Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Παράνομα το παρακρατεί η κυβέρνηση

Οριστική απόφαση του Αρείου Πάγου

Τα δικαστήρια όλης της χώρας έχουν υποχρέωση να συμμορφωθούν με την απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) για την αναδρομική χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους. Συνεπώς, τα δικαστήρια της χώρας θα πρέπει να εκδώσουν αποφάσεις που να δικαιώνουν τους εργαζόμενους, ακόμη και για τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις που αφορούν αναδρομική καταβολή του επιδόματος, δηλαδή πριν από την 1.7.2002, οπότε ρυθμίστηκε η καταβολή του επιδόματος με νομοθετική ρύθμιση.

Ειδικότερα, ο Αρειος Πάγος με την υπ' αριθμό 1554/2002 απόφασή του ανέτρεψε απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, το οποίο είχε αρνηθεί να επιδικάσει το οικογενειακό επίδομα, αν και υπήρχε ευνοϊκή για τους εργαζόμενους νομοθετική ρύθμιση. Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο δικαίωσε εργαζόμενο επιδικάζοντάς του οικογενειακό επίδομα ύψους 560.490 δραχμές για τη χρονιά 1995 (μαζί με τους νόμιμους τόκους της επταετίας που μεσολάβησε), αναιρώντας την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που είχε δικάσει ως Εφετείο και είχε απορρίψει την αξίωση του εργαζόμενου.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου δέχεται ότι από τη στιγμή που εκδόθηκε η υπ' αριθμόν 3/2001 απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, η οποία δέχτηκε οριστικά την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους, υποχρεούνται όλα τα δικαστήρια να συμμορφωθούν στην κρίση του, γιατί έχει ισχύ νόμου.

Ετσι, λοιπόν όλες οι εκκρεμείς δίκες (παλαιές και νέες αγωγές) εφόσον δεν έχουν κριθεί αμετάκλητα, είναι «μονόδρομος» υπέρ των εργαζομένων. Ετσι, ακόμη και οι αντίθετες εφετειακές αποφάσεις που απέρριψαν τέτοιες αξιώσεις πρέπει να ανατραπούν.

Στο μεταξύ, τα διοικητικά δικαστήρια δέχονται ομαδικές αγωγές που υπέβαλαν χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως του δημόσιου τομέα, για τα αναδρομικά της τελευταίας διετίας, που αρνείται να καταβάλλει το δημόσιο.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν καταβολή αναδρομικών μέχρι 34 μήνες (14 μήνες του 2000, 14 μήνες του 2001 μαζί με τα δώρα και 6 μήνες για το πρώτο εξάμηνο του 2002), καθώς η αγωγή ισχύει για δύο χρόνια πριν από την ημέρα που κατατεθεί η προσφυγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ