Τρίτη 21 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Θάνατος την Κυριακή!
  • Οικοδόμος σκοτώθηκε, την ώρα της δουλιάς, σε νεόδμητη οικοδομή
  • Για «έγκλημα εκ προμελέτης» κάνει λόγο το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, η «αυτοψία» του οποίου στο χώρο του «ατυχήματος» έδειξε ότι δεν είχαν ληφθεί τα στοιχειώδη, απαραίτητα μέτρα προστασίας κι ασφάλειας των εργαζομένων

Στο υπόγειο νεόδμητης οικοδομής, στη Λάρισα, ξεψύχησε ένας οικοδόμος, θύμα ενός ακόμα «εργατικού ατυχήματος», όπως ονομάζονται, επισήμως, στις μέρες μας, τα εργοδοτικά εγκλήματα κατά της ζωής των εργαζομένων.

Προχτές, Κυριακή, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, 46 χρόνων, έφυγε από το χωριό του - το Σκλήθρο Αγιάς - για τη Λάρισα να βγάλει το μεροκάματο, αλλά δε γύρισε ποτέ στο σπίτι του. Λίγο πριν τελειώσει τη δουλιά - κοντά στις 4 το απόγευμα - στο ισόγειο της οικοδομής, πάτησε σ' ένα ανοιχτό φρεάτιο κι έπεσε, από ύψος 2,5 μέτρων, στο υπόγειο του κτιρίου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Είχε πιάσει δουλιά πριν μια βδομάδα στην εταιρία «Οικιστικές Αναπτύξεις», την οποία έχουν συγκροτήσει εργολάβοι για να χτίσουν ένα πολεοδομικό συγκρότημα 150 πολυτελών κατοικιών, που θα πωληθούν. Και δέχτηκε - η ανέχεια και, ίσως, η απειλή της ανεργίας - να κάνει και «μαύρη εργασία», δουλεύοντας τις Κυριακές.

Κάποιοι θα υποστηρίζουν ότι ο Γιάννης Παπαϊωάννου στάθηκε άτυχος, που πάτησε το ανοιχτό φρεάτιο κι άλλοι ίσως ισχυριστούν ότι φταίει ο ίδιος που δεν πρόσεξε. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο οικοδόμος έπεσε θύμα της εργοδοτικής ασυδοσίας στο αδυσώπητο κυνηγητό του κέρδους. Και θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ανάλογο «ατύχημα», στο ίδιο εργοτάξιο της εταιρίας, έγινε πριν ένα χρόνο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας εργάτης.

Το ΕΚΛ

Για «έγκλημα εκ προμελέτης» κάνει λόγο το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), εκπρόσωποι του οποίου - μαζί με εκπροσώπους του Συνδικάτου Οικοδόμων και της Επιθεώρησης Εργασίας - έκαναν «αυτοψία» στο χώρο «ατυχήματος», διαπιστώνοντας ότι δεν είχαν ληφθεί τα στοιχειώδη, απαραίτητα μέτρα προστασίας κι ασφάλειας των εργαζομένων, καθώς, ανάμεσα στ' άλλα:

-- Δεν υπάρχει περίφραξη στο χώρο του εργοταξίου.

-- Δεν υπήρχε σταθερή κάλυψη του φρεατίου.

-- Δεν υπήρχαν προστατευτικά πλαϊνά στο χώρο όπου στεκόταν και δούλευε σοβατίζοντας, ούτε στον ιμάντα της μπετονιέρας.

-- Δε φορούσε κράνος και παπούτσια εργασίας.

Οι εκπρόσωποι του ΕΚΛ σημειώνουν ότι τα λεγόμενα εργατικά ατυχήματα είναι ο βαρύς φόρος αίματος της εργατικής τάξης στο βωμό των εργοδοτικών κερδών, κι επισημαίνουν πως το γεγονός ότι οι θάνατοι στη δουλιά αυξάνονται και πληθύνονται οφείλεται και στην πολιτική των αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις, που προωθεί, αδίστακτα και ανελέητα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις και τις εντολές του μεγάλου κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν είναι δυνατόν μέρα παρά μέρα να σκοτώνονται εργάτες στη δουλειά (2024-04-11 00:00:00.0)
Νέα εργατικά «ατυχήματα» στο εργοτάξιο του ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V» (2020-06-02 00:00:00.0)
Εργατικό «ατύχημα» στην «ΝΤΕΛ ΜΟΝΤΕ» (2017-07-20 00:00:00.0)
Αύριο η εκδήλωση για τη λαϊκή στέγη (2012-11-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2012-10-04 00:00:00.0)
Αλλοι δύο εργάτες στη λίστα του θανάτου (2006-06-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ