα επτά συνδικάτα που εκπροσωπούν τα ιπτάμενα πληρώματα της «Ryanair» σε Ιταλία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία απείλησαν με απεργία στα τέλη Σεπτέμβρη, αν η εταιρεία δεν συμφωνήσει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Σύμφωνα με στοιχεία της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ADB), το μερίδιο της περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού στη διαμόρφωση του παγκόσμιου ΑΕΠ συνεχίζει να αυξάνεται. Από 30,1% που ήταν το 2000 πήγε στο 42,6% το 2017. Επίσης, παρατηρείται «στροφή» του εργατικού δυναμικού της περιοχής από την αγροτική οικονομία στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, ενώ οι οικονομίες της ίδιας περιφέρειας ενισχύουν τη συμμετοχή τους στο διεθνές εμπόριο.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον εννιά εργάτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη που έγινε σε ανθρακωρυχείο στην πόλη Κοχάτ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ο Ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών, Γισραέλ Κατζ, ανακοίνωσε ότι εάν το Ιράν συνεχίσει την ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος, τότε «θα αντιμετωπίσει στρατιωτική απάντηση». Αφορμή έδωσε η συνέντευξη του επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, Αλί Ακμπαρ Σαλέχι, στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» την περασμένη Τρίτη, όπου μεταξύ άλλων είπε ότι το Ιράν δεν θα καμφθεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και την αποχώρησή τους από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του «Παλαιστινιακού Κέντρου για την Πολιτική και την Ερευνα» κατέγραψε ότι το 60% των Παλαιστινίων αντιτίθεται στην επανέναρξη διαλόγου με την κυβέρνηση των ΗΠΑ μετά την απόφασή της να σταματήσει πλήρως τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA). Επίσης, το 90% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση ενεργεί μεροληπτικά υπέρ των ισραηλινών συμφερόντων.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, διέψευσε πως είναι πράκτορες οι δύο Ρώσοι που κατηγορούνται από τη Βρετανία πως προσπάθησαν τον περασμένο Μάρτη να δολοφονήσουν τον Ρώσο πρώην διπλό κατάσκοπο Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του Γιούλια με την τοξική ουσία Νόβιτσοκ.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ρουκέτες έπεσαν αργά το βράδυ της Τρίτης προς την κατεύθυνση του μοναδικού αεροδρομίου της πρωτεύουσας της Λιβύης, Μίτιγκα, μία βδομάδα μετά το κλείσιμό του εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων ένοπλων ομάδων στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Παράλληλα, χτες, τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση που έκαναν τη Δευτέρα ένοπλοι στα κεντρικά γραφεία της Κρατικής Λιβυκής Πετρελαϊκής Εταιρείας (ΝOC) με αποτέλεσμα το θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 10.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Βομβιστική επίθεση σε αυτοκίνητο προκάλεσε έκρηξη έξω από εστιατόριο στη βόρεια Βαγδάτη με αποτέλεσμα το θάνατο έξι ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 42.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ