ΤΑΞΙΚΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Δίνουν απεργιακή απάντηση στις 17 Δεκέμβρη

Σε τροχιά απεργιακής κλιμάκωσης και οι ναυτεργάτες

Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2009

Μέρα με τη μέρα συνδικάτα στρατεύονται πίσω από το απεργιακό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, δίνοντας απάντηση στην αντεργατική ομοβροντία
Ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα αγωνιστικής κλιμάκωσης που το ΠΑΜΕ έχει απευθύνει από την πρώτη στιγμή, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί προκειμένου να πάρει απάντηση η ολομέτωπη αντεργατική επίθεση που εξαπολύουν το κεφάλαιο και οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου.

Την έγκριση των μηχανικών, να οργανώσει και να προετοιμάσει τον κλάδο, για κήρυξη απεργίας στις 17 Δεκέμβρη, πήρε χτες η ταξική διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) στη διάρκεια μαζικής γενικής συνέλευσης. Αντίστοιχη απόφαση πήραν και οι θερμαστολαδάδες στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Ετσι, με αυτές τις αποφάσεις που προήλθαν μέσα από συλλογικές διαδικασίες, οι ναυτεργάτες δηλώνουν «παρών» στην ταξική αναμέτρηση και συντονίζονται με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ώστε να αποκρουστεί η σφοδρή επίθεση που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι και στη θάλασσα.

Το καινούριο ποιοτικό στοιχείο που αναδείχθηκε στη χτεσινή γενική συνέλευση των μηχανικών ήταν η μαζική συμμετοχή της νέας βάρδιας του μηχανοστασίου. Των σπουδαστών από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, οι οποίοι πλέον με την τροποποίηση του καταστατικού της ΠΕΜΕΝ μπορούν να είναι μέλη της Ενωσης. Οι σπουδαστές της ΑΕΝ, αλλά και του ΚΕΣΕΝ έδωσαν το «παρών» τους παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς που δέχτηκαν, όπως ειπώθηκε από τους ίδιους, από «τσιράκια» των εφοπλιστών ότι αν συμμετέχουν θα μπουν σε «μαύρη λίστα».

Τη γενική συνέλευση «άνοιξε» με την εισήγηση ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου, αναφέροντας ότι το εφοπλιστικό κεφάλαιο σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης και αποθρασυμένο από την φιλοεφοπλιστική πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, «εντείνει την επίθεσή του σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών για να ενισχύσει την κερδοφορία του, προωθώντας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων τον αφανισμό των ναυτεργατών με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα». Επισήμανε τι έχει στοιχίσει μέχρι τώρα στους ναυτεργάτες η αντιλαϊκή πολιτική που επιβάλλεται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, με τη βοήθεια του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ, για να γεμίζουν τα εφοπλιστικά θησαυροφυλάκια, φτάνοντας τώρα οι εφοπλιστές να αξιώνουν την επέκταση της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας και στα επιβατηγά πλοία.

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που σπουδαστής από την ΑΕΝ ανέβηκε στο βήμα της συνέλευσης. Παρουσίασε ανάγλυφα την εικόνα διάλυσης που εμφανίζει η ναυτική εκπαίδευση, με τρομακτικές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, ναυτοδιδασκάλους, με επικίνδυνα κτίρια, συνέχεια της αντιναυτεργατικής πολιτικής, που επιδιώκει την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης για την «παραγωγή» «φτηνών και πειθήνιων ναυτεργατών». Ενώ ξεκαθάρισε ότι «οι σπουδαστές είναι κομμάτι των μηχανικών και από κοινού θα δώσουμε τους αγώνες μέσα από την ΠΕΜΕΝ για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας».

Στη μάχη και το ΕΚ Θεσπρωτίας

Ομόφωνη απόφαση για την προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 17 Δεκέμβρη έλαβε και η γενική συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων τη συμμετοχή των συμβιβασμένων ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στον κοινωνικό διάλογο - απάτη και καλώντας σωματεία, εργατικά κέντρα και Ομοσπονδίες να πάρουν ανάλογες αποφάσεις, να συντονίσουν τον κοινό αγώνα απέναντι στον κοινό ταξικό αντίπαλο, τη μεγαλοεργοδοσία και τους πολιτικούς της εκφραστές.

Απόφαση για απεργία στις 17 Δεκέμβρη έχουν ήδη πάρει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, το Σωματείο Γυμναστών - Προπονητών Αττικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δράση με μπούσουλα τη συσπείρωση δυνάμεων και ανάπτυξη αγώνων (2013-03-14 00:00:00.0)
Αναβάλλονται τα μαθήματα λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών! (2010-09-04 00:00:00.0)
Πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις (2003-01-23 00:00:00.0)
Ενότητα στο δρόμο του αγώνα (2003-01-21 00:00:00.0)
Συκοφαντεί υπερασπίζοντας τη στρατοκρατία (2002-11-19 00:00:00.0)