Πέμπτη 23 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κατάληψη στη Μηχανιώνα

Σε κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζονται στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, προχώρησαν από χτες οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Μακεδονίας, ζητώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τη ναυτική εκπαίδευση και κατάρτιση. Οι σπουδαστές μέσα από καθημερινές γενικές συνελεύσεις θα καθορίζουν τα αγωνιστικά τους βήματα. Χτες βράδυ αποφάσισαν συνέχιση της κατάληψης και σήμερα, ενώ για αύριο προσανατολίζονται να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Χθες, πρώτη μέρα των καταλήψεων, οι σπουδαστές ανάρτησαν πανό στην είσοδο της Ακαδημίας, με το οποίο απαιτούσαν: «Κάτω το νομοσχέδιο του αίσχους- αναβάθμιση τώρα». Με σημαίες και αναμμένους πυρσούς στα χέρια διαδήλωναν: «σπουδαστές, καθηγητές με μέτωπο απαντάμε στους εφοπλιστές».

Στην ΑΕΝ Μακεδονίας φοιτούν περίπου 800 σπουδαστές, εκ των οποίων περί τους 200 εκπαιδεύονται στα καράβια. Οι υπόλοιποι σχεδόν καθολικά συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και μεταξύ άλλων διεκδικούν: αποκλειστικά δημόσια, ενιαία, δωρεάν παιδεία στην οποία θα είναι ενταγμένη και η ναυτική εκπαίδευση και η μετεκπαίδευση. Ουσιαστική ανωτατοποίηση των ΑΕΝ, αποστρατιωτικοποίηση και ένταξή τους στο φυσικό τους φορέα, το υπουργείο Παιδείας. Ουσιαστική αναβάθμιση του περιεχομένου σπουδών όσον αφορά τα συγγράμματα, την υλικοτεχνική υποδομή και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Επίσης απαιτούν κατοχύρωση των δημοκρατικών ελευθεριών στις ΑΕΝ και την αναγνώριση, ισοτιμία και κατοχύρωση των διπλωμάτων τους σε θάλασσα και στεριά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ