Πειθαρχικό παράπτωμα η διακομιδή ασθενών!

Με περιορισμό της μεταφοράς των επειγόντων περιστατικών προσπαθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να αντιμετωπίσει την υγειονομική γύμνια της επαρχίας

Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθεί με διοικητικά μέτρα να αντιμετωπίσει την αυξημένη ροή ασθενών προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, λόγω της υγειονομικής γύμνιας στην επαρχία. Ετσι ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, έστειλε προχτές επείγουσα εγκύκλιο προς τους προέδρους των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ), τους προέδρους όλων των νοσοκομείων της χώρας και το ΕΚΑΒ, με την οποία ζητά την τήρηση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων και προειδοποιεί ότι «η μη τήρηση των εν λόγω οδηγιών αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα».

«Επειδή, αναφέρει στην εγκύκλιό του ο υπουργός Υγείας, έχει διαπιστωθεί ότι πολλά νοσοκομεία διακομίζουν πολλά περιστατικά σε νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και σε νοσοκομεία εδρών των περιφερειών, τα οποία αποδεδειγμένα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο νοσοκομείο προέλευσης, χωρίς να τηρούνται τα οριζόμενα στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, σας εφιστούμε την προσοχή για τα παρακάτω:


Κάθε χρόνο πάνω από 10.000 άρρωστοι της επαρχίας μεταφέρονται στην Αθήνα με το ΕΚΑΒ ως επείγοντα περιστατικά. (Το 1999 μεταφέρθηκαν 7.381 με ασθενοφόρα και 2.726 με πτητικά μέσα, όπως φαίνεται και στους πίνακες που δημοσιεύουμε). Εκτός απ' το ΕΚΑΒ υπάρχουν και οι μεταφορές με ιδιωτικά μέσα που κυρίως είναι προγραμματισμένα.

Η υγειονομική γύμνια της επαρχίας είναι καταγεγραμμένη ποικιλοτρόπως: Οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) έχουν περιοριστεί στη συνταγογραφία, τα νοσοκομεία έχουν τεράστιες ελλείψεις σε υποδομή και νοσηλευτικό προσωπικό. Λόγου χάρη το 95,7% των 26.000 κενών οργανικών θέσεων του νοσηλευτικού προσωπικού βρίσκεται στην επαρχία. Ετσι τομείς πρώτης γραμμής, όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Τεχνητού Νεφρού υπολειτουργούν απελπιστικά. Μάλιστα, όπως φαίνεται στον Πίνακα με τις διακομιδές απ' την επαρχία τα περισσότερα επείγοντα περιστατικά προέρχονται απ' τη Βοιωτία (1.303 ή ποσοστό 17,65%) και ακολουθεί η Εύβοια (1.152 περιστατικά ή ποσοστό 15,61%). Η Στερεά Ελλάδα και η Εύβοια παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό (6.300 κενές θέσεις).

Επειτα δεν υπάρχει σύμμετρη ανάπτυξη κατά τομείς για την αντιμετώπιση των περιστατικών, όπως τα καρδιολογικά, τα νευροχειρουργικά ή τα πρόωρα: Ετσι, σχεδόν καθημερινά μεταφέροντα νευροχειρουργικά περιστατικά απ' τη Ρόδο ή γίνονται μεταφορές πρόωρων στην Αθήνα ακόμα και απ' τη Θεσσαλονίκη.

Την κατάσταση αυτή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας την αντιπαρέρχεται με την εντολή: «Το ΕΚΑΒ ή τα νοσοκομεία θα πραγματοποιούν διακομιδές μόνο εφόσον έχουν τηρηθεί τα αναφερόμενα. Η μη τήρηση των εν λόγω οδηγιών αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα».

Τέλος, στην εγκύκλιο αυτή αποτυπώνεται και το νέο πνεύμα Διοίκησης των νοσοκομείων στα πλαίσια των ΠεΣΥ. «Τα νοσηλευτικά ιδρύματα αποστολής, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, με ευθύνη του Διοικητή και του Συμβουλίου Διοίκησής τους θα πρέπει στο τέλος κάθε μήνα να αποστέλλουν συγκεντρωτικά στοιχεία στα οικεία ΠεΣΥ και στο υπουργείο σχετικά με τον αριθμό και τη φύση των διακομιδών, καθώς και τους λόγους που επέβαλαν τη διακομιδή. Τα δε Νοσηλευτικά Ιδρύματα υποδοχής θα ενημερώνουν το ΠεΣΥ που ανήκει το νοσοκομείο αποστολής για την αναγκαιότητα διενέργειας της διακομιδής».

Τα στοιχεία αυτά, όπως προειδοποιεί ο υπουργός, στη συνέχεια θα ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κάθε ΠεΣΥ και θα αποτελούν ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης του έργου τόσο του Διοικητή όσο και του Διευθυντή της Ιατρικής υπηρεσίας και του Διευθυντή του Τμήματος του Νοσοκομείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοβαρά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας - Αιδηψού (2023-12-20 00:00:00.0)
Σε ιδιώτες οι διακομιδές και από τον «Ευαγγελισμό» (2023-08-03 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο οι επικίνδυνες συνθήκες διακομιδής των ασθενών (2017-08-03 00:00:00.0)
Ακυρώνονται μέχρι και 70.000 διακομιδές το χρόνο! (2007-08-17 00:00:00.0)
Ο αυταρχισμός δεν κρύβει τις επικίνδυνες ελλείψεις (2004-09-22 00:00:00.0)
Η γύμνια μεταμορφώνεται σε «επείγουσα ανάγκη» (2001-01-28 00:00:00.0)