Πέμπτη 23 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, οι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) συνεχίζουν τη μάχη τους ενάντια στην υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης, που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω του νομοσχεδίου του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο σύμφωνα με τις αξιώσεις που έχει προβάλει η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Χτες, οι σπουδαστές της ΑΕΝ Ασπροπύργου συνέχισαν για 8η μέρα την αποχή τους από τα μαθήματα, ενώ οι σπουδαστές της ΑΕΝ Κύμης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κατέλαβαν τη σχολή.

Η κατάληψη της σχολής της Κύμης αποτελεί ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των σπουδαστών. Ενώ με ψήφισμά τους το οποίο απέστειλαν προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη, αναφέρουν: «Η κινητοποίηση αυτή πραγματοποιείται, ώστε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας σε όλους όσοι υποστηρίζουν τις προτάσεις του ΥΕΝ περί ναυτικής εκπαίδευσης» και προειδοποιούν ότι η κινητοποίηση αυτή δείχνει «τη μελλοντική μας στάση, στην περίπτωση που κατατεθεί ένα τέτοιο σχέδιο νόμου ενάντια στην επαγγελματική μας σταδιοδρομία». Σημειώνεται ότι στο πλευρό των σπουδαστών έχουν ταχθεί και οι καθηγητές των ΑΕΝ Ασπροπύργου, Μακεδονίας, Κρήτης και Χίου.

Σε ό,τι αφορά στους ναυτεργάτες - πλοιάρχους, μηχανικούς - που φοιτούν στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), χτες, με μία μαζική γενική συνέλευση, στην οποία εκτίμησαν τις απαντήσεις του υπουργού στη διάρκεια της πολύωρης προχτεσινής συνάντησης με αντιπροσωπεία τους, επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους για απόσυρση του νομοσχεδίου και προετοιμάζουν νέο γύρο αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, χτες, στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, προφανώς ...λαμβάνοντας το μήνυμα από τον ξεσηκωμό που έχει προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα το νομοσχέδιό του, επιστράτευσε το ψέμα και τον εμπαιγμό για να πείσει. Είπε ότι: «Το 90% των θέσεων που εκφράστηκαν είναι θετικές προς τις προτάσεις μας», όταν γραπτώς σπουδαστές, ναυτεργάτες και οι Σύλλογοι Καθηγητών έχουν καταδικάσει το νομοσχέδιο. Ισχυρίστηκε επίσης ότι έκλεισε «ο κύκλος διαβουλεύσεων με όλους τους φορείς της ναυτιλίας», όταν ακόμα δεν έχει γίνει συζήτηση με όλα τα ναυτεργατικά σωματεία και την ΠΝΟ.

Απόδειξη, άλλωστε, αποτελεί το γεγονός ότι χτες τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ απαίτησαν από την Ομοσπονδία να συγκληθεί άμεσα η Εκτελεστική Επιτροπή, με θέμα το σχέδιο νόμου και τη λήψη απόφασης για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αναφέρεται ακόμα: «Μέχρι σήμερα, η ΕΕ της ΠΝΟ δε συνεδρίασε για το σχετικό θέμα και δε διατύπωσε γραπτές παρατηρήσεις και προτάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ