ΙΡΑΚ
Προκλητική κατοχική περιοδεία Ράμσφελντ
Παρασκευή 2 Μάη 2003

Associated Press

Καθημερινή είναι η αντίσταση του ιρακινού λαού
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Δε θα μείνουμε ούτε μέρα παραπάνω από όσο χρειάζεται στο Ιράκ», διαβεβαίωσε τον ιρακινό λαό με μήνυμα που μαγνητοφώνησε μέσα σε ένα από τα προεδρικά μέγαρα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βαγδάτη, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, αυτοπαρουσιαζόμενος ως «αυτόπτης μάρτυρας της απελευθέρωσης των Ιρακινών». Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ επιθεώρησε τα αμερικανικά στρατεύματα στην ιρακινή πρωτεύουσα και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες επέλεξε να δώσει διαστάσεις τηλεοπτικού σόου στην επίσκεψή του.

Στο μεταξύ, χτες, έφθασαν στη Βαγδάτη οι επικεφαλής των κυριότερων προγραμμάτων του ΟΗΕ, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να επιστρέψει και το υπόλοιπο προσωπικό. Στόχος των εργαζομένων του ΟΗΕ είναι σταδιακά να αποκατασταθούν, κυρίως, τα ανθρωπιστικά προγράμματα με την εξασφάλιση ασφαλών οδών για την άφιξη στο Ιράκ φαρμάκων, τροφίμων και πόσιμου νερού. Μία, μόλις, μέρα νωρίτερα, ο ΓΓ του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να «παραμερίσουν τις διαφωνίες τους και να εργαστούν από κοινού για το καλό του ιρακινού λαού που θα πρέπει να εξέλθει από την απομόνωση». Στη Βαγδάτη αναμένεται να επιστρέψει, το Σαββατοκύριακο, και η βρετανική διπλωματική αντιπροσωπεία μετά από απουσία 12 ετών.

Παρ' όλα αυτά, η οργή του ιρακινού λαού για την καθυστέρηση στην αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί οι υποδομές, αλλά και για την εγκατάσταση της αμερικανικής κατοχικής διοίκησης, δε φαίνεται να μετριάζεται. Χτες, μέρα που η ηγεσία του Μπαχρέιν προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τη σύνοδο ενός «ιρακινού κοινοβουλίου», που, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, θα αποπειραθεί να συγκεράσει τις εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές, προκειμένου να καταλήξει σε μια «προσωρινή κυβέρνηση», ο Αχμάντ Τσαλαμπί, επικεφαλής του φιλοαμερικανού «Εθνικού Ιρακινού Κογκρέσου» προειδοποιούσε ότι η λαϊκή οργή «είναι έτοιμη να εκραγεί».

Η διατήρηση της «τάξης» στο Ιράκ από την κατοχική δύναμη απασχολεί ιδιαιτέρως τους δύο «συμμάχους», ΗΠΑ και Βρετανία. Ετσι, μετά από την ενίσχυση των δυνάμεών τους, στο Λονδίνο μετέβησαν, χτες, ανώτεροι αξιωματικοί από 12 χώρες που «ενδιαφέρονται» να συμμετάσχουν οι δυνάμεις τους «στην ασφάλεια του Ιράκ». Χτες, επίσης, έγινε γνωστό ότι τη διοίκηση της ευρύτερης περιοχής της Βασόρα, υπό την κατοχική διοίκηση, αναλαμβάνει ο βετεράνος Δανός διπλωμάτης, Ολε Βέχλερ Ολσεν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπαράζ αιματηρών επιθέσεων στη Βαγδάτη (2007-01-17 00:00:00.0)
Πάουελ: «θα εισβάλαμε ούτως ή άλλιώς» (2004-02-04 00:00:00.0)
Κύμα νέων αντιαμερικανικών επιθέσεων (2003-07-04 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες δολιοφθορές και επιθέσεις (2003-06-24 00:00:00.0)
Οξύνονται οι συγκρούσεις κατοίκων - κατακτητών (2003-05-29 00:00:00.0)
«Πρώτη» με προβλήματα, παντού, για την κατοχική διοίκηση (2003-04-22 00:00:00.0)