ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η ΔΩΔΩΝΗ να γίνει κάστρο αγώνα για όλη την Ηπειρο!

Η ΓΓ του ΚΚΕ, που επισκέφτηκε χτες τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία, τόνισε πως χωρίς την αντίσταση και πάλη όλης της Ηπείρου η «ΔΩΔΩΝΗ» δε θα μπορέσει να κρατήσει

Πέμπτη 24 Γενάρη 2002

Από τη συνάντηση της Αλ.Παπαρήγα με τους εργαζόμενους στη ΔΩΔΩΝΗ
Αθρόα ήταν η προσέλευση των εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» χτες στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο με ομιλήτρια τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που περιοδεύει στα Γιάννενα. Εκδηλη η ανησυχία και ο προβληματισμός τους για το μέλλον της επιχείρησης, της οποίας η κυβέρνηση μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση. Αμέσως μετά την τοποθέτησή της η Αλέκα Παπαρήγα είχε ένα γόνιμο διάλογο με τους εργαζόμενους.

Νωρίτερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε σύντομη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της επιχείρησης Β. Δύτη, ο οποίος την ενημέρωσε για τη δραστηριότητα της ΔΩΔΩΝΗΣ. Σύμφωνα με τα όσα είπε, η ΔΩΔΩΝΗ διαθέτει μια εξαιρετική δυναμική στον τομέα της παραγωγής ποιοτικών τυροκομικών προϊόντων, συγκεντρώνει γάλα αποκλειστικά από την Ηπειρο, από 12.142 παραγωγούς, δίνοντάς τους τις καλύτερες τιμές και συμβάλλοντας έτσι στο να παραμείνουν στον τόπο τους, στην Ηπειρο, χιλιάδες οικογένειες, πέραν των οικογενειών των εργαζομένων στην επιχείρηση. Από την πλευρά της η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνομιλίας τους στη γενική τάση που υπάρχει για ιδιωτικοποιήσεις, στο πώς αυτή αγγίζει τη ΔΩΔΩΝΗ, αλλά και στο πώς μπορούν να αποτραπούν εξελίξεις που θα αποβούν σε βάρος εργαζομένων, παραγωγών και γενικότερα των κατοίκων της Ηπείρου.

Μεταξύ άλλων, μιλώντας στους εργαζόμενους η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε πως η κατάσταση με τη ΔΩΔΩΝΗ, η πορεία ιδιωτικοποίησής της, είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα και πρόβλημα των γενικότερων εξελίξεων. Διευκρίνισε πως το ΚΚΕ δε θεωρεί πως ό,τι καθεστώς ίσχυε ως σήμερα με τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τις τράπεζες ήταν το ιδανικό, αντιθέτως, όπως τόνισε, «το καθεστώς που ίσχυε γέννησε και τις εξελίξεις. Δε θα φτάναμε ως εδώ αν η προηγούμενη κατάσταση δεν είχε τα σπέρματα αυτού του προγραμματισμού που γίνεται σήμερα». Παρ' όλα αυτά, υπογράμμισε, «πρέπει να υπάρξει ισχυρή αντίσταση για να μην προχωρήσουν τα σχέδια για τη ΔΩΔΩΝΗ».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε εκτενώς στις ιδιωτικοποιήσεις και τις μορφές, με τις οποίες αυτές προωθούνται, ενώ προειδοποίησε πως σε κάθε περίπτωση χαμένοι είναι οι μικροί παραγωγοί ή οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης, που στα πλαίσια μιας προωθούμενης ιδιωτικοποίησης μπορεί να γίνουν κάτοχοι κάποιων μετοχών.

Η Αλέκα Παπαρήγα έκανε μια αναδρομή και στο πώς δημιουργήθηκαν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως ήταν προϊόν δύο παραγόντων, των αγώνων της αγροτιάς που άσκησαν πίεση και ζητούσαν συνεταιριστική οργάνωση για προστασία τους, αλλά και του ότι διάφορες κυβερνήσεις το επέτρεψαν για έναν ακόμη λόγο, για το ότι οι μεγαλοκεφαλαιούχοι δεν έκαναν επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. «Τώρα όμως, υπογράμμισε, ήρθε η ώρα αυτά να τα πάρουν πίσω, έτοιμα. Η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τυπικά και εν μέρει ουσιαστικά θα οδηγήσει τον μικροπαραγωγό να παίρνει χαμηλότερη τιμή και όσοι είναι συνεταιρισμένοι θα αρχίσουν να χάνουν και την ιδιοκτησία τους. Ενώ οι εργαζόμενοι εδώ θα χάσουν τις όποιες κατακτήσεις είχαν, στο πλαίσιο και της γενικής τάσης που υπάρχει ανατροπής εργασιακών σχέσεων, ασφαλιστικών δικαιωμάτων κ.λπ.».

Υπογράμμισε, ωστόσο, με έμφαση: «Δε σας λέμε ότι είστε καταδικασμένοι, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει λαός καταδικασμένος, παρά μόνο όταν ενώ καταλαβαίνει πού πάνε τα πράγματα δεν αντιδρά και παραιτείται, όταν πιστεύει στις αυταπάτες. Κατά τη γνώμη μας αυτό σημαίνει καταδίκη».

Ακολούθως, συμπλήρωσε πως η ΔΩΔΩΝΗ χωρίς την αντίσταση και πάλη όλης της Ηπείρου δε θα μπορέσει να κρατήσει και υπενθύμισε στους εργαζόμενους πως τα προηγούμενα χρόνια πέρασαν σκληρά μέτρα, γιατί δεν υπήρχε η απαιτούμενη συλλογική αντίσταση. «Σήμερα, σημείωσε, πέρασαν κάποια μέτρα και έρχονται χειρότερα, η εμπειρία μας πρέπει να μετατραπεί σε δύναμη που να παρεμποδίσει τα χειρότερα και εν πάση περιπτώσει αν προς στιγμή δεν καταφέρεις κάτι, έχεις αποκτήσει τέτοια πείρα να συνεχίσεις, γιατί αργά ή γρήγορα θα έρθουν τέτοια σκληρά μέτρα, που ο κόσμος θα βγει στους δρόμους, το ζήτημα είναι να μη βγει όταν έχει χάσει πάρα πολλά, αλλά έγκαιρα. Σκεφτόμενοι και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, η ΔΩΔΩΝΗ πρέπει να γίνει κάστρο αγώνα, όχι μόνο για τους εργαζόμενους, τους μικροπαραγωγούς, αλλά για όλους. Γιατί τα πλήγματα που θα έρθουν από τη ΔΩΔΩΝΗ θα πλήξουν αλυσιδωτά και τον μικροεπαγγελματία και άλλους πολλούς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Χαρτογράφησαν» τις αντιλαϊκές πολιτικές (2008-02-12 00:00:00.0)
Να παραμείνει στον έλεγχο των συνεταιριστών (2004-11-02 00:00:00.0)
«Δυσφορεί» ακόμα και η ΠΑΣΕΓΕΣ (2004-10-30 00:00:00.0)
Ιδού οι υπονομευτές! (2004-10-09 00:00:00.0)
Νέες μεθοδεύσεις για ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ» (2004-08-05 00:00:00.0)
Παρασκήνιο ιδιωτικοποίησης συνεταιριστικών εταιριών (1995-02-07 00:00:00.0)