Τρίτη 21 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ενότητα στο δρόμο του αγώνα

Στους δρόμους παραμένουν οι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και οι ναυτεργάτες - πλοίαρχοι, μηχανικοί - που φοιτούν στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ). Χτες «έκλεισαν» έξι μέρες αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με αποχή από τα μαθήματα και κλείσιμο δρόμων. Τους σπουδαστές και τους ναυτεργάτες έχει ξεσηκώσει η προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μέσω ενός κατάπτυστου νομοσχεδίου του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, να υποβαθμίσει τη ναυτική εκπαίδευση, να ενισχύσει τον έλεγχό της από τους εφοπλιστές και τους λιμενικούς και να γυρίσει την επανακατάρτιση, δεκαετίες πίσω, παραδίδοντάς τη σε κάθε τυχάρπαστο ιδιώτη και σε σχολές τύπου «Πυθαγόρα». Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί κομμάτι των νέων αντιναυτεργατικών μέτρων που προετοιμάζει η κυβέρνηση, ώστε στα πλαίσια της Προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και υπακούοντας στο Διευθυντήριο να χτυπήσει κάθε κατάκτηση και εργασιακό δικαίωμα των εργατών της θάλασσας.

Ωστόσο, κόντρα στα εκτρωματικά σχέδια της κυβέρνησης, σπουδαστές από όλες τις ΑΕΝ της χώρας - Ασπροπύργου, Θεσσαλονίκης, Πρέβεζας, νησιών Ιονίου, νησιών Αιγαίου και Κρήτη - και ναυτεργάτες έχουν ήδη δημιουργήσει ένα μεγάλο κίνημα, στο οποίο συμμετέχουν και Εκπαιδευτικοί Σύλλογοι. Χαρακτηριστικά το Εκπαιδευτικό Προσωπικό ΑΕΝ Μακεδονίας με έγγραφό του χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «αναχρονιστικό και λαϊκίστικο», σημειώνει ότι «δεν προοιωνίζεται τίποτε θετικό» και ζητά «να αναδιατυπωθεί σε ριζικά διαφορετική κατεύθυνση».

Ακόμα το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο Σχολών Πλοιάρχων - Μηχανικών ΑΕΝ Κρήτης, όπως αναφέρει σε έγγραφο, αποφάσισε ομόφωνα ότι «είμαστε αντίθετοι με το πνεύμα και την ουσία του εν λόγω νομοσχεδίου» και υιοθετεί τις προτάσεις που προβάλλουν σπουδαστές και ναυτεργάτες. Στο πλευρό των σπουδαστών έχει ταχθεί και το Εκπαιδευτικό Προσωπικό ΑΕΝ Χίου. Το βάρος της οργάνωσης έχουν αναλάβει τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ενώ σταθμοί των κινητοποιήσεων αυτών έχουν καθοριστεί η διαδήλωση της Παρασκευής στο Ναύπλιο και οι διαδηλώσεις στη διάρκεια της Συνόδου των Υπουργών Ναυτιλίας.

Η πρωτοφανής μαζικότητα των κινητοποιήσεων αυτών έχει ανησυχήσει ΥΕΝ και εφοπλιστές, οι οποίοι έχουν θέσει σε πλήρη εκκίνηση τους μηχανισμούς των εκβιασμών, της τρομοκρατίας, αλλά και του ...«διαλόγου».

Συγκεκριμένα, χτες οι ναυτεργάτες του ΚΕΣΕΝ, οι οποίοι, στα πλαίσια αποχής, κράτησαν για τέταρτη μέρα κλειστή τη λεωφόρο Φλέμιγκ που περνά μπροστά από τη σχολή τους, ήρθαν αντιμέτωποι με την προσπάθεια ορισμένων «βαλτών» από ΥΕΝ, εφοπλιστές, αλλά και από την Ενωση Πλοιάρχων, που έχει ταχθεί με την πλευρά του «μαύρου» μετώπου, να «σπάσουν» την κινητοποίηση. Η επιχείρηση αυτή αντιμετωπίστηκε με αποφασιστικότητα. Οι πλοίαρχοι παρέμειναν έξω από τις αίθουσες δίπλα στους συναδέλφους τους μηχανικούς, δηλώνοντας αποχή.

Τις ενέργειες αυτές κατήγγειλε εκ μέρους του Συντονιστικού Πλοιάρχων ΚΕΣΕΝ ο Γιάννης Μιχαηλίδης, ο οποίος επισήμανε προς τους συγκεντρωμένους: «Προσπαθούν να μας διασπάσουν. Είναι η πρώτη φορά που πλοίαρχοι και μηχανικοί είναι ενωμένοι και αυτό τους έχει προκαλέσει πανικό». Αναφερόμενος στη στάση της Ενωσης Πλοιάρχων, της οποίας η πλειοψηφία της διοίκησης είναι εγκάθετοι των εφοπλιστών και της κυβέρνησης, είπε χαρακτηριστικά ότι «μας έχει καπελώσει, μας ξεπουλάει».

Στην ΑΕΝ Χίου, όπου χτες οι σπουδαστές συνέχισαν την αποχή, εμφανίστηκε ο Γ. Μπολολιάς, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης... συνοδευόμενος από λιμενικό. Προκλητικά αξίωσε από τους καθηγητές να ανατρέψουν τις αποφάσεις τους και να «μαντρώσουν» τους σπουδαστές. Ταυτόχρονα, ο λιμενικός επιχειρούσε να τρομοκρατήσει στους σπουδαστές, προκειμένου αυτοί να μπουν στις αίθουσες. Το αποτέλεσμα ήταν να υποστούν και οι δύο σφοδρότατη καταγγελία από καθηγητές και σπουδαστές.

«Δράση» ανέλαβε και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος χτες το απόγευμα, μετά από δική του πρόσκληση, συναντήθηκε με τα προεδρεία όλων των ΑΕΝ. Ενώ σήμερα στις 6 το απόγευμα θα συναντηθεί με τα Συντονιστικά Πλοιάρχων και Μηχανικών ΚΕΣΕΝ.

Τα προεδρεία των ΑΕΝ κατέθεσαν στον υπουργό τις προτάσεις τους στις οποίες κατέληξαν μετά από δύο συσκέψεις που έγιναν χτες και προχτές Κυριακή, στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ. Οπως δήλωσαν χαρακτηριστικά: «Απαιτούμε την ανάκληση του νομοσχεδίου του ΥΕΝ για τη ναυτική επαγγελματική εκπαίδευση και την επιμόρφωση, στο οποίο αποτυπώνονται οι θέσεις των εφοπλιστών για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού πλοίου, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου». Προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα και απαντούν με τις δικές τους προτάσεις για δημόσια, ενιαία δωρεάν παιδεία, στην οποία θα είναι ενταγμένη και η ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, ανωτατοποίηση των ΑΕΝ, αποστρατικοποίηση των σχολών, ισοτιμία των διπλωμάτων και άλλα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μακροχρόνια απαίτηση των εφοπλιστών η ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (2024-07-16 00:00:00.0)
Δράση με μπούσουλα τη συσπείρωση δυνάμεων και ανάπτυξη αγώνων (2013-03-14 00:00:00.0)
Οξύνεται η επίθεση στους σπουδαστές (2007-02-16 00:00:00.0)
Το ΥΕΝ διέκοψε τον καθαρισμό! (2006-12-06 00:00:00.0)
Πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις (2003-01-23 00:00:00.0)
Αποχή από τα "θρανία" (1998-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ