Τρίτη 21 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Διάλυση και παράδοση στην εμπορευματοποίηση

Απεργούν οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ και κάνουν συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στη Σανταρόζα Το απόγευμα στις 6 μμ γίνεται συγκέντρωση έξω απ' τη Βουλή της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων
Με συνοπτικές διαδικασίες, προωθεί σήμερα η κυβέρνηση την ψήφιση του νομοσχεδίου, που διαλύει την Πρόνοια, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνει τις διαδικασίες που εκχωρούν περαιτέρω τομείς στην επιχειρηματική δραστηριότητα του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας. Ετσι, μετά τη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, ερρίφθη ο κύβος για την εκχώρηση μέρους των κρεβατιών των δημόσιων νοσοκομείων στις ασφαλιστικές εταιρίες.

Απεργία και συγκέντρωση
για την Πρόνοια

Με 24ωρη πανελλαδική απεργία απαντούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ και οργανώνουν συγκέντρωση, ώρα 12 το μεσημέρι στην οδό Σανταρόζα (παλιά Δικαστήρια), και πορεία στο υπουργείο Υγείας. Το απόγευμα, ώρα 6μ.μ., η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ' τη Βουλή, ώρα 6 μ.μ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου του Κέντρου Βρεφών «Η Μητέρα» καταγγέλλει ως έκτρωμα το νομοσχέδιο και ζητά την απόσυρσή του.

Η ΣΕΑΑΝ καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο επιχειρεί να δώσει παραπέρα ώθηση στη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα της Πρόνοιας, στη μείωση των κοινωνικών δαπανών, για Πρόνοια για τους λίγους, τους πιο εξαθλιωμένους, για πρόνοια των ψευτοφιλανθρώπων και των καλοπληρωμένων εθελοντών. «Αφήνουν, υπογραμμίζει, το χώρο της Πρόνοιας στην ασύδοτη επιχειρηματική δράση, περνάνε μια σειρά υπηρεσίες στους δήμους, στις νομαρχίες και στις λεγόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις, για να ξαναπληρώσουν από την τσέπη τους οι εργαζόμενοι τις όποιες ανάγκες τους, είτε με τη μορφή της ανταποδοτικότητας είτε με την αύξηση των δημοτικών τελών και φόρων. Επικίνδυνους δρόμους ανοίγει το νομοσχέδιο με το να δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες με κρατικά λεφτά να διεκπεραιώνουν μια σειρά προγράμματα σε ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς ακόμα και να ανοίγουν κέντρα περίθαλψης για βαριές, ανίατες παθήσεις. Ενας άλλος νέος εκσυγχρονιστικός (!) θεσμός, που ουσιαστικά έρχεται να προσθέσει ο νέος νόμος για την Πρόνοια (κοινωνική φροντίδα την ονομάζουν!) είναι ο θεσμός των ερανικών συστημάτων και των ραδιοτηλεμαραθωνίων. Θεσμός που προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των αναπήρων και των οικογενειών τους. Θεσμός που αφήνει τα περιθώρια εκμετάλλευσης της ευαισθησίας του ελληνικού λαού από διάφορους επιτήδειους».

Περισσότερη ευελιξία στην Υγεία

Η εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τομέα των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας εκφράστηκε και στη χτεσινή σύσκεψη των προέδρων των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ), που έγινε χτες με την -πρώτη- συμμετοχή του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή και του υφυπουργού Εκτ. Νασιώκα.

Αν και δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση, εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», ο υπουργός Κ. Στεφανής ήταν επικριτικός για την πολιτική των προέδρων των ΠεΣΥ σε σχέση με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην πρόσβαση των υπηρεσιών οι ασθενείς. Υπογράμμισε ότι δεν είναι απλώς τεχνοκρατικές αλλά πολιτικές οι θέσεις που κατέχουν και έτσι πρέπει να συμπεριφέρονται.

Η τοποθέτηση του υπουργού είχε, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ως αποτέλεσμα κάποιοι πρόεδροι να θέσουν τις παραιτήσεις στη διάθεση του υπουργού Κ. Στεφανή.

Ομως, η πολιτική συμπεριφορά που απαίτησε ο υπουργός Υγείας απ' τους προέδρους των ΠεΣΥ έχει ως πλαίσιο την πολιτική της κυβέρνησης που θα πολλαπλασιάσει τα αδιέξοδα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα στην ώρα της ανάγκης. Εκείνο που κυριάρχησε, σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, στη χτεσινή σύσκεψη ήταν η εξεύρεση ευελιξίας. Κινούμενη σε αυτό το πνεύμα η κυβέρνηση έχει έρθει ήδη σε επικοινωνία με τις ασφαλιστικές εταιρίες, για να τους εκχωρήσει ποσοστό των κρεβατιών τους όπως προβλέπουν οι νόμοι των Γείτονα και Παπαδόπουλου. Η κυβέρνηση προσδοκά να έχει έσοδα, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρίες φαίνεται να χρησιμοποιούν την προσφορά της κυβέρνησης ως όπλο στις διαπραγματεύσεις τους με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, με τα οποία «δεν τα βρήκαν» μέχρι τώρα.

Συγχώνευση εργαστηρίων στο «Αλεξάνδρα»

Η άλλη πλευρά των εκχωρήσεων είναι η συρρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας μέσω των συγχωνεύσεων.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η ενοποίηση των ενδοκρινολογικών εργαστηρίων του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» και μάλιστα με την ανάθεση του νέου εργαστηρίου σε μη γιατρό, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Ηδη στο ένα απ' τα δυο εργαστήρια υπάρχουν μεγάλες λίστες, ενώ με την ενοποίηση θα μειωθεί το -ήδη- περιορισμένο προσωπικό.

Τροπολογίες

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την Πρόνοια, επιτρέπεται η επέκταση του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου με ένα χειρουργείο, τρεις αίθουσες αιμοδυναμικού, 22 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και 42 κλίνες νοσηλείας.

  • Με άλλη τροπολογία παρατείνεται για μια ακόμα διετία η αποχώρηση απ' το επάγγελμα των φαρμακοποιών που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας.
  • Με άλλη τροπολογία καθιερώνεται η επιχορήγηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες απ' το Ειδικό Λαχείο μετά από κοινή απόφαση των υπουργών Υγεία και Οικονομίας.

Θυμίζουμε ότι οι καρεκλοκένταυροι στην ηγεσία της Συνομοσπονδίας είχαν ζητήσει την επιχορήγησή τους με το 1% των επιδομάτων των ΑμΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ