Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Παρέμβαση για δωρεάν εξετάσεις των μαθητών

Από ΠΑΜΕ, σωματεία και τη Λαϊκή Επιτροπή

Παρέμβαση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μαθητών πραγματοποίησαν χτες το πρωί η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Λαϊκή Επιτροπή Μαλεβιζίου. Επίσης συμμετείχαν ο πρόεδρος του συλλόγου ειδικευόμενων γιατρών του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Φουντουλάκης και ο περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ, Δημήτρης Βρύσαλης.

Σε συνάντηση που έγινε με το διοικητικό διευθυντή του νοσοκομείου, η αντιπροσωπεία εξασφάλισε τη δέσμευση της δωρεάν εξέτασης των μαθητών για τη χορήγηση πιστοποιητικών που ζητούν από τις σχολικές μονάδες.

Στην παρέμβασή του το στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και γιατρός, Βασίλης Κούδας, επισήμανε την ανάγκη της άμεσης και επιτακτικής κάλυψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των παιδιών είτε οι γονείς τους είναι ασφαλισμένοι είτε όχι, ιδιαίτερα σήμερα που η ανεργία έχει εκτοξευθεί στα ύψη και το δικαίωμα στην εργασία δέχεται ανελέητα χτυπήματα από την εφαρμοζόμενη πολιτική.

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΟΙΑ
Απόλυτη απουσία κρατικής πρόνοιας

Απόλυτη είναι η απουσία κρατικής πρόνοιας για τους ανοιακούς ασθενείς και ιδιαίτερα για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, καθώς δημόσιες δομές που να παρεμβαίνουν σε πρωτοβάθμιο ή δευτεροβάθμιο επίπεδο δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα. Οι περιορισμένες δομές που λειτουργούν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ από ΜΚΟ, απειλούνται με κλείσιμο λόγω κουρέματος της επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 45% στο όνομα της κρίσης. Στον αέρα και οι περίπου 250 εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές, που παραμένουν για 6 μήνες απλήρωτοι και ετοιμάζονται για επισχέσεις εργασίας.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ στις 21 Σεπτέμβρη. Στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι εταιρειών που διατηρούν δομές σε έξι πόλεις της χώρας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τούς είπε ότι σκέφτεται να μεταφέρει τους ανοιακούς ασθενείς στα κρεβάτια των ψυχιατρείων που αδειάζουν. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών αφενός μεν συμφώνησαν αφετέρου εξέφρασαν και την επιθυμία να προσδιορίσουν οι ίδιες τα κριτήρια - όπως εισοδηματικά - για την εισαγωγή των ανοιακών στα ψυχιατρεία.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν 200.000 ασθενείς με Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, ενώ ο αριθμός των πασχόντων αναμένεται να υπερτριπλασιαστεί τα επόμενα 40 χρόνια.

ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΜΕΣ ΣΤΟ «ΘΡΙΑΣΙΟ»
Στάση εργασίας ενάντια σε απολύσεις και τρομοκρατία

Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι τραπεζοκόμες στο Θριάσιο Νοσοκομείο, οι οποίες απαιτούν να γίνει άμεση ανάκληση στις απολύσεις δύο εργαζομένων στις οποίες προχώρησε την περασμένη βδομάδα η εργοδοσία του ιδιωτικού συνεργείου που λυμαίνεται το νοσοκομείο.

Πιο συγκεκριμένα, η ιδιωτική εταιρεία τραπεζοκόμων «GCB» την περασμένη βδομάδα προχώρησε στην απόλυση εργαζόμενης μόλις εκείνη ζήτησε από τους υπεύθυνους της εταιρείας να της δώσουν σε φωτοτυπία τη σύμβαση που είχε υπογράψει όταν προσλήφθηκε (!) Η εταιρεία αμέσως κάλεσε την εργαζόμενη και της γνωστοποίησε την απόλυση χωρίς να προβάλει καμία αιτία. Την αμέσως επόμενη μέρα, η εργοδοσία προχώρησε και σε νέα τρομοκρατική απόλυση δεύτερης εργαζόμενης με το επιχείρημα ότι ξεσηκώνει και οργανώνει τους εργαζόμενους στο κλαδικό Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ενώ ανακοίνωσε στην ίδια ότι πρόκειται να διωχθεί και ποινικά, γιατί είναι εγγεγραμμένη και στο επιχειρησιακό σωματείο της «GCB».

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση όλων των συναδέλφων, οι οποίοι, παρά τις τρομοκρατικές πιέσεις, σταμάτησαν τη δουλειά τους και με τη βοήθεια του κλαδικού τους σωματείου, προχώρησαν μαζικά σε παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του Νοσοκομείου. Στο αίτημα των εργαζομένων η διοίκηση να πάρει θέση, το ΔΣ απάντησε ότι θα καλέσει την εταιρεία να ανακαλέσει τις απολύσεις.

Ωστόσο, η εργοδοσία δε σταμάτησε εκεί. Την επόμενη ημέρα έφτασε στο σημείο να αποστείλει εξώδικο στο σπίτι της εργαζόμενης με το οποίο της γνωστοποιούσε ότι έφυγε από τη δουλειά με οικειοθελή παραίτηση για προσωπικούς λόγους (!) Σύμφωνα με όσα έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενοι στο κλαδικό τους σωματείο, η εργοδοσία μαζί με την υπογραφή της σύμβασης υποχρέωνε τους εργαζόμενους να υπογράψουν χαρτί οικειοθελούς παραίτησης με ανοιχτή ημερομηνία, διαφορετικά δε θα γίνονταν αποδεκτοί(!)

Από τη μεριά του, το επιχειρησιακό σωματείο εμφανίστηκε στο χώρο, δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη νέα στάση εργασίας, με τον πρόεδρο να ζητά από κάθε εργαζόμενο να δηλώσει αν πρόκειται να συμμετέχει στη στάση εργασίας ή όχι...

Ωστόσο, παρά την επιχείρηση τρομοκράτησης, οι εργαζόμενοι οργανωμένα και μαζικά πήραν μέρος στην κινητοποίηση που αποφάσισε το κλαδικό τους σωματείο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ «ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ»
Συνέντευξη Τύπου σήμερα

Συνέντευξη Τύπου παραχωρούν σήμερα στις 6.30 μ.μ. το σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, οι γονείς και κηδεμόνες του ιδρύματος «Παιδική Στέγη» έξω από το υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς 40). Το θέμα της συνέντευξης είναι: «Το πέταγμα των παιδιών από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς "Παιδική Στέγη", οι ευθύνες του Ιδρύματος και της Κυβέρνησης».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σήμερα οι αγωνιστικές δράσεις

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Να αξιοποιήσουν τις σημερινές παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί στα δημόσια νοσοκομεία για να δυναμώσει η κοινή πάλη των λαϊκών στρωμάτων για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, καλεί τους εργαζόμενους η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ.

Σήμερα θα γίνουν αγωνιστικές δράσεις των πρωτοβάθμιων Σωματείων στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και Μονάδες Πρόνοιας που αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Οι αγωνιστικές δράσεις περιλαμβάνουν ανοιχτές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και χρηστών των υπηρεσιών Υγείας και ταυτόχρονα αποκλεισμό των ταμείων για τη μη είσπραξη του 5ευρω που πληρώνουν οι ασθενείς για εξετάσεις στα Εξωτερικά Ιατρεία.

«Ευαγγελισμός»: Συμπαράταξη με τους ασθενείς

«Συμπαραταχθείτε μαζί μας για να οργανώσουμε την πάλη από κάθε νοσοκομείο, γειτονιά, σχολή, κάθε χώρο δουλειάς, μόρφωσης και κατοικίας».

Μ' αυτή την κοινή ανακοίνωση προς τους ασθενείς το Σωματείο των Εργαζομένων και η Πενταμελής Επιτροπή των Γιατρών της ΕΙΝΑΠ στον «Ευαγγελισμό» αποκλείουν σήμερα τα ταμεία του νοσοκομείου για να «μην πληρώσει κανείς στα νοσοκομεία».

Στις 8 π.μ. θα γίνει και συγκέντρωση στα επείγοντα του νοσοκομείου. «Εμείς, οι μαχόμενοι υγειονομικοί δεν μπορούμε να ζούμε απλήρωτοι. Αγωνιζόμαστε γιατί θέλουμε να ζούμε ΜΟΝΟ από αξιοπρεπείς αποδοχές που να καλύπτουν τις ανάγκες μας μακριά από παραοικονομία και φακελάκια!», τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση. Μόνο στον «Ευαγγελισμό» χρωστούν 2,5 εκατ. ευρώ δεδουλευμένα στους εργαζόμενους. Στους γιατρούς μείωσαν το συνολικό κονδύλι των εφημεριών κατά 50 εκατ. ευρώ και καθιέρωσαν εξευτελιστικό ωρομίσθιο εφημερίας (3 ευρώ την ώρα) και στους νυκτερινούς λοιπούς εργαζόμενους 1 ευρώ την ώρα για εξαιρέσιμα.

Στο νοσοκομείο «Θριάσιο» η χτεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε ομόφωνα να κλείσουν σήμερα τα Ταμεία του νοσοκομείου 8 π.μ.-12 το μεσημέρι μαζί με Λαϊκές Επιτροπές και άλλα σωματεία της περιοχής, να μπλοκάρουν την αξιολόγηση εργαζομένων και μονάδων, ενώ την ημέρα που θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα θα κάνουν στάση εργασίας και συγκέντρωση.

Συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου της Σάμου γίνεται σήμερα, ώρα 8 π.μ. «Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας, όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του νησιού και τους μαζικούς φορείς και όλο το σαμιώτικο λαό σε συστράτευση μαζί με τους υγειονομικούς για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας», τονίζεται σε ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων.

Το Σωματείο των εργαζομένων του ΕΚΑΒ θα κάνει τρίωρη στάση εργασίας 9 π.μ.-12 το μεσημέρι, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει γενική συνέλευση στην οποία θα γίνει προγραμματισμός ενόψει απεργιακών κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επισχέσεις εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών με καινούριες συμμετοχές όπως στο Κρατικό της Νίκαιας από σήμερα.

ΛΑΡΙΣΑ
Διαμαρτυρία σήμερα στα νοσοκομεία

Αγωνιστική παρέμβαση στα δύο νοσοκομεία της πόλης - το Πανεπιστημιακό και το Νομαρχιακό - οργανώνουν, σήμερα το πρωί, οι Γραμματείες Λάρισας του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ. Εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι και μαζί τους αγρότες, ΕΒΕ και νεολαίοι θα ξεκινήσουν στις 7.30 π.μ., από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και στις 8 π.μ. θα βρίσκονται στις εισόδους και στα ταμεία των δύο νοσοκομείων, διαμαρτυρόμενοι για τα χαράτσια που επιβάλλονται στους ασθενείς, στο πλαίσιο της πολιτικής εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Β' ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ ΗΠΑΤΟΣ
Επανάληψη λαθών η λειτουργία χωρίς μόνιμο προσωπικό

Να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν στο κλείσιμο της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ηπατος (ΜΜΗ) στο Λαϊκό νοσοκομείο επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος «ΗΠΑΡxω».

Πριν δύο μέρες - και με αφορμή τη σύσταση του συνήγορου του Πολίτη να επαναλειτουργήσει η ΜΜΗ στο Λαϊκό - ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της ΜΜΗ ζητώντας «εγγράφως από όλους τους συναρμόδιους φορείς να ενισχύσουν τη Μονάδα με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και την απαραίτητη υποδομή, έτσι ώστε ο φάκελος της αίτησης για την επαναλειτουργία της ΜΜΗ να είναι πλήρης και να λάβει την έγκριση στο άμεσο μέλλον». Δε γίνεται σαφές δηλαδή, αν θα γίνουν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ή η επαναλειτουργία θα στηριχτεί σε «δανεικό προσωπικό».

Το Σωματείο των Ηπατομοσχευθέντων θυμίζει, την περίοδο 2006-2009 η ΜΜΗ ήταν «χωρίς ασφαλείς όρους λειτουργίας» και γι' αυτό έκλεισε. «Πρέπει να είναι ένα σταθερό οικοδόμημα με γερά θεμέλια που να παρέχει στον ελληνικό λαό την ποιότητα της νοσηλείας και της υγείας που του αξίζει - ιδιαίτερα σ' ένα τόσο ευαίσθητο τομέα όπως η μεταμόσχευση ήπατος», τονίζει το Σωματείο.

Χωρίς ανοσοσφαιρίνες τα δημόσια νοσοκομεία

Για την έλλειψη ανοσοσφαιρίνης στα νοσοκομεία της χώρας διαμαρτύρεται με χτεσινή του επιστολή προς το υπουργείο Υγείας ο Σύλλογος Μυασθενών Ελλάδος. Με προηγούμενο έγγραφό τους, οι ασθενείς είχαν τονίσει τον περασμένο Ιούλιο την τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα νοσοκομεία, που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων, μεταξύ αυτών και ανοσοσφαιρινών, ακόμη και για αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Οι ανοσοσφαιρίνες είναι καθαρά νοσοκομειακό φάρμακο. Η έλλειψή της και η αδυναμία χορήγησής της σε ασθενείς με myasthenia gravis, σε οξεία φάση ή σε ασθενείς των οποίων η κατάσταση δεν επιδέχεται άλλης θεραπείας, εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για την υγεία, αλλά και για την ίδια τη ζωή των ασθενών.

ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Σε βάρος όλων η «ελαστική» και προσωρινή δουλειά

Υποβαθμισμένες υπηρεσίες για ασθενείς, κατάκοποι εργαζόμενοι και μετά από λίγους μήνες ξανά στην ανεργία, όσοι προσλήφθηκαν για 5 μήνες από ΜΚΟ

Η ελαστική και προσωρινή δουλειά θα γίνει «καθεστώς» για τους υγειονομικούς, με δραματικές επιπτώσεις στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας
Η ελαστική και προσωρινή δουλειά θα γίνει «καθεστώς» για τους υγειονομικούς, με δραματικές επιπτώσεις στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας
Η ελαστική και προσωρινή εργασία πάει να γίνει καθεστώς και στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας. Τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στις υγειονομικές δομές του ΕΟΠΥΥ είναι δεκάδες χιλιάδες και διακυβεύεται καθημερινά η ασφαλής λειτουργία των νοσοκομείων, η υγεία και η ζωή των ασθενών. Χρειάζεται άμεση πρόσληψη μόνιμου και επαρκούς προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, αλλά σε μια σειρά νοσοκομεία προσλαμβάνονται με εξευτελιστικούς μισθούς (625 ευρώ) μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, αλλά και γιατροί σε Κέντρα Υγείας, οι οποίοι μετά από 5 μήνες θα φύγουν.

Ενα από αυτά τα νοσοκομεία είναι το Παίδων «Η Αγία Σοφία», όπου «προσλήφθηκαν» μέσω κάποιας ΜΚΟ για 5 μήνες 19 νοσηλευτές, 11 ψυχολόγοι και 4 κοινωνικοί λειτουργοί και άλλες ειδικότητες. Ιδιαίτερα οι ψυχολόγοι, οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι νοσηλευτές χρειάζεται να έχουν μια σταθερότητα στο χώρο του νοσοκομείου, να υπάρχει μια συνέχεια στην εργασία τους.

Αυτό που εξηγεί στο «Ριζοσπάστη» η Ολγα Σιάντου, νοσηλεύτρια και μέλος του ΔΣ του σωματείου του νοσοκομείου, «τα 5μηνα που έστειλαν - παρότι είναι πιο βάρβαρη ακόμα η εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων - δεν πρόκειται να συμβάλλουν σε τίποτα. Κάθε τμήμα έχει μια σειρά, έχει κάποια χρόνια περιστατικά, έχει συγκεκριμένες ώρες που δίνει τα φάρμακα ή πώς τα δίνει ανάλογα με την περίπτωση. Πρέπει να μπει στη ρουτίνα του τμήματος ο κάθε νοσηλευτής, ο κάθε γιατρός, ακόμη κι αν έχει κάποια εμπειρία». Το μόνιμο προσωπικό θα κληθεί να τους εκπαιδεύσει. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, σε ένα τμήμα η περίοδος προσαρμογής είναι κατά μέσο όρο 3 μήνες κι από κει και πέρα μπορεί ένας νοσηλευτής να μπει σε κανονικές βάρδιες και να «βγάλει δουλειά». Στις δε Μονάδες των νοσοκομείων, η περίοδος εκπαίδευσης και προσαρμογής φτάνει τους 6 μήνες. Πρακτικά, όταν θα μπορέσουν να ενταχθούν στη λειτουργία του τμήματος και να προσφέρουν, θα φύγουν.

«Και οι ίδιοι αισθάνονται άσχημα, γιατί δεν νιώθουν ότι "πατάνε στα πόδια τους", ώστε να καλύψουν ανάγκες. Εχεις να κάνεις με ασθενείς - με παιδιά στην προκειμένη - και η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη. Για να μπεις "στο πετσί" της δουλειάς πρέπει να νιώθεις πολύ σίγουρος. Και μόλις νιώσεις ότι αρχίζεις να προσφέρεις, σε πετάνε γιατί τέλειωσε το 5μηνο, παρότι οι ανάγκες συνεχίζονται. Νιώθει άσχημα γιατί χάνει τη δουλειά του, νιώθει και το υπόλοιπο προσωπικό άσχημα γιατί μετά θα έρθει άλλος - αν έρθει - θα ξαναμπούν στη διαδικασία της εκπαίδευσης κλπ. Δεν βελτιώνεται η ποιότητα των υπηρεσιών προς τους ασθενείς έτσι, γιατί η δουλειά δεν μοιράζεται, αντίθετα μέσα σε όλα πρέπει ο μόνιμος να πηγαίνει συνεχώς δίπλα στον 5μηνίτη να τον βοηθάει, να εξηγεί. Και σε αρκετούς συναδέλφους αρχίζει να αναπτύσσεται ένας προβληματισμός, αν είναι ωφέλιμο αυτό, άλλοι δυσανασχετούν κ.λπ. Λειτουργεί διχαστικά και αρνητικά για όλους. Φαίνεται από όλες τις πλευρές ότι δεν αποτελεί καμία λύση, ούτε για τους ίδιους, ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για τους ασθενείς», συμπληρώνει.

ΕΟΠΥΥ
Βάζουν υγειονομικούς να κλείνουν τα ραντεβού!

Αφού ερήμωσαν, συρρίκνωσαν και υποβάθμισαν συνειδητά τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ, μεταθέτουν το προσωπικό στις γραμματείες

Την απόσπαση υγειονομικών και άλλων εργαζομένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από τα καθήκοντα που είχαν μέχρι σήμερα, προκειμένου να στελεχώσουν τις γραμματείες που κλείνονται τα ραντεβού καταγγέλλουν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές. Οπως λένε, τους γνωστοποιήθηκε έγγραφο της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα της Γενικής Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας, σύμφωνα με το οποίο καλούνται οι τοπικές Μονάδες Υγείας του Οργανισμού να μετακινήσουν υγειονομικούς ή διοικητικούς υπαλλήλους για να επανδρώσουν τις γραμματείες του πρώην 184.

Οπως αναφέρει έγγραφο του ΕΟΠΥΥ Τρικάλων, «σε απάντηση του υπ' αριθμ. 39245/17.09.12 εγγράφου, σας αποστέλλουμε τα στοιχεία των υπαλλήλων που θα στελεχώσουν την τοπική γραμματεία του τηλεφωνικού ραντεβού της μονάδας». Τρεις από τους εργαζόμενους που μετακινούνται είναι βοηθοί ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων, ένας είναι νοσοκόμος - τραυματιοφορέας και ένας είναι διοικητικός υπάλληλος. Και αυτή η εξέλιξη είναι ένα ακόμη κομμάτι στο «παζλ» της συρρίκνωσης και υποβάθμισης των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ώστε οι υπηρεσίες αυτές να δοθούν σταδιακά εξολοκλήρου στον ιδιωτικό τομέα. Γι' αυτό με το ξεκίνημα του ΕΟΠΥΥ έκλεισαν τα βιοπαθολογικά - μικροβιολογικά εργαστήρια των Μονάδων Υγείας του ΙΚΑ - με αφορμή τις ελλείψεις αντιδραστηρίων - και οι ασφαλισμένοι εξωθήθηκαν στα ιδιωτικά εργαστήρια, όπου ο ασφαλισμένος πληρώνει συμμετοχή για παρακλινικές εξετάσεις το 15% της τιμής που θα καθορίζουν οι επιχειρηματίες.

Ετσι, τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ παρακμάζουν, τα μηχανήματα ορισμένων είναι απαρχαιωμένα και δεν αντικαθίστανται, διαγωνισμοί για νέα μηχανήματα και αντιδραστήρια δε γίνονται. Ως εκ τούτου, το επιστημονικό δυναμικό του Οργανισμού μένει χωρίς αντικείμενο δουλειάς, ενώ καθημερινά ένα σύγχρονο και στελεχωμένο εργαστήριο θα μπορούσε να βγάζει 8.000 - 10.000 εξετάσεις και να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι χωρίς να πληρώνουν. «Ετοιμοπόλεμοι» επιστήμονες και υγειονομικοί αντί να είναι στην πρώτη γραμμή παροχής δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, απαξιώνονται συνειδητά επειδή η πολιτική της ΕΕ, των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, πρεσβεύουν την απελευθέρωση της «αγοράς» της Υγείας. Αλλωστε και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μ. Σαλμάς, έχει δηλώσει απερίφραστα το όραμά του για τον ΕΟΠΥΥ: Να είναι ο Οργανισμός ένας μεγάλος αγοραστής υπηρεσιών Υγείας, ένα μονοψώνιο και οι δομές ΠΦΥ να περάσουν στην ευθύνη του υπουργείου Υγείας, υποβαθμισμένες και «λαβωμένες».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠ ΙΚΑ) σε ανακοίνωσή της ανάμεσα σε άλλα ζητάει «να αποσυρθεί άμεσα το υπ' αριθμ. 921/28-8-2012 έγγραφο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρη, με το οποίο ζητάει να στελεχωθεί η γραμματεία των τηλεφωνικών ραντεβού (πρώην 184) με προσωπικό που υπηρετεί στις υγειονομικές μονάδες. Θεωρούμε ότι είναι αποκλειστική ευθύνη των εταιρειών διαχείρισης των τηλεφωνικών ραντεβού και σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση του προσωπικού που υπηρετεί στα πολυϊατρεία με την ενασχόλησή τους με αλλότρια καθήκοντα».

Αβάσταχτο το κόστος του τηλεφωνικού ραντεβού

Σε τεράστιες ουρές στήνονται πλέον οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για να κλείσουν ραντεβού με γιατρό, αφού από τότε που δόθηκε το τηλεφωνικό ραντεβού του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές τηλεφωνικές εταιρείες το κόστος είναι αβάσταχτο. Τις τελευταίες μέρες στα γραφεία του πρώην ΙΚΑ (σ.σ. ΕΟΠΥΥ πλέον) στο Παγκράτι - και όχι μόνο - γίνεται το αδιαχώρητο. Η συγκεκριμένη γραμματεία ραντεβού εξυπηρετεί και τις γύρω περιοχές (Νέο Κόσμο, Βύρωνα, Καισαριανή, Γούβα) και καθημερινά συνωστίζονται και ταλαιπωρούνται εκατοντάδες ασφαλισμένοι, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι και όσοι δε μένουν εκεί κοντά.

Οι συμβασιούχοι που στελέχωναν τις γραμματείες ραντεβού απολύονται σταδιακά και «αναπληρώνονται» με λιγότερο αριθμό εργαζομένων και υγειονομικών του ΕΟΠΥΥ που αποσπώνται από τα κανονικά τους καθήκοντα. Ταυτόχρονα, ενώ πριν η υπηρεσία του ραντεβού λειτουργούσε μέχρι το απόγευμα, τώρα λειτουργεί μόνο μέχρι τις 1.30 μ.μ.

Χτες από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ Παγκρατίου και περίμεναν το λιγότερο μία ώρα ο καθένας. Είναι χαρακτηριστικά όσα είπαν στον «Ρ»: «Εμαθα χθες ότι κλείνει στις 1.30 το μεσημέρι και ήρθα από πολύ νωρίς σήμερα. Γιατί να πάρουμε τηλέφωνο; Μια γνωστή μου τον περασμένο μήνα πλήρωσε 7 ευρώ. Ακόμη και το 1 ευρώ το σκεφτόμαστε».

«Πληρώσαμε 40 χρόνια στη δουλειά, τα φάρμακα τα πληρώνουμε, τώρα πρέπει να ξαναπληρώσουμε για να κλείσουμε ραντεβού. Ε, δε γίνεται συνέχεια να πληρώνουμε...».

«Το τηλεφωνικό ραντεβού δεν είναι 1 ευρώ, όπως λένε. Σε έχουν στην αναμονή και πληρώνεις 5 ευρώ το λιγότερο. Ε, όχι! Δε μας περισσεύουν. Χρεώθηκε δικός μου άνθρωπος 5 ευρώ και δουλειά δεν έκανε, το έκλεισε γιατί ήταν μεγάλη η αναμονή».

«Απ' ό,τι βλέπω έχουν σχολάσει τον κόσμο που δούλευε στη γραμματεία. Ηταν τουλάχιστον 4 άτομα και σήμερα είναι δύο, χθες ήταν ένας και εξυπηρετούν πια μέχρι τις 1.30 μ.μ. Για να τους αναγκάσουν να παίρνουν τηλέφωνο... Εγώ μια φορά πήρα τηλέφωνο, αλλά παιδεύομαι, δε βγαίνει αμέσως η γραμμή και πρέπει να περιμένεις πολλά λεπτά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ