Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Σε διπλανά κρεβάτια ασθενείς με Covid και πνευμονία!

Την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, επιβεβαιώνει και η εξής καταγγελία συγγενούς: Στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς, ασθενής η οποία νοσηλεύεται με πνευμονία, διαπίστωσε ότι στο διπλανό κρεβάτι έχει γίνει εισαγωγή άλλης ασθενούς με Covid.

Στην ερώτηση γιατί δεν μεταφέρεται η ασθενής με Covid σε ειδικό θάλαμο, η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος γιατί υπάρχουν αρκετά αντισώματα.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι άλλη: Στο νοσοκομείο υπάρχουν θάλαμοι οι οποίοι παραμένουν κλειστοί γιατί δεν υπάρχουν επαρκείς γιατροί και νοσηλευτές. Υπάρχουν τρομερές ελλείψεις με αποτέλεσμα να μπαίνουν καθημερινά σε κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό.

Αυτή είναι η τραγική κατάσταση: Ασθενείς με βεβαρημένη υγεία να νοσηλεύονται στον ίδιο θάλαμο με ασθενείς που έχουν διαγνωστεί θετικοί με Covid, λόγω της διάλυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας από την κυβέρνηση της ΝΔ και τις προηγούμενες, με την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης.

Αυξάνονται τα κρούσματα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 40 άνθρωποι με Covid έχασαν τη ζωή τους το διάστημα 29 Ιούλη - 4 Αυγούστου. Οι νέες εισαγωγές ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία έφτασαν τις 833 (την αντίστοιχη βδομάδα του 2023 ήταν 469).

Εγιναν 9 νέες διασωληνώσεις και συνολικά 25 ασθενείς με Covid νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε έξι από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν: Χανιά (+168%), Ξάνθη (+82%), Ιωάννινα (+59%), Αλεξανδρούπολη (+55%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στο Ηράκλειο (+22%) και στον Βόλο (+19%).

Στους 8 έφτασαν οι νεκροί από τον Ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ μόνο την τελευταία βδομάδα εντοπίστηκαν 22 νέα κρούσματα. Συνολικά έφτασαν τα 55 κρούσματα, εκ των οποίων τα 42 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Μην σου τύχει να αρρωστήσεις στις διακοπές!

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα της επικίνδυνης κατάστασης που έχει διαμορφώσει σε τουριστικούς προορισμούς η πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας

Από διαμαρτυρία στην Κω
Από διαμαρτυρία στην Κω
Κορόνα - γράμματα παίζεται η ζωή του λαού, χειμώνα - καλοκαίρι, με τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας να κρέμεται σε μια κλωστή. Στα νησιά της Ελλάδας η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας να έχουν καταντήσει κουφάρια, καθώς η υποστελέχωση είναι δραματική, με επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας και εργασίας.

Πιάνοντας το νήμα από κει που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί για τις αναγκαίες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αντί να μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους, συνεχίζει τα μπαλώματα που έκαναν και όλοι οι προηγούμενοι, μετακινεί υγειονομικούς από τη μία δομή στην άλλη, από το ένα νησί στο άλλο, από τον βορρά στον νότο, δημιουργώντας νέες τρύπες σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Κι όχι μόνο αυτό... Στο έδαφος των μεγάλων ελλείψεων που δημιουργεί η χρόνια εμπορευματοποίηση και υποστελέχωση των δομών Υγείας, η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «λύση» μέτρα που οδηγούν σε επιδείνωση της κατάστασης για υγειονομικούς και ασθενείς.

Γα παράδειγμα, στο νομοσχέδιο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» που ψηφίστηκε πρόσφατα, πρόσθεσε την τελευταία στιγμή το άρθρο 65, το οποίο προβλέπει την «ενίσχυση των δημοσίων δομών Υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς», με αφορμή το νησί της Κω, όπου η κυβέρνηση «ανακάλυψε» μόλις τον Ιούνη (!) ότι δεν έχει παθολόγο!

Επικίνδυνα υποστελεχωμένο το Νοσοκομείο της Κω

Το νοσοκομείο - πρότυπο της εμπορευματοποίησης στη Σαντορίνη
Το νοσοκομείο - πρότυπο της εμπορευματοποίησης στη Σαντορίνη
Η πραγματικότητα είναι η εξής: Η Κως με τους 40.000 μόνιμους κατοίκους, τις δεκάδες χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους και το 1 εκατομμύριο τουρίστες κάθε χρόνο, εκτός από την έλλειψη πόσιμου νερού, τις αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος, είναι αντιμέτωπη και με την τραγική υποστελέχωση του μοναδικού νοσοκομείου στο νησί, το οποίο υποτίθεται καλύπτει και τις ανάγκες των κοντινών νησιών.

Εδώ και 4 χρόνια δεν υπάρχει παθολόγος. Ποτέ δεν υπήρξε πνευμονολόγος. Ο μοναδικός καρδιολόγος που υπηρετούσε, παραιτήθηκε πρόσφατα λόγω της σκληρής εντατικοποίησης. Ογκολόγος δεν υπάρχει και οι ογκολογικοί ασθενείς λαμβάνουν τη χημειοθεραπεία τους και παρακολουθούνται από άλλες ειδικότητες. Παιδίατρος είναι μόνο μία και γι' αυτήν «παίζεται» το πόσο θα αντέξει. Ακτινολόγος μόνο ένας. Οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό είναι στο «κόκκινο».

Οι αεροδιακομιδές είναι καθημερινό φαινόμενο, όχι μόνο για την Κω, αλλά και όσα περιστατικά από Νίσυρο, Κάλυμνο κ.ά. «πλέον δεν μπορούμε να τα σταθεροποιήσουμε στο νοσοκομείο, λόγω της υποστελέχωσης κι έρχονται στην Κω μόνο για να διακομισθούν, χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Κάθε διακομιδή στοιχίζει 36.000 ευρώ. Και υπάρχουν ημέρες που θα γίνουν και 2 και 3 διακομιδές. Τόσα χρήματα θα μπορούσαν να διατεθούν στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού», καταγγέλλει στον «Ριζοσπάστη» η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου της Κω Γαρυφαλλιά Καρανάσιου.

Συγκέντρωση στη Λέρο
Συγκέντρωση στη Λέρο
«Είναι έγκλημα να λες ότι το πρόβλημα θα το λύσουν 2-3 αυτοαπασχολούμενοι παθολόγοι που θα έρχονται κάποιες ώρες, σ' ένα νοσοκομείο που είναι άδειο», συνεχίζει η πρόεδρος του Σωματείου. Και αναρωτιέται ρητορικά: Ποιος θα παρακολουθεί τους ασθενείς 24 ώρες το 24ωρο, κάθε μέρα, κάθε μήνα; Ποιος έχει την εμπειρία και τη γνώση;

«Πρόκειται για ένα επικίνδυνο κι αποσπασματικό μέτρο που δεν λύνει τα προβλήματα. Και δεν είναι μόνο αυτά. Νυχτερινή βάρδια στην καθαριότητα του νοσοκομείου δεν υπάρχει, έχουν μείνει μόλις δύο καθαρίστριες, οι υπόλοιπες απολύθηκαν, ενώ είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός ανάθεσης σε εργολάβο. Κάθε ειδικότητα, κάθε πόστο χρειάζεται τουλάχιστον 3 ανθρώπους στη βάρδια. Από τα δύο ασθενοφόρα, πλήρωμα υπάρχει μόνο για το ένα», μας λέει η πρόεδρος του Σωματείου και συνεχίζει:

«Ποιος θα έρθει να δουλέψει σ' αυτές τις συνθήκες; Βλέπουμε καθημερινά ανθρώπινες ζωές να κινδυνεύουν. Ως Σωματείο δεχόμαστε επίθεση επειδή λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και μας κατηγορούν για πολιτική σκοπιμότητα. Δεν θα κάνουμε πίσω. Θα συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια, παλεύοντας για δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας».

Χωρίς βασικές ειδικότητες και υποδομές

Στη Λέρο, στο ιστορικό Κρατικό Θεραπευτήριο και Γενικό Νοσοκομείο του νησιού, με πάνω από 200 τρόφιμους στην ψυχιατρική κλινική, 8.000 μόνιμους κατοίκους, πολλαπλάσιο πληθυσμό το καλοκαίρι και πάνω από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι ελλείψεις σύμφωνα με το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα του νοσοκομείου στο ιατρικό προσωπικό αγγίζουν το 70%! Στο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό ξεπερνούν το 40%.

Το νοσοκομείο καλείται να καλύψει και τις ανάγκες μικρότερων νησιών όπως Πάτμος, Αγαθονήσι, Αρκιοί κ.ά., αφού κι εκεί στα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία «το προσωπικό είναι λιγότερο από τα δάχτυλα του ενός χεριού». Δεκάδες έκτακτα περιστατικά αλλά και τακτικά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, αφού λείπουν βασικές ειδικότητες, όπως χειρουργοί, αναισθησιολόγοι, ορθοπεδικοί, παιδίατροι, νεφρολόγοι, ακτινοδιαγνώστες, νευρολόγοι, ψυχίατροι και ειδικευμένοι νοσηλευτές.

Αρκετές μέρες του μήνα δεν υπάρχουν οι ειδικότητες αυτές στο νοσοκομείο, γιατί υπηρετεί ένας γιατρός σε καθεμία από αυτές, με την κατάσταση να είναι χειμώνα - καλοκαίρι εκτός ελέγχου. Παρά τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις υγειονομικών και κατοίκων, εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει γίνει μία μόνιμη πρόσληψη στο νοσοκομείο.

Σε Πάτμο, Νίσυρο, Καστελόριζο, Κάσο, Σύμη, Τήλο, Αστυπάλαια, Κύθνο, Σέριφο, Μήλο, Σίφνο, Αμοργό δεν υπάρχει καν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα τις γνωστές εικόνες ανθρώπων να ξεψυχούν σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων. Ενώ στο μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων, στη Νάξο, υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο, το οποίο πρέπει να διανύει αποστάσεις ακόμα και δύο ωρών. Μόνο για τις ανάγκες των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων εξασφαλίζεται κάποια καλοκαίρια και ένα δεύτερο.

Αλλά και το «πρότυπο» Νοσοκομείο Σαντορίνης, που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και παρέλαβε η ΝΔ, στο πλαίσιο της «νέας σχέσης δημόσιου - ιδιωτικού τομέα στην κατεύθυνση της επικουρικής - συμπληρωματικής λειτουργίας», λειτουργεί σήμερα χωρίς παθολόγο, ακτινολόγο, μικροβιολόγο κ.λπ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ
Βρήκε ξανά μπροστά του υγειονομικούς και εργαζόμενους

Μαχητική παρέμβαση για τις ελλείψεις και την υποχρηματοδότηση, που αφήνουν ξεκρέμαστους νησιώτες και τουρίστες

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Ρόδου
Από παλιότερη κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Ρόδου
Οσο κι αν προσπαθεί να αποφεύγει την οργή των υγειονομικών, ο υπουργός Υγείας τούς βρίσκει διαρκώς μπροστά του. Προχτές, ο Αδ. Γεωργιάδης βρέθηκε στο Νοσοκομείο Ρόδου, εκεί όπου «δουλεύει πολύ καλά η οικονομία», όπως είπε. Ομως, τον περίμεναν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, με μαζικούς φορείς και σωματεία του νησιού, που ανέδειξαν τα τεράστια προβλήματα και απαίτησαν εδώ και τώρα στελέχωση και χρηματοδότηση με βάση τις ανάγκες.

Το κυβερνητικό αφήγημα που αναμάσησε ο υπουργός κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος όταν τον λόγο πήρε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου: «Τρεις παθολόγοι για ολόκληρο το νοσοκομείο, που πρέπει να κάνουν τη μια εφημερία πάνω στην άλλη, να διακτινίζονται από την κλινική στα Επείγοντα και πίσω πάλι. 3 παθολόγοι σ' ένα νησί με 4 εκατομμύρια τουρίστες, 170.000 κατοίκους μαζί με τα γύρω νησιά. Υποφέρουμε. Δεν πάει άλλο. Εσείς πόσο θα μένατε να δουλέψετε σε τέτοιες συνθήκες; Από το 2019 αποχώρησαν 80 εργαζόμενοι κι έγιναν 50 προσλήψεις, καμία μόνιμη, όλοι επικουρικοί. Ούτε αυτό το κενό αναπληρώθηκε».

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, η κατάσταση στο δυναμικό του νοσοκομείου, με δύναμη 360 κλινών, είναι σήμερα η εξής:

Τραπεζοκόμοι - επισιτισμός: 7 άτομα, μέσης ηλικίας 50 ετών. Πλυντήρια: 3 άτομα. Βοηθοί θαλάμου για 17 κλινικές - τμήματα: 13 άτομα μέσης ηλικίας 55 ετών! 2 - 3 τραυματιοφορείς καθημερινά για ολόκληρο το νοσοκομείο. Φαρμακοποιός: 1 άτομο (εξυπηρετεί ολόκληρο το νοσοκομείο και εξωτερικούς ασθενείς). Βοηθοί φαρμακοποιού: 2 άτομα. Παθολόγοι για 56 κλίνες συν εφημερίες Επειγόντων (ΤΕΠ): 7 άτομα, εκ των οποίων οι 2 με παράταση λόγω συνταξιοδότησης και 1 υπό συνταξιοδότηση. 1 ογκολόγος. 2 νευρολόγοι. 1 ιατρός για τον μαστογράφο. Πάνω από το 50% των οργανικών θέσεων οι ελλείψεις νοσηλευτών.

Στα οξυμένα και διαχρονικά προβλήματα του νοσοκομείου, ο Αδ. Γεωργιάδης απάντησε με ...«50 προσλήψεις νοσηλευτών από Σεπτέμβρη», προκαλώντας την οργή και τη χλεύη των εργαζομένων. «Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 100 μόνιμους νοσηλευτές. Σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των βοηθών θαλάμου ξεπερνά τα 50 έτη. Εσείς στα 50 σας μπορείτε να γυρίσετε έναν παχύσαρκο άνθρωπο και να τον περιποιείστε; Και να παίρνετε μόλις 700 ευρώ;».

Παραδεχόμενος τους χαμηλούς μισθούς των υγειονομικών, ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι το κράτος δεν μπορεί να δώσει περισσότερα, προκαλώντας νέο γύρο αντιπαράθεσης, με τους εργαζόμενους να φωνάζουν «μπορεί, μπορεί», γνωρίζοντας τα δισ. φοροαπαλλαγών που δίνονται διαχρονικά στους επιχειρηματικούς ομίλους, τα «δωράκια» εκατομμυρίων σε κλινικάρχες, το κόστος των 500.000 ευρώ τη μέρα για την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά κ.ά.

ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΓΝΗ
Ψυχίατρος ενηλίκων καλείται να καλύψει τις εφημερίες

Αντιεπιστημονικές και επικίνδυνες πρακτικές από υπουργείο και ΔΥΠΕ

Η συστηματική αποψίλωση των ελάχιστων δημόσιων παιδοψυχιατρικών κλινικών είναι γνωστή εδώ και χρόνια, όπως και οι επικίνδυνες μετακινήσεις προσωπικού που παρουσιάζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση ως «λύση».

Θύματα αυτής της πολιτικής είναι ασθενείς και εργαζόμενοι, που καλούνται να διεκδικούν ακόμη και τα αυτονόητα.

Ο λόγος για την Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, όπου έχει απομείνει μόνο ένας παιδοψυχίατρος στο νοσοκομείο, και το ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) εισηγήθηκε τις μέρες που αδυνατεί να εφημερεύσει, η εφημεριακή κάλυψη της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής να γίνεται από ειδικευμένο ψυχίατρο ενηλίκων!

Για την «απαράδεκτη και αντιεπιστημονική» εισήγηση του ΚΕΣΥ ο Βασίλης Κούδας, διευθυντής ΕΣΥ, ψυχίατρος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηρακλείου, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η απόφαση αυτή δίνει επιστημονικό άλλοθι σε μία άκρως αντιεπιστημονική πρακτική και βγάζει από τη δύσκολη θέση υπουργείο, ΔΥΠΕ και κυβέρνηση. Ετσι δεν χρειάζεται να βγάλουν προκηρύξεις και να δώσουν κίνητρα για προσέλκυση παιδοψυχίατρων, αλλά με την γνωστή και προσφιλή τους τακτική της εξοικονόμησης πόρων, θα μπαλώσουν την "τρύπα" με το ήδη υπάρχον προσωπικό... ας είναι και άλλης ειδικότητας.

Η ειδικότητα της Ψυχιατρικής ενηλίκων και της Ψυχιατρικής παιδιών και εφήβων έχουν διαχωριστεί εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας, όπως επιβάλλει η επιστημονική και ανθρωπιστική πρόοδος.

Ο ίδιος ο κανονισμός εκπαίδευσης της ειδικότητας της Ψυχιατρικής υπαγορεύει ότι η εκπαίδευση των ψυχιάτρων ενηλίκων στην ψυχιατρική παιδιού και εφήβου είναι προαιρετική και διάρκειας έως 3 μηνών!

Είναι προφανές λοιπόν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψυχιάτρων ενηλίκων δεν έχουν ούτε τη στοιχειώδη εκπαίδευση στην άσκηση της Παιδοψυχιατρικής, ούτε είναι γενικότερα προετοιμασμένοι να ανταποκριθούν σε αυτόν τον ρόλο, ούτε και φυσικά το επιθυμούν.

Φυσικά, μπροστά στον βασικό στόχο της κυβέρνησης, που είναι η εξοικονόμηση χρημάτων από τη μη πρόσληψη νέου μόνιμου προσωπικού, την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας και όλα τα υπόλοιπα που απαιτούνται για να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση στον τομέα της Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων, ακόμα και η απλή, αντικειμενική, επιστημονική αλήθεια πετιέται στο καλάθι των αχρήστων».

Οπως καταγγέλλει ο Β. Κούδας, οι ειδικευμένοι ψυχίατροι της κλινικής του ΠΑΓΝΗ έχουν εδώ και καιρό «σε επιστολή μας δηλώσει την άρνησή μας να γίνουμε συνένοχοι μιας τέτοιας επικίνδυνης για εμάς αλλά κυρίως για τους ασθενείς μας πρακτικής. Οι τέσσερις ψυχίατροι που καλύπτουμε εφημεριακά την ψυχιατρική ενηλίκων του ΠΑΓΝΗ (τη μοναδική ψυχιατρική κλινική στην Ανατολική Κρήτη), όχι απλά δεν φτάνουμε, αλλά ξεπερνάμε κατά πολύ κάθε μήνα το μηνιαίο πλαφόν των εφημεριών, με συνέπεια μεγάλο προσωπικό κόστος και εξάντληση.

Απαιτούμε να ανακληθεί η απαράδεκτη αυτή απόφαση, να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμων παιδοψυχιάτρων και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να λειτουργήσει ξανά η Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ με ασφάλεια».

ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ «ΕΛΕΝΑ»
Εγκυες και εργαζόμενοι χωρίς νερό και κλιματισμό!

Η διαχρονική κρατική υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, η αποψίλωση των τεχνικών υπηρεσιών από μόνιμους εργαζομένους και πόρους, η παράδοσή τους σε εργολάβους, είναι το τραγικό αποτύπωμα για όσα ζουν τις τελευταίες βδομάδες, μέσα στο κατακαλόκαιρο, εργαζόμενοι, έγκυες και επισκέπτες στο μεγαλύτερο δημόσιο μαιευτικό νοσοκομείο, το «Ελενα».

Οπως κατήγγειλε η πρόεδρος των Εργαζομένων Κ. Ζησιμάτου, εν μέσω καύσωνα υπάρχουν ελλείψεις ακόμη και στο πόσιμο νερό και χαμηλή απόδοση του κλιματισμού, με αποτέλεσμα «να λιποθυμά προσωπικό, να λιποθυμούν έγκυες».

Τα προβλήματα οξύνονται εδώ και 2 μήνες, όταν αποσύρθηκαν και οι 29 ψύκτες, χωρίς να αντικατασταθούν, χωρίς να ενημερωθεί το προσωπικό για τον λόγο. Σε συνδυασμό με τον κακό κλιματισμό, η κατάσταση είναι αφόρητη.

Οι εργαζόμενοι σε καθημερινή βάση αναγκάζονται να πληρώνουν για εμφιαλωμένο νερό, οι γυναίκες που νοσηλεύονται βάζουν τα μπουκάλια τους πάνω στο κλιματιστικό με την υποτυπώδη ψύξη, μήπως και διατηρηθεί δροσερό. Το αποκορύφωμα, σύμφωνα με την καταγγελία της προέδρου του Σωματείου, είναι οι απειλές για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό.

Ολα αυτά εν έτει 2024, με τη σκληρή και ανυπόφορη πραγματικότητα να θρυμματίζει τα παχιά λόγια για «έργα εκσυγχρονισμού και ανακαινίσεις» μέσω χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, επιβεβαιώνοντας ότι η αντιλαϊκή πολιτική έχει συνέχεια και στην Υγεία.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Β. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το «σουλάτσο» Γεωργιάδη στα Δωδεκάνησα

Ως θέμα «ασυνεννοησίας» μεταξύ των εργαζομένων επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση το γεγονός ότι στα - αποψιλωμένα από προσωπικό - δημόσια νοσοκομεία σ' όλη τη χώρα, οι βάρδιες και οι εφημερίες δεν βγαίνουν.

Ο λόγος για την τουρνέ του υπουργού Υγείας στα Δωδεκάνησα, ο οποίος μετά την Κω έκανε στάση στην Κάλυμνο τον Αύγουστο για να ...«δει εάν υπάρχουν» προβλήματα. Κι ας του ξέφυγε ότι είχε ενημερωθεί για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Καλύμνου με το που ανέλαβε υπουργός Υγείας!

Παρ' όλα αυτά «εντυπωσιάστηκε» - όπως είπε - επειδή «εδώ πάτε καλά, έχετε παθολόγους και αναισθησιολόγο»! Βέβαια, το νοσοκομείο δεν έχει καν καρδιολόγους, ακτινολόγους. Εταξε μάλιστα και προσλήψεις, αλλά από ...Σεπτέμβρη.

«Το σουλάτσο του υπουργού Υγείας της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδη, στα υποστελεχωμένα Νοσοκομεία Κω και Καλύμνου αποκάλυψε για άλλη μια φορά ότι η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης δεν πρόκειται ποτέ να δώσει λύση στα οξυμένα προβλήματά τους», υπογραμμίζει η Τομεακή Επιτροπή Β. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ και προσθέτει:

«Αυτή η πολιτική δεν πρόκειται ούτε τα δημόσια νοσοκομεία να θωρακίσει ούτε τη δημόσια Υγεία να προστατεύσει. Γι' αυτό και τα μπαλώματα των αποσπάσεων και οι προκηρυγμένες θέσεις που μένουν κενές, αφού δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης ιατρών και νοσηλευτών».

Η ΤΕ Δωδεκανήσου του ΚΚΕ καλεί το «δεν πάει άλλο» των υγειονομικών να μετατραπεί σε παλλαϊκή διεκδίκηση για: Πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών όλων των ειδικοτήτων. Στελέχωση ΕΚΑΒ - Κέντρων Υγείας. Εκσυγχρονισμό εξοπλισμού και κτιρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ