«ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ»
Συνεχίζονται οι μεθοδεύσεις

«Ανομοιογενείς οι προσφορές», υποστηρίζει η κυβέρνηση, χωρίς να ανοίγει τα «χαρτιά» της

Τετάρτη 20 Απρίλη 2005

Κλειστά εξακολουθεί να κρατά η κυβέρνηση τα «χαρτιά» για το ξεπούλημα των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» (ΟΑ), μια βδομάδα μετά την κατάθεση «δεσμευτικών προσφορών» από την πλευρά των πέντε υποψήφιων αγοραστών.

Οι «χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι» της κυβέρνησης («Lazard», Εθνική Τράπεζα, Εμπορική και «Alpha Finance») ενημέρωσαν χτες τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων για τις προσφορές που υποβλήθηκαν στις 13 του Απρίλη 2005.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το μόνο που αναφέρεται είναι ότι οι «σύμβουλοι» έχουν ζητήσει «τις αναγκαίες διευκρινίσεις από τους υποψήφιους επενδυτές και θα προβούν σε περαιτέρω ανάλυση και αξιολόγηση των προσφορών».

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, είπε ότι «όλες οι προσφορές έχουν υπέρ και κατά», για να προσθέσει ότι «είναι ανομοιογενείς μεταξύ τους». Καταλήγοντας, έκανε λόγο για «δύσκολη διαδικασία».

Πάντως, ανεξάρτητα από την κατάληξη που θα έχει η πέμπτη - και πρώτη με τη σφραγίδα της ΝΔ - απόπειρα ιδιωτικοποίησης των ΟΑ, η ουσία είναι ότι πρόκειται για ένα προμελετημένο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα, που προετοίμασαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα ολοκληρώνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Και όπως εύστοχα επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΣΚ), οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, χρόνια τώρα, μεθοδικά απαξίωναν τη δημόσια ΟΑ και κατασυκοφαντούσαν τους εργαζόμενους, με στόχο να πέσει σαν «ώριμο φρούτο» η ιδιωτικοποίηση και να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι «δεσμευτικές προσφορές» για την εξαγορά των ΟΑ και των άλλων κερδοφόρων δραστηριοτήτων του Ομίλου έχουν καταθέσει τα εξής επιχειρηματικά σχήματα:

Η ΕΣΚ Αερομεταφορών, αφού υπογραμμίζει ότι «η ΟΑ στήθηκε από τον ιδρώτα και το μόχθο των Ελλήνων εργαζομένων, είναι δημόσια περιουσία και δεν πουλιέται», καλεί τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΣΠΑ και με τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς, να οργανώσουν ένα κίνημα που θα λέει ξεκάθαρα και χωρίς μισόλογα: «Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους και τη δημόσια ΟΑ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απολύσεις «δώρο» στους υποψήφιους επενδυτές (2008-11-04 00:00:00.0)
Αποφάσισαν τον «ενταφιασμό» της! (2005-11-16 00:00:00.0)
Σκάνδαλο το ξεπούλημα, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι (2002-12-03 00:00:00.0)
«Χόχτιφ» το όνομα της δυσλειτουργίας (2001-04-03 00:00:00.0)
Καθολική αντίδραση στα καταστροφικά κυβερνητικά σχέδια (1998-03-24 00:00:00.0)
Πτήση σε ...κενά αέρος (1996-08-22 00:00:00.0)