Πέμπτη 23 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΣΠΕΡΤ
Αναγκαία η αξιοπιστία και η διαφάνεια στην ΕΡΤ

Προβληματισμοί για την κρατική τηλεόραση και γενικότερα για το τηλεοπτικό τοπίο

Στον ιδιαίτερο ρόλο της ΕΡΤ, με έμφαση στην ανάγκη για αξιοπιστία και διαφάνεια, επικεντρώθηκαν χτες οι ομιλίες των προσκεκλημένων στο 19ο Συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ. Συγχρόνως, όμως, τέθηκαν σοβαρά ζητήματα που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις γενικότερα, αλλά και το τηλεοπτικό τοπίο των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, που παρουσιάζουν μια εικονική πραγματικότητα. Παράλληλα, τονίστηκε το θέμα της συγκέντρωσης των ΜΜΕ στα χέρια των ολίγων, με στόχο την επιδίωξη του κέρδους από την εμπορευματοποίηση ακόμη και της ενημέρωσης.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος, σκιαγραφώντας το τηλεοπτικό τοπίο, είπε ότι «συντελείται εν ψυχρώ έγκλημα σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και της νέας γενιάς». Θεωρεί ότι οι πλέον «ακραίες συμπεριφορές» και τα «ταπεινότερα ένστικτα προβάλλονται καθημερινά ως κυρίαρχα κοινωνικά πρότυπα». Αξιοσημείωτο, όμως, είναι ότι ο πρόεδρος της Βουλής, ενώ μίλησε για τους μεγαλοϊδιοκτήτες και για «αφεντικά», εντούτοις, αναφερόμενος στην «κατολίσθηση», όπως είπε, του τηλεοπτικού τοπίου, έριξε την ευθύνη, όχι στην κυβέρνηση και στο κράτος, αλλά στους ...πολίτες!

Ιδιαίτερη έμφαση στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και στην επιδείνωση των όρων και συνθηκών εργασίας, έδωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Γιώργος Μπουγάς. Σε σχέση με την ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι βασικές προϋποθέσεις για την κοινωνική της αποστολή είναι η πολιτική, οικονομική και λειτουργική της ανεξαρτησία, αλλά και η αρχή της διαφάνειας.

Ενώ το τηλεοπτικό τοπίο εξακολουθεί να είναι ασύδοτο, εντούτοις, για άλλη μια φορά, ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαππας, μίλησε για τη «μεθοδικότητα και την υπευθυνότητα» που επέδειξε η κυβέρνηση με την κατάρτιση θεσμικού πλαισίου για νομιμότητα, διαφάνεια και ποιότητα. Σε σχέση με το αίτημα της ΕΡΤ για αύξηση του ανταποδοτικού τέλους κατά 10%, ο Χρήστος Πρωτόπαππας δεν το απέκλεισε, λέγοντας ότι θα το συζητήσει με τον υπουργό Οικονομικών. Ο Χρήστος Πρωτόπαππας είπε επίσης πως σε νέο νόμο θα περιληφθεί διάταξη για ραδιοφωνικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ την ερχόμενη βδομάδα θα γίνει πρόταση και θ' ανοίξει διάλογος για το θέμα των μετρήσεων θεαματικότητας και των δημοσκοπήσεων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, εστίασε την ομιλία του στην αξιοπιστία, στη διαφάνεια, στην ποιότητα και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΤ.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Αγγελος Στάγκος, σημείωσε τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στην ΕΡΤ κυρίως στον ενημερωτικό τομέα, ενώ, για μια ακόμη φορά, επανέλαβε τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κρατική ραδιοτηλεόραση, θέτοντας και πάλι το θέμα της αύξησης του ανταποδοτικού τέλους.

Τη χτεσινή πρώτη μέρα χαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος του ΣΥΝ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ και η πρόεδρος της ΕΙΙΡΑ. Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα με την εκλογή νέου ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ