ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΛΙΜΑΝΙΑ
«Οραμα» στα μέτρα των πολυεθνικών

Να διαφημίσει τα οφέλη του κεφαλαίου από την ιδιωτικοποίηση επιχείρησε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2006

Motion Team

Με το «μαστίγιο» της καταστολής (φωτ.) και το «καρότο» των ελιγμών και της απόπειρας εξαγοράς των εργαζομένων, η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπουλήσει τα λιμάνια
Το ΚΚΕ θα στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων προκειμένου να μην παραχωρηθεί στο κεφάλαιο η δημόσια περιουσία των ελληνικών λιμανιών, τόνισε χτες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, κατά τη συζήτηση σχετικής Ερώτησής της προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο τελευταίος προσπάθησε να παρουσιάσει το ξεπούλημα των λιμανιών ως πολιτική η οποία θα λειτουργήσει υπέρ των εργαζομένων.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι το όραμα του ΥΕΝ για τα λιμάνια είναι «να κεφαλαιοποιήσουμε τα μέγιστα για την εθνική οικονομία και τους ίδιους τους εργαζόμενους» από τους «οργανισμούς που αποτελούν πύλες εισόδου στην Ελλάδα του διαμετακομιστικού εμπορίου απ' όλον τον κόσμο». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει στόχο «να τριπλασιαστεί ο όγκος του μεταφορικού εμπορίου που διακινείται από το Λιμένα Πειραιά με επενδύσεις, οι οποίες θα ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ σε πρώτη φάση, και στο Λιμένα της Θεσσαλονίκης να πενταπλασιαστεί ο όγκος του μεταφορικού εμπορίου με επενδύσεις που σε πρώτο επίπεδο θα προσεγγίσουν τα 250 εκατομμύρια ευρώ».

«Το θέμα είναι για ποιον είναι αυτό το όραμα που έχετε», τόνισε ανταπαντώντας η Ελπίδα Παντελάκη, «ποιος, δηλαδή, θα κερδίσει από αυτήν τη διαδικασία. Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι δεν πρόκειται να κερδίσει ούτε ένα ευρώ ο ελληνικός λαός! Από αυτήν τη διαδικασία δεν έχει να κερδίσει, παρά μόνο να χάσει. Η κυβέρνηση είναι απλώς πλασιέ όλων αυτών των "μεγάλων παικτών" απέναντι στη δημόσια περιουσία. Γιατί τα λιμάνια είναι λαϊκή περιουσία».

Οσον αφορά στα περί επενδύσεων που θα πραγματοποιήσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε: «Η επένδυση για την οποία μιλήσατε είναι "στραγάλια" μπροστά στα έσοδα που θα έχουν να πάρουν! Με ένα κομμάτι, με ένα ξεροκόμματο απ' αυτά τα κέρδη θα κάνουν αυτές τις επενδύσεις, αν τις βάλουν και από την τσέπη τους. Μόνο στον τρέχοντα χρόνο ο ΟΛΠ είχε 155 εκατομμύρια έσοδα». Κατέληξε τονίζοντας: «Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει εδώ και τώρα ακύρωση του διεθνούς διαγωνισμού. Ομως, είναι φανερό ότι εσείς είστε αποφασισμένοι. Γι' αυτό ακριβώς είναι θέμα πλέον των εργαζομένων να εμποδίσουν τα σχέδιά σας».

Ο Μ. Κεφαλογιάννης άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να διαθέσει ακόμα και δωρεάν μετοχές στους εργαζόμενους στα λιμάνια προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις στην ιδιωτικοποίηση. Αντιδράσεις που συνεχίζονται με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Χτες το μεσημέρι έγινε νέα συνάντηση της ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Λιμενεργατών με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ, Ν. Αναστασόπουλο, ο οποίος επανέφερε τα περί «παγώματος» των διαδικασιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λιμάνια αποκλειστικά δημόσια, στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών (2014-02-28 00:00:00.0)
Με «Καλλικράτη» παραδίδει τα λιμάνια στις πολυεθνικές (2011-01-06 00:00:00.0)
Απειθαρχία στο ξεπούλημα του ΣΕΜΠΟ (2008-06-07 00:00:00.0)
Ενιαίο μέτωπο για να αποκρουστεί η ιδιωτικοποίηση (2008-01-25 00:00:00.0)
Λιμάνια στην υπηρεσία του λαού (2007-10-31 00:00:00.0)
Σε κοινό μέτωπο να αντιπαλέψουμε το ξεπούλημα (2006-12-02 00:00:00.0)