Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
«Αλλάζουν» το μηχανισμό, ενισχύουν τη γραμμή της υποταγής

Με τη συμμετοχή 438 αντιπροσώπων - σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία - γίνεται το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα το 31ο Οργανωτικό - Καταστατικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Σε μια κρίσιμη για την κατάσταση της εργατικής τάξης περίοδο, που τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων δέχονται την απροκάλυπτη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, η πλειοψηφία και οι παρατάξεις που την απαρτίζουν - και μέσα στο συνέδριο - θα επιδιώξουν να «επαναβεβαιώσουν» τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας και της εργασιακής ειρήνης που ακολουθούν.

Μέσα από τη φιλολογία τους για «νέες δομές» και τις αλλαγές του καταστατικού επιχειρούν να «λαδώσουν» τους μηχανισμούς που τους επιτρέπουν να χειραγωγούν και να εκβιάζουν τη θέληση των εργαζομένων. Να κρατούν τελικά πολλά συνδικάτα και εργαζόμενους κάτω από τη φοβέρα για προσαρμογή στη «νέα πραγματικότητα», που ξεδιπλώνει η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση!

Στην αντίπερα όχθη, οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, θα επιδιώξουν να φέρουν στο συνέδριο τα πραγματικά προβλήματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Την ανεργία, το εργατικό εισόδημα που μειώνεται, την κοινωνική ασφάλιση, τις ευελιξίες στην αγορά εργασίας που προωθεί κυβέρνηση και εργοδοσία. Και θα επιμείνουν ότι «με δεδομένο πως τα κρίσιμα και ζωτικά προβλήματα του συνδικαλιστικού κινήματος και σήμερα είναι πρωταρχικά προβλήματα προσανατολισμού και γραμμής», αυτός ο προσανατολισμός πρέπει να αλλάξει. Αυτή η γραμμή της πλειοψηφίας πρέπει να ηττηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων και στην καθημερινή πρακτική των συνδικάτων. Θα επιμείνουν ότι το συνδικάτο πρέπει να παραμείνει οργάνωση της ταξικής πάλης και όχι της ταξικής υποταγής. Το στόχο αυτό εξυπηρετούν οι θέσεις της ΔΑΣ, τόσο για τις καταστατικές αλλαγές, όσο και για την οργανωτική δομή.

Κανέναν δεν ξεγελούν οι άναρθρες κραυγές της πλειοψηφίας, περί «ενότητας» και «κοινής δράσης», όταν την ίδια στιγμή έχουν εξαπολύσει συντονισμένη επίθεση ενάντια στα συνδικάτα που αντιστέκονται και διεκδικούν, που λένε «όχι» στα κελεύσματα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Μέσα στο δήθεν «ευρωπαϊκό κεκτημένο», που διατυμπανίζουν, θέλουν να θάψουν όλες τις εργατικές διεκδικήσεις, να φιμώσουν κάθε φωνή που συγκρούεται και απορρίπτει τις απαιτήσεις του ΣΕΒ. Οι συντονισμένες και από πολλές πλευρές επιθέσεις ενάντια στο Συνδικάτο Οικοδόμων της Αθήνας, το τελευταίο διάστημα, αυτό το σκοπό εξυπηρετούν.

Στο μεταξύ έγινε χτες η κοινή συνεδρίαση των προεδρείων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση ασχολήθηκε με την «εδώ εκφρασμένη βούληση των δύο τριτοβάθμιων οργανώσεων για ενοποίηση». Για την προώθηση αυτού του στόχου αποφασίστηκε η δημιουργία Εθνικού Συνδικαλιστικού Συμβουλίου που θα συνέρχεται δυο φορές το χρόνο και θα επιδιώκει τη διαμόρφωση στρατηγικής «ενιαίας δράσης» και την ανάπτυξη «κοινών δομών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να πάρουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι την πάλη για ενιαία ΣΣΕ στον όμιλο (2018-05-19 00:00:00.0)
Ενίσχυση του ΠΑΜΕ για ισχυροποίηση της ταξικής γραμμής (2002-11-24 00:00:00.0)
Χρειάζεται αλλαγή πορείας (2002-11-17 00:00:00.0)
Ενισχύουν το μηχανισμό χειραγώγησης των εργαζομένων (2002-11-10 00:00:00.0)
Δύο γραμμές σε αντιπαράθεση (2002-09-22 00:00:00.0)
Ο Δεκάλογος της ΔΑΣ (2002-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ