ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Κλιμάκωση των ισραηλινών επιδρομών στη Γάζα
Τρίτη 22 Μάη 2007

Associated Press

Βομβαρδισμένο σπίτι στην Μπέιτ Λαχίγια της Γάζας, που επλήγη από ισραηλινά αεροσκάφη
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Νέες επιδρομές εξαπέλυσαν, χθες, κατά της Λωρίδας της Γάζας ισραηλινά αεροσκάφη και ελικόπτερα, μετά την απόφαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, την Κυριακή, να κλιμακώσει τα πλήγματά του μέχρις ότου τερματιστεί η εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ (συνεχίστηκε και χθες με μια νεκρή). Αν και η ισραηλινή ηγεσία απέκλεισε προς το παρόν το ενδεχόμενο ευρείας χερσαίας εισβολής, χθες, εξαπολύθηκαν από υπουργούς απειλές κατά της ζωής ηγετικών στελεχών της «Χαμάς», με πρώτον τον πολιτικό της ηγέτη Κχάλεντ Μασχάαλ, που βρίσκεται στη Δαμασκό.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν, όπως έλεγε ο υπουργός Εσωτερικών Αβι Ντίχτερ, «όλοι όσοι δίνουν εντολές επιθέσεων κατά του Ισραήλ» αφήνοντας να εννοηθεί ότι δε θα αποκλειστεί ούτε ο πρωθυπουργός Χανίγια. Από την άλλη, η παλαιστινιακή κυβέρνηση, διά του υπουργού Πληροφοριών, πρότεινε, για άλλη μια φορά στο Ισραήλ, «συνολική και αμοιβαία εκεχειρία, εμμένοντας πάντα στο δίκαιο του παλαιστινιακού λαού ως προς το δικαίωμα αυτοάμυνάς του».

Στο πλευρό του Ισραήλ συντάχθηκε, ως συνήθως, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός διά στόματος του πρεσβευτή του στο Ισραήλ, ο οποίος αρκέστηκε να καλέσει το Ισραήλ «να προσπαθήσει να αποφύγει τις παράπλευρες απώλειες». Η Ρωσία, αν και καταδίκασε την εκτόξευση ρουκετών, χαρακτήρισε «υπερβολική και δυσανάλογη» την ισραηλινή αντίδραση, καταδικάζοντας τη στόχευση κατοικημένων περιοχών.

Από τις 16 Μάη μέχρι χθες βράδυ, συνολικά έχουν σκοτωθεί 40 Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιδρομές. Χθες, επλήγη αυτοκίνητο όπου επέβαιναν 4 μέλη της «Τζιχάντ» στον καταυλισμό Τζαμπάλιγια, ενώ αργά το βράδυ της Κυριακής βομβαρδίστηκε κτίριο όπου διαμένει ο βουλευτής της «Χαμάς» Χαλίλ αλ Χάγια. Ο ίδιος διέφυγε, αλλά σκοτώθηκαν 9 πολίτες, κυρίως μέλη της οικογένειάς του. Πλήγματα, χθες, έγιναν και σε άλλα σημεία της Γάζας, με 1 νεκρό. Οι τραυματίες είναι δεκάδες.

Η «Χαμάς» απείλησε με επιθέσεις «σε όλη την Παλαιστίνη κατά των κατακτητών», ενώ τα σημαίνοντα στελέχη της λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Οι ισραηλινές επιδρομές, όμως, «συνέβαλαν» στην αποκλιμάκωση της ενδοπαλαιστινιακής έντασης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισραηλινές επιδρομές και συμφωνία... (2019-08-23 00:00:00.0)
Νέες ισραηλινές επιδρομές και απειλές (2018-10-18 00:00:00.0)
Ολονύχτιες επιδρομές και απειλές από το Ισραήλ (2011-08-26 00:00:00.0)
Συνεχίζονται επιδρομές και προκλήσεις (2007-06-01 00:00:00.0)
Ισραηλινή πρόκληση με συλλήψεις αξιωματούχων (2007-05-25 00:00:00.0)
Σωρεία προκλήσεων και συναντήσεων (2006-12-28 00:00:00.0)