Τρίτη 2 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Νέα εργατικά «ατυχήματα» στο εργοτάξιο του ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V»

Ανακοίνωση από το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης

Αλλα δύο εργατικά «ατυχήματα» ήρθαν να προστεθούν στα δεκάδες που έχουν συμβεί στο εργοτάξιο της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V».

Το πρώτο ατύχημα συνέβη το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν εργαζόμενος σε εργολαβία υδραυλικών βρέθηκε στο κενό, από ύψος 4 μέτρων σε ακάλυπτο, μη περιφραγμένο ούτε σηματοδοτημένο φρεάτιο, με αποτέλεσμα ένα τραύμα στον ώμο και κατάγματα στη σπονδυλική στήλη.

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης εύχεται περαστικά και ταχεία ανάρρωση στον εργαζόμενο, καλώντας παράλληλα όλους τους εργαζόμενους να μην υποκύπτουν σε πιέσεις και εκβιασμούς της εργοδοσίας και να καταγγέλλουν περιστατικά ασυδοσίας στο Συνδικάτο.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, «το σημείο του εργατικού ατυχήματος ήταν στον γενικότερο χώρο του εργοταξίου και η ευθύνη βαραίνει την ανάδοχο του έργου, τη μεγαλοκατασκευαστική ΤΕΡΝΑ».

Επίσης, σημειώνει πως στο εργοτάξιο έκτασης άνω των 800 στρεμμάτων και 100 ανεγερμένων κτιριακών εγκαταστάσεων, οι τεχνικοί ασφαλείας (και της ανάδοχου εταιρείας και των εργολάβων) δεν επαρκούν, παρά τις προσπάθειές τους, για να καλύψουν τις ανάγκες στον καθημερινό έλεγχο των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Τα όσα ανέφερε η ανακοίνωση του Συνδικάτου, επιβεβαιώθηκαν και με το δεύτερο εργατικό «ατύχημα», που έγινε δυο μέρες μετά, το μεσημέρι της Δευτέρας, πάλι με εργολαβικό εργαζόμενο, χειριστή σκαπτικού μηχανήματος να διακομίζεται στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας με ελαφρά τραύματα στο στήθος.

Το Συνδικάτο επισήμανε άλλωστε ότι «η εντατικοποίηση της εργασίας, η απλήρωτη και αδήλωτη υπερωρία, οι ελλείψεις ακόμα και σε Ατομικά Μέσα Προστασίας είναι καθημερινότητα για τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο». Και τόνιζε τα αιτήματά τους για εντατικούς ελέγχους, καθώς μετά την επανέναρξη των εργασιών «διαπιστώνουμε πως η κυβέρνηση και οι μεγαλοκατασκευαστές αντιμετωπίζουν τα μέσα προστασίας, την ασφάλεια των εργαζομένων ως κόστος (...) Ακόμα και την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας την έχουν ξεγυμνώσει από το απαραίτητο προσωπικό για αυτούς τους ελέγχους».

Η ανακοίνωση καταλήγει καλώντας όλους τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο Συνδικάτο και να συμμετέχουν «οργανωμένα στη διεκδίκηση και πάλη για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, για αξιοπρεπείς μισθούς και όρους εργασίας».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης διεκδικεί:

-- Προσλήψεις περισσότερων τεχνικών ασφαλείας για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο εργοτάξιο της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V».

-- Στελέχωση και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε Επιθεώρηση Εργασίας και ΙΚΑ και την πραγματοποίηση τακτικών ελέγχων στο εργοτάξιο.

-- Αμεση στελέχωση του ιατρείου αλλά και όποιων άλλων χώρων έχουν διαμορφωθεί της Μονάδας ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V» με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Διασφάλιση της ύπαρξης του απαραίτητου εξοπλισμού.

-- Παροχή με ευθύνη των εργοδοτών νέων ΜΑΠ για την αντικατάσταση των φθαρμένων και παλιών ΜΑΠ που αποτελούν εστίες μόλυνσης και είναι ακατάλληλα πλέον.

-- Ούτε σκέψη για απολύσεις εργαζομένων, αυστηρή τήρηση του ωραρίου και καταβολή με βάση τα προβλεπόμενα των υπερωριών.

-- Κατάργηση των πρόσφατων αντεργατικών ΠΝΠ της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ