Συγκεντρώσεις καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής

Σήμερα σε Πειραιά, αύριο στην Πάτρα, μεθαύριο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Καλαμάτα

Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999

Αγωνιστικός αναβρασμός επικρατεί στη χώρα, με τη μια περιοχή μετά την άλλη να παίρνουν τη «σκυτάλη» και να στέλνουν μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και καταδίκης του αυταρχισμού σε βάρος των μαθητών και γενικότερα του λαϊκού κινήματος. Σήμερα πραγματοποιείται παμπειραϊκή συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Πειραιά.

Αύριο ακολουθεί η Πάτρα με παμπατραϊκή συγκέντρωση στις 6.30μμ μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, την οποία διοργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων Πάτρας και μαζικοί φορείς της πόλης.

Το δικό της αγωνιστικό ΟΧΙ δίνει η Αθήνα, μεθαύριο Πέμπτη, με πανεργατικό συλλαλητήριο στις 6μμ στην πλατεία Κάνιγγος, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας και το ΠΑΜΕ. Την ίδια μέρα, πραγματοποιείται πανεργατική συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη στις 6μμ στην πλατεία Αγ. Σοφίας, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ. Επίσης, την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 6μμ στην πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα, με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Καλαμάτας.

Αντίσταση στην αντιλαϊκή λαίλαπα

Συλλαλητήριο - απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και στη γενικευμένη αυταρχική επίθεση της κυβέρνησης, χαρακτήρισαν την κινητοποίηση της Πέμπτης οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες.

Οπως τόνισε ο Δ. Κυπραίος, εκπρόσωπος της Συντονιστικής και μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ, και ο νέος κρατικός προϋπολογισμός είναι κομμένος και ραμμένος στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, προσαρμοσμένος στις κατευθύνσεις της ΟΝΕ. Ο προϋπολογισμός λιτότητας - συνέχισε - δίνει ένα ακόμη χτύπημα σε εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα, που ήδη πλήττονται σοβαρά από την επίθεση της κυβέρνησης σε εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και στα εισοδήματά τους.

«Η κυβέρνηση - υπογράμμισε - για να περάσει την αντιλαϊκή της πολιτική, κατρακυλάει στον αυταρχισμό. Πριν λίγες μέρες είχαμε την απαγόρευση και το χτύπημα της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης του ελληνικού λαού. Σήμερα έφτασε να αναβιώσει το ιδιώνυμο και να στέλνει εισαγγελείς και Αστυνομία σε βάρος των αγωνιζόμενων μαθητών». Επιδιώκει - συνέχισε - με τα αυταρχικά μέτρα, να εμποδίσει την ανάπτυξη του εργατικού και του λαϊκού κινήματος, να τρομοκρατήσει και να αποκόψει από τους αγώνες ευρύτερα τμήματα του λαού. «Με το συλλαλητήριο απαντάμε - είπε - στον αυταρχισμό».

Τόνισε ότι θα συμπαρασταθούν με κάθε μέσο στους μαθητές «γιατί η παιδεία μάς αφορά όλους, η κυβερνητική "μεταρρύθμιση" είναι ταξική και συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στην παραγωγή, με τις προσπάθειες του κεφαλαίου να δημιουργήσει μια κοινωνία "απασχολήσιμων"».

Κάλεσμα αγώνα

Αγωνιστικό κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή των Σωματείων του Πειραιά. Οπως υπογραμμίζει, «οι εργαζόμενοι του Πειραιά αγωνιζόμαστε για: Την υπεράσπιση των στοιχειωδών δημοκρατικών μας δικαιωμάτων. Λήψη άμεσων μέτρων για τους ανέργους. Επιδότηση στο 80% του μεροκάματου όλων των ανέργων μέχρι να βρουν δουλιά. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που ανατρέπουν το 8ωρο και τη μόνιμη απασχόληση. Λήψη μέτρων για την αύξηση της απασχόλησης. Ενάντια στο ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων. Μέτρα περιορισμού της ασυδοσίας των μονοπωλίων και πολυεθνικών. Φορολογική ελάφρυνση των εργαζομένων και όχι των βιομηχάνων. Αμεσα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης στα νοσοκομεία και στο ΙΚΑ. Συντάξεις και περίθαλψη ανθρώπινη. Μόρφωση για όλα τα παιδιά. Κατάργηση των νόμων 2525 και 2640. ΟΧΙ στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Να φύγουν τα ΜΑΤ και οι δικαστές από τα σχολεία».

«Αντεπίθεση τώρα»

«Ολοι τώρα στην αντεπίθεση». Με αυτό το σύνθημα καλούνται οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι έμποροι και οι νεολαίοι της Πάτρας να συμμετάσχουν στην αυριανή παμπατραϊκή συγκέντρωση.

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Πάτρας, η μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση θα δώσει νέα αγωνιστική ώθηση, θα συμβάλει στην παραπέρα ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων της Πάτρας και όλων των εργαζομένων της χώρας, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την επιβολή μιας πολιτικής που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους.

«Πάλης ξεκίνημα»

Τη μάχη για την επιτυχία της πανεργατικής συγκέντρωσης της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη δίνουν τα στελέχη του ΠΑΜΕ, περιοδεύοντας σε χώρους δουλιάς και καλώντας τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην πολιτική που τους οδηγεί στην εξαθλίωση, αλλά και στην κρατική τρομοκρατία.

Στην επικίνδυνη και αντιλαϊκή πολιτική - τονίζει σε διακήρυξή του - η απάντηση πρέπει να είναι ο ενωμένος αγώνας. «Η συγκέντρωση - υπογραμμίζει - αποτελεί αποφασιστικό βήμα στην ανάπτυξη αυτού του αγώνα, γι' αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να τη μετατρέψουν σε "πάλης ξεκίνημα" για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Αγωνιστική συστράτευση

Σε αγωνιστική συστράτευση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική καλεί με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Καλαμάτας, τονίζοντας την ανάγκη μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση της Πέμπτης.

Οπως σημειώνει, από κοινού κυβέρνηση και βιομήχανοι προωθούν μέτρα που αυξάνουν αστρονομικά τα κέρδη και εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, ενώ οι ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚ Καλαμάτας συμβιβάζονται. «Γι' αυτό - τονίζει - αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία και καλούμε σε αγωνιστική συσπείρωση κάθε σωματείο, συνδικαλιστή, εργαζόμενο που θέλει να αγωνιστεί για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαχητική διεκδίκηση αύξησης μισθών (2002-09-03 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις (2002-04-28 00:00:00.0)
Πανεργατικά συλλαλητήρια σε Πάτρα - Βόλο (2001-12-09 00:00:00.0)
Ολοι στο δρόμο του αγώνα (2000-12-06 00:00:00.0)
Αγωνιστικά στο γιορτασμό (2000-05-05 00:00:00.0)
Ενισχύονται οι πρωτοβουλίες στη βάση (1999-02-25 00:00:00.0)