Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Να δούμε και την πρακτική μας

Το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ γίνεται μετά τα 28 χρόνια συνεχούς νομιμότητας στη δράση του και θα περίμενε κανείς να έχει απαλλάξει την πρακτική του από σύνδρομα, που αναπτύχθηκαν σε περιόδους παρανομίας. Φαίνεται, όμως, ότι παρότι θεωρητικά τονίζεται ότι ζούμε στη σύγχρονη εποχή, πρακτικά αναπαράγονται τακτικές του παρελθόντος.

Ο λόγος γίνεται ασφαλώς για την ανάπτυξη της δημοκρατίας και της ποικιλίας ιδεών μέσα στο Κόμμα, για το βαθμό σύνδεσής τους και για τις πρακτικές αντιμετώπισής τους. Ο βαθμός εσωκομματικής δημοκρατίας πρέπει να είναι πρώτος όρος επιτυχίας στρατηγικών σκοπών του Κόμματος.

Θα ήθελα να παρατηρήσω εδώ, ότι σε σχέση με τη δεκαετία του '80, έχουμε ένα σοβαρό πισωγύρισμα αφού υπάρχει έλλειμμα αξιοποίησης απόψεων. Η αφυδάτωση και η απονέκρωση των ΚΟΒ έχουν να κάνουν με αυτό ακριβώς το στοιχείο, το οποίο δεν πρόκειται να ξεπεραστεί με εκκλήσεις, αλλά με πρακτική αντιμετώπισης της «άλλης» άποψης.

Το ότι, βέβαια, ο Μαρξισμός θεμελιώνει τη δυνατότητα διατύπωσης άπειρων ιδεών και αντιλήψεων μέσα στα μαρξιστικά πλαίσια που εκφράζουν, είτε επιμέρους αλήθειες είτε διαφορετικές εκτιμήσεις για τις σχέσεις πρωτευόντων και δευτερευόντων παραγόντων στην πορεία του κινήματος, δεν είναι κάτι νέο. Δεν είναι απαραίτητο η «άλλη» άποψη να είναι οπωσδήποτε αντιμαρξιστική. Δυστυχώς, πρακτικά μέσα στο κόμμα κυριαρχεί αυτή η αντίληψη. Ετσι οδηγούμαστε σε πολώσεις, σε αφυδάτωση των ιδεολογικών συζητήσεων και των δημιουργικών αντιθέσεων και συνακόλουθα την παραγωγή πολιτικής μέσα από τη διαλεκτική σύνδεση.

Η ίδια πρακτική επεκτείνεται και στις συμμαχίες και στους συνεργαζόμενους πλην επιλεκτικών περιπτώσεων για τις οποίες καλούμαστε να δώσουμε γη και ύδωρ για τη συνεργασία λες και είναι αμάρτημα να λέμε σε κάθε συνεργαζόμενο, τα σύκα - σύκα και τη σκάφη - σκάφη. Τέτοιες αντιλήψεις του «όλα» ή «τίποτα» στις συμμαχίες μόνο ανυπέρβλητα εμπόδια υψώνουν για τις δυνάμεις εκείνες που έχουν άποψη, θέση και πολιτική συνεργασιών. Δεν είναι που οι άλλοι δε βρίσκουν πεδία συνεργασίας και δεν έρχονται, αλλά η δική μας πρακτική που τους αποκλείει. Η πολιτική των συμμαχιών δεν μπορεί να έχει δύο ταχύτητες. Στη θεωρία να εκπέμπονται πάγιες μαρξιστικές - λενινιστικές αρχές και στην πράξη να κυριαρχεί η οπορτουνιστική διαδικασία επιλογής συμμάχων. Οι αρχές πρέπει να τηρούνται ακέραιες και στην πράξη. Σοβαρό παράδειγμα για προβληματισμό αποτελεί η πολιτική μας στους ΕΒΕ. Παρουσιάζεται το φαινόμενο αντίφασης και διχασμού μεταξύ λόγων και πράξεων. Ενώ πάγια πρακτική του Κόμματος από το 1975 και μετά, ήταν η συγκρότηση πλατιών συνεργασιών στο συνδικαλιστικό κίνημα με ταυτόχρονη δυναμική οργάνωση των ΕΒΕ στη βάση ως μοναδικού παράγοντα αλλαγής των πραγμάτων, σήμερα αυτά παρουσιάζονται αντίστροφα. Διακηρύττουμε τη συνεργασία στη βάση και κάνουμε μεγαλόστομες διακηρύξεις για αγώνες στην κορυφή. Πρακτικά όμως κυριαρχεί η αντίληψη της καθαρότητας των «γραμμών», της ολοκληρωτικής αλήθειας της ηγεσίας και της υφέρπουσας μετά το '91 αντίληψης ότι κάθε συνεργαζόμενος μπορεί να είναι αυριανός «αποστάτης», με συνέπεια να μην υπάρχει ούτε σπιθαμή χώρος για συνεργαζόμενους ακόμη και για εκείνους που επί χρόνια βρίσκονταν δίπλα στην παράταξη του κόμματος στη ΔΗΚΕΒΕ.

Υπάρχει μια διάχυτη αυτοϊκανοποίηση από την «εκκαθάριση» των γραμμών από κάθε αναθεωρητικό και οπορτουνιστικό στοιχείο, βασικά δηλαδή από άλλες απόψεις που μας τυφλώνει και δε βλέπουμε τη ραγδαία συρρίκνωση των πραγματικών μας δυνάμεων.

Αυτή η λογική οδήγησε τις δυνάμεις της ΔΗΚΕΒΕ να βρίσκονται στο 1/3 αυτών που υπήρχαν μέχρι το '93, ενώ από άποψη δυναμισμού, τα πράγματα είναι τρισχειρότερα. Η ολοφάνερη αδυναμία οργάνωσης και κινητοποίησης των ΕΒΕ στη βάση, αντικαταστάθηκε με επίμονες προτάσεις αγωνιστικών κινητοποιήσεων στην ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ, οι οποίες αντιμετωπίζονται υποτιμητικά, όχι γιατί δεν είναι αναγκαίες και σωστές, αλλά γιατί οι άλλες δυνάμεις γνωρίζουν ότι η ΔΗΚΕΒΕ είναι ξεδοντιασμένος λύκος. Αυτό αποδείχτηκε όσες φορές τα τελευταία 3-4 χρόνια η συνομοσπονδία και διάφορες ομοσπονδίες υιοθέτησαν προτάσεις της ΔΗΚΕΒΕ για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Τότε φάνηκε ότι καμιά κινητοποίηση δεν μπορούσε να γίνει και ο αγώνας ευτελιζόταν σε μαζώξεις μερικών δεκάδων γνωστών μεταξύ των συνδικαλιστών.

Η βασική αιτία για την απομαζικοποίηση των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων είναι βέβαια η αποδυνάμωση και η αποδιοργάνωση της ΔΗΚΕΒΕ. Η σημερινή «καθαρή» παράταξη, δεν έχει καμιά σχέση με τη δυναμική μαζική της δεκαετίας του '80, που ανέτρεψε αντιδραστικές συνδικαλιστικές ηγεσίες στη ΓΣΕΒΕΕ, την ΑΣΒΕ, στην ΟΒΣΑ, στην ΟΒΣΘ, στην ΟΒΣΠ, στο ΒΕΑ κ.ά. Τότε κάθε πρότασή μας συνδεόταν από μαζική κινητοποίηση από τα κάτω. Τώρα αντικαταστήσαμε τον πραγματικό αγώνα με το λεκτικό αγώνα και επιρρίπτουμε ευθύνες στις «ξεπουλημένες» ηγεσίες του σ.κ. γιατί δεν κατεβάζουν τον κόσμο! Αλλοι καιροί βέβαια, άλλες πρακτικές.

Και όμως σύντροφοι, οφείλουμε να πάμε μπροστά και όχι πίσω. Το σ.κ. των ΕΒΕ ήταν αυτό που είχε τις λιγότερες απώλειες και διαρροές μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τα γεγονότα της τελευταίας διάσπασης του Κόμματος. Το επιβεβαιώσαμε αυτό συγκρατώντας το βασικό όπλο των δυνάμεών μας στις εκλογές της συνομοσπονδίας το 1994, όπου ήρθαμε πρώτη δύναμη και το επιβεβαιώσαμε και στις εκλογές του 1997 όπου ο συνδυασμός μας ήρθε και πάλι πρώτη δύναμη. Δυστυχώς όμως, αντί να αξιοποιήσουμε αυτή την ευνοϊκή εξέλιξη, άρχισε το κυνήγι των μαγισσών, για να εκκαθαρίσουμε τις γραμμές της από «συμβιβαστικά» στοιχεία. Στην πράξη εκκαθαρίζαμε τις δικές μας δυνάμεις με μια απίστευτη ανευθυνότητα και καίγαμε το δάσος για το δέντρο. Τα καταστρεπτικά αποτελέσματα φαίνονται σήμερα και αν δεν αλλάξει η τακτική, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

Γι' αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα, όμως, κάποιοι έχουν σοβαρή ευθύνη. Είναι οι σύντροφοι «καθοδηγητές», που ισχυρίζονταν ότι είμαστε το κόμμα της εργατικής τάξης και όχι των επιχειρηματιών και δε μας χρειάζεται η ΓΣΕΒΕΕ. Αυτοί οι σύντροφοι πιστεύω μπροστά στο 16ο Συνέδριο, έχουν καθήκον και υποχρέωση να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να εξηγήσουν, δηλαδή, γιατί απεμπολήσανε ένα κίνημα που οικοδομήσαμε πάνω από μια 20ετή συνεχή αγωνιστική πορεία που καταξίωσε κοινωνικά τους ΕΒΕ, που διέσπασε για πρώτη φορά το μπλοκ της εργοδοσίας, που συμμάχησε πάμπολλες φορές σε κοινούς αγώνες για κοινά προβλήματα με τους εργαζόμενους, τους αγρότες και συνέβαλε στην ανάπτυξη των κοινωνικών συμμαχιών που ασφαλώς εκφράστηκε πρώτη φορά σε τέτοια έκταση.

Το σ. κ. των ΕΒΕ θα ανακάμψει, όταν αντί για λόγια ατελέσφορα, στραφούμε πραγματικά στην οργάνωση της βάσης και στη συγκρότηση πλατιών αγωνιστικών συμμαχιών πάνω σε αρχές, με δυνάμεις που διατηρούν τις ιδιομορφίες τους, αλλά μπορούν να δώσουν τη μάχη μαζί μας. Ετοιμους, φτασμένους και ώριμους κομμουνιστές για συμμάχους δε θα βρούμε στη βάση. Θα βρούμε στην άπλαστη βάση των ΕΒΕ που αγωνιά για το αύριο και αναζητά τρόπο να εκφράσει την αντίθεσή τους στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Οποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, δεν έχει καταλάβει τίποτα από το μαρξισμό.

Τέλος, θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση για τη θέση εναντίον της ΕΕ. Είτε θεωρήσουμε ανεπίστρεπτη τη δημιουργία του αστικού υπερκράτους είτε όχι, η αλήθεια είναι ότι αυτή ασκεί πλέον κανονικές κρατικές, διοικητικές και πολιτικές λειτουργίες. Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτού του αντικειμενικού γεγονότος, λέγοντας απλά «έξω» από την ΕΕ. Τα όργανα λειτουργούν και παράγουν πολιτικές και εμείς απουσιάζουμε και δεν προσανατολίζουμε άμεσα τις δυνάμεις μας στη μεταφορά του ταξικού αγώνα εντός της ΕΕ. Την αντιμετωπίζουμε ακόμη σαν εξωτερικό φαινόμενο. Οι ταξικές εξουσίες, όμως, αντιμετωπίζονται στα εσωτερικά ταξικά πεδία της πάλης και της εξουσίας και όχι ως εθνικοί αντίπαλοι. Αν η εξουσία των πολυεθνικών της ΕΕ φοβάται κάτι σήμερα, δεν είναι οι εθνικές αποχωρήσεις - αυτές σταδιακά γίνονται αδύνατες - αλλά φοβάται τη συγκρότηση ενιαίων ευρωπαϊκών, λαϊκών και ταξικών μετώπων που θα την ανατρέψουν. Αν δεν κατανοήσουμε αυτή την αντικειμενική αλήθεια, θα τρέχουμε δυστυχώς πάντα πίσω από τα γεγονότα.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ

ΚΟ Πειραιά

Μια κουβέντα για το Μέτωπο

Στο 15o Συνέδριο αποφασίστηκε - και αποτελεί πλέον μέρος του Προγράμματος του ΚΚΕ - ότι το Κόμμα μας πρέπει να πρωτοστατεί ώστε το ΑΑΔ Μέτωπο να οργανώνει την πάλη του και να κινείται «...με βάση ένα προγραμματικό πλαίσιο κατευθύνσεων και στόχων που εναντιώνονται και συγκρούονται με τις βασικές επιλογές του μονοπωλιακού κεφαλαίου». Μάλιστα, στο Πρόγραμμά μας τονίζεται ιδιαίτερα ότι το πλαίσιο αυτό «...δεν μπορεί να είναι οποιοδήποτε ελάχιστο προγραμματικό πλαίσιο, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αποτελεί πλαίσιο διαχείρισης της κρίσης του συστήματος» (σελ. 31 του Προγράμματος).

Οι Θέσεις της ΚΕ για το 16 Συνέδριο (Θέση 19, στη σελ. 18) στην ουσία επαναλαμβάνουν, ξανατονίζουν και προβάλλουν την παραπάνω θέση του Προγράμματος, όταν, όπως σημειώνουν, «... για τη συγκρότηση του ΑΑΔ Μετώπου... δεν αρκεί η κοινή δράση... κτλ.», αλλά «...απαιτείται να υπάρχει και ένα επίπεδο συμφωνίας στη γενική γραμμή κατεύθυνσης για τη λύση των προβλημάτων, στην ανάγκη ρήξης με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών επιλογών».

Το ζήτημα, λοιπόν, των γενικών κατευθύνσεων, με βάση τις οποίες θα κινείται το Μέτωπο - όταν συγκροτηθεί - είναι λυμένο για το Κόμμα μας από το προηγούμενο Συνέδριό του και βέβαια δεν μπορούμε να ξανανοίξουμε σήμερα, κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα ή «προβληματισμό», διάλογο αμφισβήτησης αυτού του γενικού πλαισίου.

Η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι το ξέρουν πολύ καλά, αξίζει όμως να επισημανθεί για τους φίλους μας, για τους εργαζόμενους που μας βλέπουν και μας κρίνουν από τη δράση και τα έργα μας, ότι «...το ΚΚΕ, όσο εξαρτάται από το ίδιο, θα εξαντλεί όλες τις δυνατότητες ώστε να μη βρεθεί η συμμαχία (το Μέτωπο) εκτεθειμένη και παγιδευμένη σε διασπαστικά σχέδια της άρχουσας τάξης, στην πίεσή της να εντάξει όσο γίνεται περισσότερες δυνάμεις στη γραμμή της συναίνεσης και της διαχείρισης» (Θέση 19, τέσσερις τελευταίες γραμμές).

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ.

Ζήτω το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΓΟΥΡΑΜΑΝΗΣ

ΚΟΒ/ΥΠΠΟ ΚΟΑ

Μερεμέτια ή ανατροπή;

Αγαπητοί σύντροφοι,

Από χρόνια λέγαμε για την τότε ΕΟΚ, σήμερα ΕΕ, ότι μας βάζουνε στο λάκκο των λεόντων και θα μας κατασπαράξουνε, το λαό, δηλαδή, όχι την ολιγαρχία. Τότε το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι όταν πάρει την κυβέρνηση θα κάνει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή ή όχι στην ΕΟΚ. Μετά είπε «ο γέγονε, γέγονε», (ό,τι έγινε, έγινε) και μας άφησε στο λάκκο (όχι ότι το Κόμμα είχε αυταπάτες για το ΠΑΣΟΚ, για τον απατημένο λαό λέω).

Τώρα σχετικά με το λάκκο των λεόντων. Τελικά να κάτσουμε στο λάκκο μέσα, να μας ξεσκίζουν τα λιοντάρια ή να βγούμε να γλιτώσουμε; Ο σ. Θεωνάς λέει να μη βάζουμε τώρα τέτοιο ζήτημα, γιατί τώρα δεν μπορούμε. Μα δεν είδα ποτέ μου άνθρωπο να τον ξεσκίζουνε (όχι μόνο άνθρωπο αλλά και ζώο) και να κάθεται με σταυρωμένα χέρια και να λέει τώρα δεν μπορώ να βγω από το λάκκο, να μην αντιδρά, να μην κάνει προσπάθεια να βγει. Εξάλλου και να μη βγει με την πρώτη, κάνοντας προσπάθειες να βγει αποφεύγει και τα νύχια των λεόντων. Δηλαδή, για να «σοβαρευτώ», έχοντας σαν στόχο την αποδέσμευση από την ΕΕ, αντιπαλεύεις αποτελεσματικότερα και τα αντιλαϊκά μέτρα της.

Το πανό στο τελευταίο αγροτικό συλλαλητήριο (10/10/2000), γράφει: «Κυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Ενωση Ξεκληρίζουν τους Αγρότες». Παρόμοια έγραφαν και τα προηγούμενα πανό. Στα συνθήματά μας φωνάζουμε πάντα: «Αυτή η πολιτική η αντιαγροτική, με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί». Μπορεί να βάζει κάποιος θέμα ανατροπής αυτής της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ και να μη βάζει θέμα για σπάσιμο των δεσμών της ΕΕ; Διότι αυτά είναι δεσμά, χειροπέδες. 'Η μήπως τελικά κακώς βάζουμε σήμερα θέμα ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής; Μήπως δεν πρέπει να λέμε ότι «δεν παίρνει μερεμέτια αλλά ανατροπή»; Η απάντηση έχει δοθεί από τον Ευρωατλαντικό φασισμό της Νέας Τάξης, από τις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις σε όλους τους τομείς που ξεκληρίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά, οδηγούν στον εργασιακό μεσαίωνα την εργατική τάξη... από την αποφασιστικότητα του σημερινού διαχειριστή της αντιλαϊκής πολιτικής, της κυβέρνησης Σημίτη να περάσει διά πυρός και σιδήρου τα μέτρα που απαιτεί η Σιδερένια φτέρνα των πολυεθνικών και το ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο. Οι ίδιοι με την επιθετικότητά τους προκαλούν το λαό - όλους τους λαούς - σε αγώνα μέχρι τελικής πτώσης.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΠΡΙΔΑΚΗΣ

ΚΟΒ Δήμου Αρμένων Χανίων

Μέλος Παγχανιώτικης Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών

Με μπούσουλα την επαναστατική κληρονομιά των Λένιν - Στάλιν

Στο κατώφλι της τρίτης χιλιετηρίδας θεωρώ ζωτικής σημασίας την ολοκλήρωση της επαναστατικής ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Θα 'ταν άδικο αν δεν αναγνωρίζαμε τις σοβαρές προσπάθειες της ηγεσίας του Κόμματός μας προς την κατεύθυνση αυτή μετά το 14ο Συνέδριο.

- Ψηφίστηκε πρόγραμμα που αποκαθιστούσε ως ένα βαθμό τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του ΚΚΕ.

- Αναγνώριζε την αναγκαιότητα της σοσιαλιστικής επανάστασης και της δικτατορίας του προλεταριάτου.

- Χάραξε την τακτική του Λαϊκού Μετώπου, ο χαρακτήρας και η επαναστατική πρακτική του οποίου συσπειρώνει και αφυπνίζει ταξικά τους εργαζόμενους.

- Εθιξε έστω και με καθυστέρηση 40 χρόνων (!) την ολέθρια αντεπαναστατική στροφή του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ.

- Στα κείμενα της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο περιγράφονται, σωστά κατά τη γνώμη μου, τα γενικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια λαϊκά εξουσία. Προτάσεις που ξεφεύγουν από τη λογική των επιλογών της άρχουσας τάξης και των ψευτοαριστερών (φανερών και κρυφών) υποστηρικτών της. Καλά όλα αυτά, όμως δεν είναι αρκετά. Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Θα σταθώ σε δύο ζητήματα που τα θεωρώ σπουδαιότερα:

Να μπουν τα θεμέλια για μια νέα Κομμουνιστική Διεθνή

Η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα διαβρώνει ηγεσίες κομμάτων που μόνο κατ' όνομα λέγονται κομμουνιστικά, με αποτέλεσμα να σπέρνουν τη σύγχυση, την ηττοπάθεια και τον αποπροσανατολισμό στους λαούς. Τέτοια κόμματα αποτελούν χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της πλουτοκρατίας. Ενα τέτοιο κόμμα, όταν πήρε την κυβέρνηση στην Ιταλία, «ανάγκασε» τον πρόεδρο της FIAT Ανιέλι να δηλώσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Μια τέτοια Αριστερά έχει την ικανότητα να παίρνει μέτρα που δεν μπορούσε να πάρει η Δεξιά»!

«ΚΚ» που αρνούνται να καταδικάσουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και βομβαρδισμούς αμάχων.

«ΚΚ» που αλληθωρίζουν προς την ΕΕ, την οικονομία της αγοράς και την «παγκοσμιοποίηση».

Δεν είναι δυνατόν στις μέρες μας τα πραγματικά ΚΚ και οι συνεπείς κομμουνιστές να επωμίζονται ευθύνες που δεν έχουν, να φορτώνονται και να απολογούνται για την τακτική των λογής λογής αποστατών του κομμουνιστικού κινήματος.

Είναι επιτακτική ανάγκη να συγκροτηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο ένας κομμουνιστικός πόλος, μια πλατφόρμα, που θα συσπειρώνει κόμματα (έστω λίγα στην αρχή), ομάδες και προσωπικότητες με βάση την αποδοχή της επαναστατικής κληρονομιάς των Μαρξ-Λένιν-Στάλιν.

Η νέα αυτή Κομμουνιστική Διεθνής θα πρέπει να προχωρήσει:

- Στη σύνταξη ενός καινούριου Μανιφέστου ιδεολογικών αρχών και πολιτικής πρακτικής.

- Στη μελέτη σύγχρονων προβλημάτων με μπούσουλα την κοσμοθεωρία και τις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού.

- Στην έκδοση σε πολλές γλώσσες περιοδικού σε τακτά χρονικά διαστήματα.

- Στην καθιέρωση διεθνών συναντήσεων με δυνάμεις που αντιπαλεύουν τη φασιστική «νέα τάξη», με κυρίαρχο θέμα τη συγκρότηση ενός πλατιού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου.

Σήμερα αποδέκτες αυτής της πρότασης υπάρχουν. Πρέπει να προχωρήσουμε. Δε θα εξαντλούμε όλη τη διεθνή δραστηριότητα του Κόμματος σε συναντήσεις με τελείως ανομοιογενείς δυνάμεις, που δεν καταλήγουν πουθενά.

Να συνεχιστεί η μελέτη και ο διάλογος για τις αιτίες ανατροπής των σοσιαλιστικών χωρών

Αυτό βέβαια δεν είναι παρελθοντολογία. Για να χαράξουμε το δρόμο του μέλλοντος, πρέπει με κομμουνιστική συνέπεια να επανεξετάσουμε και γεγονότα του παρελθόντος που μας πλήγωσαν.

Μετά το αντεπαναστατικό 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ και με αιχμή του δόρατος τον αντισταλινισμό, έγιναν βίαιες επεμβάσεις από τον Χρουστσόφ για την ανατροπή πιστών στα κομμουνιστικά ιδανικά ηγετών αδελφών κομμάτων. Στην πλατιά Ολομέλεια του ΚΚΕ το 1956 ανατρέπεται η εκλεγμένη ηγεσία του Κόμματος και ο ΓΓ, Νίκος Ζαχαριάδης. Αντικαθίστανται από διορισμένους και συμπαθούντες τη χρουστσοφική κλίκα.

Ανάλογες πραξικοπηματικές επεμβάσεις γίνονται στα εσωτερικά και άλλων ΚΚ. Το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα υπονομεύεται. Παίρνει το δρόμο του ρεφορμισμού και της αντεπανάστασης.

Η μπρεζνιεφική ηγεσία καλλιεργεί τη διαφθορά, το συμβιβασμό και τις υποχωρήσεις απέναντι στον ιμπεριαλισμό.

Δεν τολμά (ή δε θέλει) να ξεριζώσει το φαρμακερό κεντρί του αντισταλινισμού. Δεν αποκαθιστά τους συνεπείς μπολσεβίκους που απομακρύνθηκαν βίαια μετά το 20ό Συνέδριο.

Ο ηγέτης του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδης, που είχε εκτοπιστεί στη Σιβηρία από τον Χρουστσόφ, πεθαίνει στην εξορία επί Μπρέζνιεφ.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα δεν ήταν δύσκολο να αναρριχηθούν στα ανώτατα κλιμάκια του ΚΚΣΕ προδότες σαν τους Γκορμπατσόφ-Γιέλτσιν-Σεβαρντνάτζε κλπ. Ο Γκορμπατσόφ, τελευταίος ηγέτης του ΚΚΣΕ, σε σεμινάριο αμερικανικού πανεπιστημίου δηλώνει:

«Είχα βάλει στόχο της ζωής μου την εξολόθρευση του κομμουνισμού»!!! (βλ. «Ρ» 8.10.2000).

Αυτό ήταν το αποκορύφωμα και το τραγικό φινάλε μιας 35χρονης αντισταλινικής πορείας. Η καταστροφή της ΕΣΣΔ και του σοσιαλιστικού συστήματος.

Θα τολμήσουμε επιτέλους να πούμε καθαρά, προς κάθε κατεύθυνση και ιδιαίτερα στους νέους συντρόφους, για το τεράστιο επαναστατικό έργο του Στάλιν;

Η ιστορία κρίνει τον καθένα ανάλογα με την προσφορά του. Ο Στάλιν παρέλαβε μια χώρα κατεστραμμένη από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο, με το λαό βουτηγμένο στα σκοτάδια της αγραμματοσύνης και της θρησκευτικής αποχαύνωσης. Πεθαίνοντας άφησε πίσω του μια υπερδύναμη σεβαστή από εχθρούς και φίλους, στήριγμα και ελπίδα κάθε κατατρεγμένου.

Οι μετέπειτα ηγέτες παρέλαβαν μια υπερδύναμη και τη μετέτρεψαν σε πεδίο κερδοσκοπίας για τους καπιταλιστές. Μια κατακερματισμένη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τη μαζική ανεργία και φτώχεια, την πορνεία, τις εθνικιστικές διαμάχες, τη μαζική μετανάστευση.

Η σύγκριση είναι συντριπτική

Σήμερα ακόμα και κάποιοι ορκισμένοι εχθροί του Στάλιν αναγνωρίζουν ότι: «Ο Στάλιν ήταν η μεγαλύτερη προσωπικότητα του αιώνα μας, η μεγαλύτερη πολιτική ιδιοφυία» (Αλεξάντρ Ζινόβιεφ, 1993).

Αυτός ο αδάμαστος ηγέτης είπε κάποτε προφητικά: «Μετά το θάνατό μου πολλά σκουπίδια θα ριχτούν πάνω στον τάφο μου. Ομως είμαι βέβαιος ότι θα τα σαρώσει ο δυνατός άνεμος της ιστορίας».

Σύντροφοι σύνεδροι,

Αυτός ο δυνατός άνεμος ας φυσήξει και μέσα στην αίθουσα του Συνεδρίου μας. Εστω και αν το πορτρέτο του μεγάλου αυτού επαναστάτη θα απουσιάζει από την αίθουσα του Συνεδρίου, η εικόνα του και η ανεκτίμητη προσφορά του είναι βαθιά και ανεξίτηλα χαραγμένη στις καρδιές και στη συνείδηση των κομμουνιστών όλου του κόσμου. Η δικαίωσή του θα 'ναι ένα χαστούκι σ' αυτούς που γύρισαν τον τροχό της ιστορίας προς τα πίσω.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΟΦΙΟΥ

Ηράκλειο Κρήτης

Παρατηρήσεις και προτάσεις

Στο Κεφάλαιο 20, οι Θέσεις αναφέρουν: Στον αντίποδα της δικτατορίας της αστικής τάξης, είναι η δικτατορία του προλεταριάτου. Εννοιολογικά η λέξη δικτατορία σημαίνει μορφή πολιτεύματος, που διοικεί απολυταρχικά ένας.

Η ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ Επαναστατικού πολιτεύματος με έκτακτες εξουσίες για τη στερέωση του Σοσιαλισμού ή όποιας άλλης μορφής δημοκρατικού καθεστώτος των εργαζομένων, δε σημαίνει ότι η απολυταρχική άσκηση της εξουσίας θα είναι στο διηνεκές. Διότι αν συμβεί αυτό, τότε διά άλλης επανάστασης ο Λαός θα ανατρέψει το προηγούμενο καθεστώς. Αρα, σωστότερα και δη στις σημερινές πολιτικές συνθήκες θα πρέπει το Συνέδριο να αναφέρει ότι «Οι κατακτήσεις τις οποίες θα επιτύχει ο Λαϊκό κίνημα, με όποια μορφή κι αν επικρατήσει, θα θωρακιστούν με ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ νόμους, που θα εξασφαλίζουν την ελεύθερη έκφραση των πολιτών και κυρίως θα εξασφαλίζει τη συνειδητή συμμετοχή των εργαζομένων στον προγραμματισμό, έλεγχο και παραγωγή των υλικών αγαθών και κυρίως τον έλεγχο των ενεργειών και πράξεων της Πολιτείας και των Διοικούντων αυτήν». Στις σημερινές συνθήκες η επιμονή στην ορολογία ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ, ΜΕΤΑ ΤΑ ΟΣΑ Ο ΛΑΟΣ μας έχει περάσει, μόνο απωθητικά δρα. Στο Σοσιαλισμό πρέπει να υπάρχει και να φαίνεται ότι η Δικαιοσύνη - Ελευθερία θα είναι τα κύρια συστατικά στοιχεία της ΖΩΗΣ.

Μια λαϊκή παροιμία λέει: «άμα καείς στο χυλό, φυσάς και το γιαούρτι». ΔΕΝ είναι δυνατόν ούτε σήμερα, ούτε αύριο να πεις δεν κάνω Μέτωπο. Γιατί θα είσαι ο Μοναχικός καβαλάρης. Για να μπορέσει να επιβιώσει το εκ των ουκ άνευ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, θα πρέπει ο κύριος κορμός του, το ΚΚΕ να είναι γερό σαν ατσάλι, ευέλικτο και συσπειρωμένο, ώστε να δρα προωθητικά. Μόνο τότε θα είναι σε θέση να μπορέσει να αντέξει στα 11 μποφόρ που θα εξαπολύσουν εναντίον του οι κυρίαρχες οικονομικά δυνάμεις.

Σοσιαλιστικά κράτη και ανατροπή τους

Ας είμαστε ειλικρινείς - οι Λαοί τους αδιαφόρησαν για την τύχη τους. ΓΙΑΤΙ; Διότι η λαϊκή συμμετοχή δεν υπήρχε από χρόνια, η δε συνειδητή παρουσία τους για τον έλεγχο της εξουσίας δεν υπήρξε και απ' ό,τι φαίνεται ο ΛΑΟΣ ήταν στη Γωνία. Εχω πάντως απορία, γιατί όταν οι πολίτες των χωρών αυτών βλέπουν τα κορίτσια, τις γυναίκες, τα παιδιά τους να εκπορνεύονται, όταν βλέπουν την ίδια την πατρίδα τους να υφίσταται κάθε είδους εθνική ταπείνωση, να μην αντιδρούν αλλά να υπομένουν το λιγότερο μοιρολατρικά; ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ, τι έγιναν εκείνοι οι Σοβιετικοί Σταυραετοί που συνέτριψαν το Χιτλερικό τέρας;

Μόρφωση και επιμόρφωση μελών και στελεχών

Αρθρο 1: Χωρίς ιδεολογική και πολιτική μόρφωση των μελών και στελεχών του, το Λαϊκό κίνημα και ειδικά το ΚΚΕ δε θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στο αφόρητο και εξαντλητικό πρέσινγκ του καπιταλισμού.

Αρθρο 2: Στο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε, το λαϊκό κίνημα ασκεί διοίκηση; Βεβαίως. Οπως στα εργατικά σωματεία, στους κοινωνικούς φορείς και κυρίως, όπου είναι πλειοψηφία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού. ΣΑΝ ΚΟΜΜΑ, ΣΑΝ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ στους τομείς αυτούς εφαρμόζουμε τα δύο αυτά άρθρα; ΣΑΦΩΣ ΟΧΙ. ΓΙΑΤΙ;

Με θλίβει το γεγονός ότι σε ορισμένα κείμενα διαβάζω «αυτός και η παρέα του». Υπάρχουν σήμερα τέτοιες παρέες;

Ο ασκών Δ/ση (δε θα έλεγα εξουσία), έχει το δικαίωμα να επικαλείται άρθρα - νόμους, προκειμένου να εφαρμόσει τη χαραχθείσα πολιτική επί ζητημάτων στρατηγικής, τακτικής κλπ.

Ο έχων διαφορετική θεώρηση σ' αυτά, έχει τις παρακάτω δυνατότητες. Πρώτον, να δεχτεί την άποψη της πλειοψηφίας. Δεύτερον, να εξακολουθεί να παλεύει μέσα στα όργανα για την άποψή του. Τρίτον, εφόσον είναι θέμα αρχών του, αποχωρεί τίμια και αντρίκεια, εξηγώντας τους λόγους αυτής της συμπεριφοράς.

Ο ασκών τώρα τη Διοίκηση (εξουσία;) και θεματοφύλακας των άρθρων και νόμων, έχει το δικαίωμα μεν να ζητήσει την εφαρμογή αυτών, αλλά σαν σοφός αρχηγός, εξετάζει με περίσκεψη κάθε ποινή που θα επιβάλει (διαγραφή), για να μην αποδειχθεί εκ των υστέρων λάθος η διαγραφή. Τέλος, είναι πολλά τα σημεία που θα πρέπει να λάβει υπόψη του για το καλό και της Δ/σης και του οργανισμού (κόμμα). Βασική όμως προϋπόθεση είναι η παρακάτω: Να εφαρμόζει την ίδια αρχή είτε είναι πεζός είτε είναι καβάλα στο άλογο, είτε είναι κριτής ή κρινόμενος, διότι, τότε και μόνο τότε, νομιμοποιείται να επικαλείται τις αρχές του, πράγμα, που τον καθιερώνει στη συνείδηση των πολιτών. Δημοκρατικός συγκεντρωτισμός σε ζητήματα αρχών δεν υπάρχει.

ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΙΩΤΗΣ

ΚΟΒ Τοπ. Αυτοδιοίκησης Αιγάλεω



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ