Πέμπτη 23 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΧΤΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αγωνιστική συσπείρωση με τις ταξικές δυνάμεις

Ανακοίνωση της οργάνωσης του ΚΚΕ προς τους δημοσίους υπαλλήλους για την ανάγκη ενίσχυσης των γραμμών των ταξικών δυνάμεων, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό

Ενα ευρύ, ενωτικό κάλεσμα αγώνα προς όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, απευθύνει η Αχτίδα Δημοσίων Υπαλλήλων του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της η οποία μοιράζεται αυτό το διάστημα στους χώρους δουλιάς.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Μέσα σε πανηγυρισμούς και φανφάρες η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για το τρέχον εξάμηνο. Μαζί της πανηγυρίζουν και ο ΣΕΒ, η οικονομική ολιγαρχία του τόπου και το διευθυντήριο των Βρυξελλών.

Αυτό και μόνο το γεγονός φανερώνει το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει απ' αυτήν την προεδρία. Αυτά όμως τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου θα προκύψουν από το νέο βρώμικο πόλεμο κατά του Ιράκ, που ως προεδρεύουσα η ελληνική κυβέρνηση θα τον διαχειριστεί εξ ονόματος της ΕΕ και κατά πώς προστάζουν οι πολυεθνικές της Ευρώπης. Θα προκύψουν όμως και από τον καθημερινό κοινωνικό αντεργατικό πόλεμο δηλ. από τις συγκεκριμένες αντιλαϊκές πολιτικές στην οικονομία, στα κοινωνικοασφαλιστικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, στην υγεία, στην παιδεία, στην πρόνοια.

Η προσπάθεια των κυβερνητικών παραγόντων να εμφανίσουν μια δήθεν ταύτιση των συμφερόντων των μονοπωλίων της Ευρώπης και του ελληνικού κεφαλαίου με τη λαϊκή ευημερία, δεν μπορεί να κρύψει την πολύ άσχημη πραγματικότητα που εξελίσσεται σε βάρος των εργαζομένων.

Η πλειοψηφία των Δημοσίων Υπαλλήλων θα βρεθεί μπροστά σε χειρότερα μέτρα αφού η Δημόσια Διοίκηση, το κράτος συνολικά πρέπει να ανταποκριθεί στα «καθήκοντα» που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ευρωπαϊκό κεφάλαιο ανέθεσαν στην Ελληνική Προεδρία. Και αυτά τα καθήκοντα είναι:

  • Η επέκταση του βρώμικου πολέμου σε βάρος του ιρακινού λαού ως αντίδοτο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και για τον έλεγχο του πετρελαίου της περιοχής. Η συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτούς τους αμερικανοΝΑΤΟικούς τυχοδιωκτισμούς γίνεται βέβαια για τα συμφέροντα του Λάτση, του Κόκκαλη, του Βαρδινογιάννη κλπ., κοστίζει όμως πολλά δισ. την ημέρα σε όλους μας και ταυτόχρονα εκθέτει τη χώρα μας και το λαό μας σε ανταποδοτικά χτυπήματα αφού το έδαφός μας και οι ένοπλες δυνάμεις μας μετέχουν στον πόλεμο. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Αμυνας και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας προσαρμόζονται για την εξυπηρέτηση τέτοιων σχεδίων.
  • Η παραπέρα αποκρατικοποίηση δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων και ιδιαίτερα στους τομείς κοινωνικής προστασίας (υγεία, κοινωνική ασφάλιση, πρόνοια, παιδεία κλπ.). Τώρα που ολόκληρα τμήματα του Δημοσίου ιδιωτικοποιούνται και συρρικνώνονται ( π.χ. λιμάνια, αεροδρόμια, υπηρεσίες υγείας, παιδείας, πρόνοιας και τοπικής αυτοδιοίκησης, καθαριότητα, ΟΣΚ, Ταχ. Ταμιευτήριο κλπ.), ακριβώς την ίδια στιγμή και το «εναπομείναν» κράτος φροντίζει με πιο αποφασιστικό τρόπο για τα συμφέροντα του κεφαλαίου (π.χ. το υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος που δίνει το φιλέτο των δημοσίων και Ολυμπιακών έργων στο μεγάλο κεφάλαιο των κατασκευαστριών εταιριών, τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού που δίνουν στον Λαμπράκη πολλούς εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς τομείς, το υπουργείο Ναυτιλίας που καταργεί το καμποτάζ υπέρ των εφοπλιστών, το υπουργείο Οικονομικών που παρέχει την πληθώρα των λεγόμενων αναπτυξιακών κινήτρων στους επιχειρηματίες κλπ.).
  • Η ταχύτερη προώθηση των ρυθμίσεων για πιο «επιτελική και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση», για μείωση του λεγόμενου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, για άρση της μονιμότητας και για σύνδεση του μισθού με τη λεγόμενη παραγωγικότητα. Στα πλαίσια αυτά:

- Επισπεύδονται οι εξελίξεις για μια δημόσια διοίκηση δύο ταχυτήτων. Από τη μια μεριά μια κάστα υψηλόβαθμων στελεχών με παχυλές αμοιβές και με επιτελικά καθήκοντα που θα προκύπτει μέσα από μια πανάκριβη και απρόσιτη για τα λαϊκά βαλάντια εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, και από την άλλη η κατηγορία των υπόλοιπων ημιμαθών, διεκπεραιωτών που δε θα έχουν μονιμότητα και που η αμοιβή τους θα καθορίζεται από την απόδοσή τους και κυρίως από τη συμπεριφορά τους (κυβερνητικό σχέδιο ΠΟΛΙΤΕΙΑ, αξιολόγηση - χειραγώγηση στην παιδεία, Σχολή Δημόσιας Διοίκησης κλπ.).

- Το σύνολο των υπουργείων προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην ανάθεση έργου σε ιδιώτες εργολάβους και υπεργολάβους, στη μείωση των μονίμως απασχολουμένων και σε αύξηση του αριθμού με μη μόνιμη και προσωρινή απασχόληση (στους ΟΤΑ και στην παιδεία με ωρομίσθιους, δίμηνα, τρίμηνα και σε όλο το δημόσιο με τα ολιγόμηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ).

- Ταυτόχρονα με τη διά «ροπάλου» επιβολή της λιτότητας του 2,5% για όλους τους εργαζόμενους, χρυσώνοντας το «χάπι» για τους δημοσίους υπαλλήλους με την επιδοματική πολιτική του διαίρει και βασίλευε, της αδρανοποίησης, του αποπροσανατολισμού και της εξαγοράς, το κράτος μειώνει τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου και σέρνει το χορό ενός ληστρικού ανατιμητικού πογκρόμ σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Διόδια κλπ). Παράλληλα το οικογενειακό επίδομα που η κυβέρνηση το περιέκοψε αυθαίρετα από τον ένα σύζυγο δημόσιο υπάλληλο εδώ και πολλά χρόνια, τώρα αντί να το καταβάλλει άμεσα σε όλους άνευ όρων, το χρησιμοποιεί ως μέσο αποπροσανατολισμού, εκβιασμών και προεκλογικών και όχι μόνο σκοπιμοτήτων».

Η Αχτίδα Δημοσίων Υπαλλήλων, αναφέρεται «στις τεράστιες ευθύνες που έχουν οι «συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ που με την ενιαία πλειοψηφία τους σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και σε πολλές ομοσπονδίες και σωματεία αποδέχτηκαν τον ευρωμονόδρομο της ΕΕ του "Μάαστριχτ" και αφού έγιναν κοινωνικοί εταίροι της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, μέσα από τους διαβόητους κοινωνικούς διαλόγους της υποταγής, απεμπόλησαν τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα».

Η οργάνωση του ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε ενωμένο αγώνα και τονίζει ότι «οι ταξικές δυνάμεις με επικεφαλής το ΠΑΜΕ και δρώντας στα πλαίσια της κίνησης "Θεσσαλονίκη Δράση 2003", έχουν ήδη χαράξει για το επόμενο εξάμηνο ένα δυναμικό αγωνιστικό πρόγραμμα κινητοποιήσεων αποτροπής των παραπάνω αντεργατικών σχεδιασμών του κεφαλαίου αλλά και διεκδίκησης των αιτημάτων των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων. Με αυτό το πρόγραμμα συντασσόμενοι όλοι οι εργαζόμενοι, μαζικά, δυναμικά, υπάρχει ελπίδα και να αποτρέψουμε το σχεδιαζόμενο εργασιακό μεσαίωνα αλλά και να συμβάλουμε στη δημιουργία των αναγκαίων όρων για τη συνολική σύγκρουση με τη συνολική πολιτική που γεννά όλα τα προβλήματα σε βάρος μας, ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό».

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους σε όλες τις ταξικές κινητοποιήσεις και στη μεγάλη διαδήλωση του Ναυπλίου την Παρασκευή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ