Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Συκοφαντεί υπερασπίζοντας τη στρατοκρατία

Θρασύτατη ανακοίνωση - ομολογία για το γεγονός ότι απαγορεύτηκε στους σπουδαστές Εμπορικής Ναυτιλίας να γιορτάσουν το Πολυτεχνείο

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης, αυτός που από την πρώτη μέρα της θητείας του μέχρι και σήμερα παραδίδει στους εφοπλιστές το ένα υπερπρονόμιο μετά το άλλο - μειώνοντας ακόμα και τη φορολογία των πλοίων τους, σε επίπεδα τέτοια που δεν ξαναείδαμε στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας - αυτός που στις 29 Μάη έδωσε την εντολή στους «ράμπο» του Λιμενικού Σώματος να ματοκυλήσουν, για λογαριασμό των εφοπλιστών, το λιμάνι του Πειραιά, στέλνοντας στο νοσοκομείο δεκάδες απεργούς εργάτες της στεριάς και της θάλασσας, αυτός που στις 21 Ιούνη έφτασε στο σημείο να θέσει σε ισχύ ακόμα και το φασιστικό, έσχατο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης εναντίον των απεργών ναυτεργατών, ήρθε ανήμερα της 17ης Νοέμβρη να «πιάσει στο στόμα του» την ιστορική Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και με απύθμενο θράσος να πει ότι τα όσα αναφέρει σε δελτίο Τύπου του «θυμίζουν χούντα»!

Ειδικότερα, ο υπουργός ήρθε να ζητήσει και τα ρέστα, επειδή η ΠΕΜΕΝ, με δελτίο Τύπου στις 14 Νοέμβρη, κατήγγειλε: «Πληροφορηθήκαμε ότι ο διοικητής στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας με αυταρχικό και αυθαίρετο τρόπο απαγόρευσε στους σπουδαστές της Σχολής να τιμήσουν με εκδήλωση για το Πολυτεχνείο τους αγώνες της νεολαίας και του ελληνικού λαού για Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία». Ο Γ. Ανωμερίτης, με προχτεσινές του δηλώσεις, έσπευσε - με τρόπο που ακριβώς θυμίζει αυτές τις μαύρες εποχές που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού - να συγκαλύψει το στρατιωτικό χαρακτήρα που επικρατεί στις ναυτικές δημόσιες σχολές, κατ' επιταγή των εφοπλιστών και, για την ακρίβεια, σύμφωνα με εντολή που είχε δώσει στα μέσα στις 10ετίας του 1980 ο τότε πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Στάθης Γουρδομιχάλης, «για να παραχθούν πειθήνιοι ναυτικοί»!

Είπε συγκεκριμένα ο υπουργός - όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση Τύπου του ΥΕΝ - ότι: «Η διοίκηση της ΠΕΜΕΝ με το γνωστό ανεύθυνο τρόπο της προσβάλλει και πάλι με ψευδείς καταγγελίες πρόσωπα και θεσμούς με προφανείς στόχους, όπως διαφαίνεται από τις επόμενες παραγράφους της ανακοίνωσής της. Η αλήθεια είναι ότι η διοίκηση της ΑΕΝ Μακεδονίας είχε προγραμματίσει έγκαιρα εκδήλωση των σπουδαστών για το Πολυτεχνείο, η οποία και πραγματοποιήθηκε»! «Τέλος - συνεχίζει - τα "εκ πληροφοριών μας" και μάλιστα χωρίς παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων, θυμίζουν χούντα. Τουλάχιστον για όσους τη ζήσαμε και ενεργά την πολεμήσαμε»!

Αυτό ακριβώς έγινε, η στρατιωτική διοίκηση της σχολής διοργάνωσε την εκδήλωση δίνοντας το περιεχόμενο που αυτή ήθελε και όχι οι σπουδαστές.

Ο β' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Ν. Πέτρου, επισημαίνει ότι τα ίδια τα γεγονότα αναδεικνύουν τον υπουργό ως «κοινό ψεύτη και συκοφάντη» και υπογραμμίζει: «Καταλαβαίνουμε ότι ο υπουργός και η κυβέρνησή του βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση και ταραχή, καθώς βλέπουν ότι οι αγώνες του ταξικού ναυτεργατικού κινήματος αναπτύσσονται. Εμείς κάνουμε καθαρό ότι η ΠΕΜΕΝ, ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, μαζί με τους σπουδαστές των ΑΕΝ, όλους τους ναυτεργάτες και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχίσουμε τους αγώνες για τα ιδανικά του Πολυτεχνείου, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, την αποστρατικοποίηση των ναυτικών σχολών, τον εκδημοκρατισμό της ναυτικής νομοθεσίας. Θα αγωνιζόμαστε ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια και τους πολιτικούς υπηρέτες τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ