Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Λέξη για τις ευθύνες των «συμμάχων»

Στήριξη στον Κ. Σημίτη και στη διαπραγματευτική τακτική του στο ζήτημα του ευρωστρατού πρόσφερε εκ νέου ο πρόεδρος της ΝΔ, πιστός στη γραμμή της «εθνικής στρατηγικής». Ταυτόχρονα, ασκεί κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς, στους οποίους αποδίδει την αποκλειστική ευθύνη για τη «δυσμενή» τροπή που πήρε το θέμα, ενώ δεν τολμάει να ψελλίσει ούτε μια λέξη για τις ευθύνες των Αμερικανοβρετανών «συμμάχων».

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε προκλητική την απόπειρα της κυβέρνησης να εμφανιστεί ο Κ. Σημίτης ως νικητής «μιας κρίσιμης για τα εθνικά συμφέροντα μάχης». «Η πραγματικότητα είναι ότι, για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο. Οτι ο πρωθυπουργός κινήθηκε σπασμωδικά, την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να επιβάλει τα αυτονόητα. Οτι η Ελλάδα, σ' ένα μείζον εθνικό ζήτημα, βρέθηκε απομονωμένη, με την πλάτη στον τοίχο», ανέφερε. Επανέλαβε ότι η αναβολή των αποφάσεων για το θέμα «δε δημιουργεί ευμενέστερες προϋποθέσεις για την επίλυση του προβλήματος» και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να διασφαλίσει, με απόλυτο και σαφή τρόπο, τα εθνικά συμφέροντα, που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αυτονόητη προστασία κάθε μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης από οιονδήποτε εξωτερικό κίνδυνο. Δηλαδή, με άλλα λόγια, η κατοχύρωση της ασφάλειας της Ελλάδας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας. Οτιδήποτε άλλο θα είναι μέγιστο εθνικό ολίσθημα», κατέληξε.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Οργανώνεται κατά τα πρότυπα... Ανώνυμης Εταιρίας

Την αναδιάρθρωση του επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων κατά τα πρότυπα μιας ανώνυμης εταιρίας κατήγγειλε, χτες, στη διαρκή επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΕΘΑ, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Το σχετικό νομοθέτημα υπερψήφισαν χτες μόνον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι για τα θέματα του υπουργείου Αμυνας, και ιδίως για το θέμα των εξοπλισμών, «η Βουλή δεν έχει καμιά ουσιαστική αρμοδιότητα αλλά ενημερώνεται εκ των υστέρων», τονίζοντας πως «χρειάζεται διαφάνεια και κοινοβουλευτικός έλεγχος». Ειδικά για όσα προβλέπει το νομοσχέδιο σημείωσε ότι η γραμματεία που θα δημιουργηθεί «θα λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρία», και μάλιστα «με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο για όλα τα κονδύλια των Ενόπλων Δυνάμεων». Η Λιάνα Κανέλλη επισήμανε παράλληλα ότι με το νομοσχέδιο αφαιρούνται ουσιαστικές αρμοδιότητες από τους αρχηγούς των Οπλων, οι οποίες δίνονται στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, κάνοντας λόγο για «υπέρμετρες αρμοδιότητες» και αναρωτώμενη εάν πρόκειται για ΓΕΕΘΑ «τακτοποίησης γνωστών και φίλων». Παράλληλα, η βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε «υπερβολικά μεγάλη» την αύξηση κατά 22% των κονδυλίων για τις Ενοπλες Δυνάμεις, θέτοντας ρητορικά το ερώτημα, αν κύριος στόχος είναι η «καταστολή εξεγέρσεων και λαϊκών κινητοποιήσεων». Τέλος, αναφερόμενη στην εκποίηση στρατοπέδων, ζήτησε να αποδίδονται στους δήμους προκειμένου να γίνουν χώροι πρασίνου.

Επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική που ασκήθηκε ο υφυπουργός Αμυνας, Λουκάς Αποστολίδης, σημείωσε αναφορικά με τον Α/ΓΕΕΘΑ, ότι «δεν πρόκειται ουσιαστικά για υπερεξουσίες αλλά για απλή μεταβίβαση μόνον των επιχειρησιακών αρμοδιοτήτων του υπουργείου Αμυνας».

«Ιμπεριαλιστική σκλήρυνση»

«Ξεφώνιζαν λαρυγγηδόν». Αυτή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε χτες ο Κυριάκος Σπυριούνης στη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής για να υποστηρίξει ότι το ΚΚΕ πάντα αντιτασσόταν στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Φυσικά προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση της Λιάνας Κανέλλη, που απάντησε καυστικά λέγοντας ότι «το ξεφωνητό λαρυγγηδόν του ΚΚΕ για ΕΟΚ και ΝΑΤΟ ήταν σε ώτα πάσχοντα από ιμπεριαλιστική σκλήρυνση» και σημειώνοντας ότι ο χαρακτηρισμός «επιστρέφεται στον παρελθοντολογήσαντα στρατηγό»!!!

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΚΕ
Αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο της «δημοκρατίας» τους

Δήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη συζήτηση για τη Σύνοδο Κορυφής του Λάακεν

Σημαντική ήταν η συμμετοχή του ΠΑΜΕ στις διαδηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στο Λάακεν
Σημαντική ήταν η συμμετοχή του ΠΑΜΕ στις διαδηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στο Λάακεν
Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του Λάακεν και τη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ χαιρετίζουν την πρωτοφανή λαοθάλασσα των διαδηλωτών από όλες τις χώρες της ΕΕ και πολλές υποψήφιες χώρες, που, στη διάρκεια της Συνόδου του Λάακεν, εκφράσανε την αγανάκτησή τους για την ανεργία, την υποαπασχόληση, την κοινωνική αδικία, την καταστολή και τον πόλεμο, συστατικά στοιχεία της πολιτικής της ΕΕ. Χαιρετίζουν όλους αυτούς που απαιτούν και παλεύουν για μια κοινωνία δίκαιη και ανθρώπινη.

Οι θριαμβολογίες της προεδρίας της ΕΕ και της Κομισιόν για τη Σύνοδο Κορυφής του Λάακεν επιχειρούν, για μια ακόμα φορά, να συγκαλύψουν την αντιλαϊκή πολιτική του διευθυντηρίου του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού. Με υπόβαθρο την παγκόσμια οικονομική κρίση και τον απόηχο των γεγονότων της 11ης του Σεπτέμβρη, οι ηγέτες του προσπαθούν να μας πείσουν ότι ενδιαφέρονται για την ευημερία, για την ειρήνη, για τη δημοκρατία.

Διαβλέπουν λοιπόν σταδιακή ανάκαμψη το 2002 και υπόσχονται πλήρη απασχόληση μέσα από τη φιλελευθεροποίηση, δηλαδή την παράδοση στο κεφάλαιο των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, τον ανταγωνισμό και τη "διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας", ενώ ταυτόχρονα ανησυχούν για κοινωνικές συγκρούσεις τις οποίες θέλουν να αποτρέψουν με "μηχανισμούς εκούσιας διαμεσολάβησης" πριν χρησιμοποιήσουν κατασταλτικούς μηχανισμούς. Υπόσχονται να εξασφαλίσουν την ειρήνη διακηρύσσοντας ότι η "Ενωση είναι πλέον σε θέση να αναλαμβάνει επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων" με τον ευρωστρατό της και ταυτόχρονα δηλώνουν ότι προωθούν την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης ασφαλείας για το Αφγανιστάν, ανησυχώντας μήπως μείνουν έξω από το μοίρασμα του πλιάτσικου. Προφανώς την "ειρήνη" του νεκροταφείου έχουν στο νου τους. Ζητούν από το Ισραήλ να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, αλλά και από την Παλαιστινιακή Αρχή να αποκηρύξει την Ιντιφάντα. Δε βρήκαν, πάντως, ούτε μια λέξη να πούνε για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συνθήκη κατά των αντιβαλλιστικών πυραύλων (ΑΒΜ) και τις συνέπειες αυτής της πράξης στο διεθνή ανταγωνισμό των εξοπλισμών.

Θορυβημένοι από τις μεταξύ τους αντιθέσεις που εκδηλώθηκαν με αφορμή την προηγούμενη Διακυβερνητική Διάσκεψη και τη Συνθήκη της Νίκαιας, υπόσχονται διάλογο για το μέλλον της ΕΕ μέσα από τη λεγόμενη Συντακτική Συνέλευση. Πρόκειται για επίφαση δημοκρατίας, αφού σ' αυτήν θα έχουν πρόσβαση μόνο οι πολιτικά ισχυροί (δύο εκπρόσωποι από κάθε εθνικό Κοινοβούλιο) και, έτσι κι αλλιώς, καμιά αποφασιστική αρμοδιότητα δε θα έχει. Απλά θα προετοιμάσει το έδαφος για να πέσουν στα μαλακά οποιεσδήποτε αποφάσεις της επόμενης Διακυβερνητικής, ενώ από τώρα επιχειρούν να μας εθίσουν στην ιδέα "Ευρωπαϊκού Συντάγματος".

Το πραγματικό όμως πρόσωπο της "δημοκρατίας" τους αποκαλύπτεται από τον ευρωπαϊκής κλίμακας "τρομονόμο", από το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, την κατάρτιση καταλόγων "τρομοκρατών", την ανταλλαγή πληροφοριών για τους αιτούντες άσυλο, την Eurojust, την Europol, την ευρωπαϊκή εισαγγελική αρχή. Ολοι αυτοί οι θεσμοί, που θεωρούν τρομοκράτες όλους όσοι αγωνίζονται για στοιχειώδη δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, δε δείχνουν παρά το φόβο τους απέναντι στη διογκούμενη λαϊκή οργή και την πρόθεσή τους να θωρακίσουν το σύστημά τους, αλυσοδένοντας το λαϊκό κίνημα.

Κάθε Σύνοδος Κορυφής, αλλά και κάθε πολιτική δράση της ΕΕ αποκαλύπτει τον πραγματικό της χαρακτήρα. Αποδεικνύει ότι είναι αυταπάτη, στην καλύτερη περίπτωση, να περιμένει κανείς ότι αυτός ο οργανισμός μπορεί να μετατραπεί σε Ευρώπη των λαών. Η ανάπτυξη των αγώνων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο είναι η προοπτική και ελπίδα για τους λαούς».

Στις 10 Γενάρη η συνάντηση Μπους - Σημίτη

Μετά από μια επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή Τόμας Μίλερ χτες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και τις συναντήσεις του με τον αναπληρωτή υπουργό Τάσο Γιαννίτση και τον υφυπουργό Γ. Ζαφειρόπουλο, επιλύθηκαν, ως διά μαγείας, τα όποια προβλήματα υπήρχαν με τις ημερομηνίες για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον.

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι επαφές του Τ. Μίλερ στο υπουργείο Εξωτερικών, ένα οικοδομικό τετράγωνο πιο μακριά, ο υπουργός Τύπου επιβεβαίωνε την ημερομηνία επίσκεψης του Κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον, που μια βδομάδα πριν είχε ήδη ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος, προκαλώντας σύννεφα στην Αθήνα. Τα σύννεφα αυτά έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι το ζήτημα της συγκρότησης του Ευρωστρατού, κάτω από τη ΝΑΤΟική ομπρέλα, παραμένει, τυπικά έστω, ανοιχτό εξαιτίας και των ελληνικών αντιρρήσεων. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, δε θα ήθελε να δεχτεί αυτοπροσώπως την αμερικανική πίεση για περαιτέρω «ευελιξία».

Ο πρεσβευτής, πάντως, μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Ζαφειρόπουλο, όταν ρωτήθηκε αν το ζήτημα του Ευρωστρατού θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων Μπους - Σημίτη, απέφυγε να απαντήσει, ενώ όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα είναι αυτή που εμποδίζει τη συγκρότηση του Ευρωστρατού, απάντησε προκλητικά, λέγοντας ότι καλό θα είναι να αφήσουμε αυτό το ζήτημα πίσω από τις κλειστές πόρτες των διαπραγματεύσεων.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση δεν είχε τη δυνατότητα να απορρίψει ή να μεταθέσει την πρόσκληση και σήμερα ο Τόμας Μίλερ, σε μια ακόμη επίσκεψή του στο ΥΠΕΞ και σε συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, θα μιλήσουν, εκτός των άλλων, και για την ατζέντα των συνομιλιών στο Λευκό Οίκο.

Ο υπουργός Τύπου, ανακοινώνοντας την επίσκεψη, είπε «ότι στις 10 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, στην Ουάσιγκτον. Η συνάντηση γίνεται μετά από πρόσκληση του Προέδρου των ΗΠΑ. Το πρόγραμμα, γενικότερα, της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ θα καθοριστεί και θα ανακοινωθεί εντός των ημερών».

Γι' αυτό το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «όταν γίνεται μια τέτοια συνάντηση υπάρχουν συνομιλίες για μια σειρά από θέματα. Σας είπα ότι η ατζέντα των συνομιλιών θα καθοριστεί πολύ σύντομα και όλοι θα την πληροφορηθείτε. Πρέπει να τονίσω ότι η θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει αυτή που εκφράστηκε στο Λάακεν. Είναι σαφές ότι θέλουμε να προχωρήσει το θέμα του Ευρωστρατού, αλλά βεβαίως με τρόπο που να διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντά μας».

«Θέλουμε να ιδρυθεί ο Ευρωστρατός»

Οταν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα στην Ισπανία, σύμφωνα με τα οποία εκφράζεται η δυσφορία της ισπανικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι η Ελλάδα δημιούργησε το πρόβλημα, μη δεχόμενη να συζητήσει το κείμενο και ότι όλο αυτό το θέμα μετατίθεται για να επιλυθεί στην Ισπανική Προεδρία, ο Χρ. Πρωτόπαππας είπε:

«Ελπίζουμε και θέλουμε να επιλυθεί στην Προεδρία της Ισπανίας. Θέλουμε να ιδρυθεί ο Ευρωστρατός, με τρόπο, που, όπως σας είπα, να διασφαλίζει τα συμφέροντα των κρατών - μελών της ΕΕ και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα συμφέροντα της Ελλάδας. Είναι σαφές ότι ακόμη και για την ΕΕ δεν ήταν σωστή η διατύπωση της αγγλοαμερικανικής πρωτοβουλίας - και αναφέρομαι στο κείμενο που υπήρχε - διότι εδίδετο το δικαίωμα σε μια τρίτη χώρα να παρέμβει για την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων της ΕΕ, όχι μόνο σε μια περιοχή μας, αλλά σε οποιαδήποτε χώρα. Αυτές οι δυνάμεις του λεγόμενου Ευρωστρατού, της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΕΠΑΑ), όπως γνωρίζετε, δεν έχουν να κάνουν με περιοχές εντός της ΕΕ. Κυρίως, έχουν να κάνουν με περιοχές εκτός της ΕΕ, όπου θα μπορούσε ο Ευρωστρατός να αποτελέσει δύναμη ασφάλειας, ομαλότητας και ειρήνης. Φανταστείτε, λοιπόν, τι θα γινόταν αν μια τρίτη χώρα θα μπορούσε να παρεμβαίνει - και ειδικά να παρεμβαίνει με δικαίωμα veto - για τις περιπτώσεις αποστολών τέτοιων δυνάμεων σε τρίτες χώρες. Πιστεύουμε ότι όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η ΕΕ δεν έχει να κερδίσει από μια τέτοια ρύθμιση».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Εμπρός μαρς για το Αφγανιστάν!
  • Η Ελλάδα θα στείλει δύο C-130 με μονάδα υγειονομικού, ένα λόχο μηχανικού και «μικρό αριθμό ειδικών δυνάμεων»
  • Προετοιμασίες για τον «επόμενο πόλεμο»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

«Πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα για τον επόμενο πόλεμο που θα 'ναι πολύ διαφορετικός από τον τρέχοντα πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Κανένας δεν μπορεί να το αγνοήσει», δήλωσε χτες στη ΝΑΤΟική Σύνοδο Υπουργών Αμυνας (NAC) o Αμερικανός σερίφης Ντ. Ράμσφελντ, προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους ομολόγους του, με «νέες απειλές» που μπορεί να προέλθουν από το «Ιράκ».

Το ζήτημα του «τρομοκρατικού κακού» κυριάρχησε στη NAC μετά από τον υπερβάλλοντα ζήλο των ΗΠΑ να επιβάλουν και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τη νέα προπαγανδιστική «καραμέλα». Ετσι υπό το αμερικανικό μαστίγιο, το ΝΑC προκατέβαλε ως «εχθρικά καθεστώτα» όσα ενδεχομένως δεν προσφέρουν «γη και ύδωρ» στις ΗΠΑ. Και η Βρετανία ανέλαβε εν λευκώ, σε «ειδική σύσκεψη» στο περιθώριο του NAC να εξαναγκάσει σε «εθελοντική βάση» έντεκα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων Ελλάδα και Τουρκία, να αποστείλουν «ειδικό εκστρατευτικό σώμα για να αποτελειώσει την εναέρια επέμβαση στο Αφγανιστάν με «βρώμικες» χερσαίες επιχειρήσεις υποστήριξης της προσωρινής κυβέρνησης» (Γ. Παπαντωνίου).

Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας «η Βρετανία αθροίζει τις δυνάμεις και η οριστική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες μέρες στο Λονδίνο ή τις Βρυξέλλες». Η «αναφορά δυνατοτήτων» της Ελλάδας εμπεριέχει δύο C-130 με μονάδα υγειονομικού, ένα λόχο μηχανικού, αλλά και «μικρό αριθμό ειδικών δυνάμεων» (Γ. Παπαντωνίου). Οπως δήλωσε ο Γ. Παπαντωνίου είναι μια περαιτέρω συμμετοχή της χώρας στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» μετά «τις διευκολύνσεις στη Σούδα και την αποστολή 300 στρατιωτών στα Βαλκάνια για αποδέσμευση αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή προς το Αφγανιστάν».

Αλλά οι ΗΠΑ προετοιμάζονται ήδη για την έκταση του πολέμου. Σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου «ο Ντ Ράμσφελντ έκανε εκτενή ενημέρωση για το Αφγανιστάν επισήμανε ότι παραμένουν ενεργά στοιχεία της Αλ-Κάιντα, δεν ξέρουμε πού βρίσκονται και απαιτείται μακροχρόνιος πόλεμος εξόντωσης των τρομοκρατικών δυνάμεων. Μάλιστα, οι ΗΠΑ επιμένουν για νέα εκτίμηση των τρομοκρατικών απειλών» παρ' όλο που το ισχύον στρατιωτικό «δόγμα» του ΝΑΤΟ έχει από χρόνια προσδιορίσει επακριβώς την «τρομοκρατική απειλή».

Στα πλαίσια αυτά (...) «φωτογραφίζεται» το Ιράκ ως ενδεχόμενος νέος στόχος των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, αφού ο υιός Μπους βιάζεται να ολοκληρώσει την προσπάθεια του μπαμπά του. Σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα παίξει σημαίνοντα ρόλο. Ο Γ. Παπαντωνίου ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι «το Ιράκ ανησυχεί τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες γιατί παράγει όπλα μαζικής καταστροφής τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τα τρομοκρατικά δίκτυα», αλλά, τόνισε με έμφαση ότι «σήμερα στο ΝΑΤΟ δεν αποφασίστηκε τίποτα σχετικά με το Ιράκ».

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν «ανησυχίες» και υπογράμμισαν τον κίνδυνο σύνδεσης του Ιράκ με την τρομοκρατία. Και ενώ η Ουάσιγκτον τρομοκρατεί το ΝΑΤΟ για την «τρομοκρατία», το Λονδίνο ανέλαβε χτες μια νέα «πρωτοβουλία», που αφορά στην «ενιαία διοίκηση της KFOR για γενικότερο περιφερειακό ρόλο αστυνόμευσης στα Βαλκάνια».

Οσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά, το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης (ΔΤΕ) απασχόλησε το «δείπνο» της περασμένης Δευτέρας, όπου έγινε και «εισήγηση» του Γερμανού υπουργού Αμυνας για την «παράμετρο της τρομοκρατίας». Πέραν τούτου «εκφράστηκε ευχή να «ρυθμιστεί» το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ/ΝΑΤΟ που αφορά τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης και τις ελληνικές «διευκρινίσεις». Οι ΗΠΑ δε φαίνεται να βιάζονται περί αυτού. Κατά τ' άλλα, όπως κάθε χρόνο, Ελλάδα και Τουρκία «αλληλοεξαιρέθηκαν» από τον ετήσιο αμυντικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, εξαιτίας των τουρκικών αντιρρήσεων στη στρατιωτικοποίηση των μεγάλων νήσων του Αιγαίου.

Δ. ΓΛΗΝΟΥ: «Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ»
Η φασιστική ιδεολογία

«Οι μονόλογοι του ερημίτη της Σαντορίνης»

(Ζ' Μέρος)

Ο φασισμός και η «οικογένεια»

Η δεύτερη ιερή, αξία που έρχεται να περισώσει ο φασισμός είνε η οικογένεια. Και η έννοια βέβαια της οικογένειας δεν εκφράζει κάτι ομοιόμορφο, το ίδιο στο περιεχόμενό του και στη μορφή του, κάτι το πάγιο στο πέρασμα των αιώνων, γιατί είνε μια ένοια ιστορική που αλλάζει σε τόπους και καιρούς. Η κοινωνιολογική έρευνα των σεξουαλικών σχέσεων και της αντικειμενοποίησής τους με τη μορφή της οικογένειας παρουσιάζει απειράριθμες ιδιομορφίες και φάσεις από την πρωτόγονη κοινωνία ως σήμερα κάτω από την επίδραση πολυποίκιλων παραγόντων, που μέσα σ' αυτούς οι οικονομικοί παράγοντες δεν κατέχουνε τη μικρότερη σημασία.

Η αστική κοινωνία κληρονόμησε στις χριστιανικές χώρες τη μονογαμική οικογένεια, με τον τύπο της πατριαρχικής οικογένειας, όπου ο πατέρας κρατεί την προέχουσα θέση, αυτός κατέχει και διοικεί την περιουσία, δίνει τ' όνομά του στα παιδιά, ασκεί την πατρική εξουσία και γενικά είνε ο κύριος, ο αφέντης του σπιτιού, ενώ η γυναίκα βρίσκεται όλως διόλου σε δευτερεύουσα και υποταχτική θέση. Ο τύπος όμως, αυτής της οικογένειας μέσα στην εξέλιξη της αστικής κοινωνίας κλονίστηκε στα θεμέλιά του από πολλές πλευρές. Και πρώτα - πρώτα αυτή η μονογαμική βάση της ουσιαστικά έχει καταλυθεί. Η μονογαμία ποτέ σχεδόν δεν είτανε πραγματική για τον άντρα. Στο διάστημα όμως της αστικής εξέλιξης και στα ανώτερα στρώματα της καπιταλιστικής κοινωνίας και στα κατώτερα στρώματα καταλύθηκε η μονογαμία και για τη γυναίκα. Σ' όλο το δέκατο ένατο αιώνα από τη μια μεριά ακμάζει ο εταιρισμός και από την άλλη μεριά απλώνεται η μοιχεία και από τις δύο πλευρές και του άντρα και της γυναίκας.

Η καθολική εκκλησία επιμένει στο αδιάλυτο του γάμου και όμως ανεξάρτητα από τις υποχωρήσεις που αναγκάζεται να κάμει, ίσα - ίσα με τούτη την απαγόρεψή της ευνοεί έμμεσα και τον εταιρισμό και τη μοιχεία. Ολη σχεδόν η θεατρική λογοτεχνία και το μυθιστόρημα του δέκατου ένατου και του εικοστού ακόμη αιώνα έχει για κυριότερο θέμα της τη μοιχεία, την αποσύνθεση της αστικής οικογένειας. Για το λόγο τούτο οι προτεσταντικές χώρες καθιερώνουνε και εκκλησιαστικά το διαζύγιο και συνάμα εισάγεται και στις καθολικές χώρες ο πολιτικός γάμος για να διευκολύνεται ο χωρισμός.

Από την άλλη μεριά στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, τα εργατοαγροτικά και τα μικροαστικά, η γυναίκα είτε απέναντι στον ισχυρό αγροχτήμονα, είτε απέναντι στον εργοδότη της πολιτείας και γενικά τον πλούσιο, αναγκάζεται από τη φτώχεια να εκπορνευτεί. Στις καπιταλιστικές χώρες η έννοια της παρθενίας της γυναίκας στον γάμο δεν υφίσταται. Μα και ο νόμιμος γάμος με βάση την οικονομική σχέση του άντρα με τη γυναίκα, τις περισσότερες φορές εκφυλίζεται σε μιαν αγοραπωλησία είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς, σε μιαν εμπορική πράξη που μόνο τυπικά διαφέρει από την πορνεία.

Η αποσύνθεση όμως αυτή προβαίνει ακόμη γοργότερα με τη χειραφέτηση της γυναίκας, που δημιουργιέται από την ανάγκη της συμμετοχής της στην παραγωγή. Η εργάτρια και η μικροαστή και η μεσαία αστή, που αρχίζει να εργάζεται και να κερδίζει το ψωμί της, αρχίζει συνάμα να διεκδικεί τα δικαιώματά της στη ζωή, να σπάει τα δεσμά της πατριαρχικής και φεουδαρχικής οικογένειας, που τη θέλει υποταχτική του άντρα και δεσμώτιδα του σπιτιού.

Ο αστικός ατομικισμός καταχτάει ολοένα πλατύτερα στρώματα και ανάμεσα στις γυναίκες και το κίνημα της χειραφέτησης της γυναίκας απλώνεται σ' όλες τις αστικές κοινωνίες.

Ο σοσιαλισμός ζητάει ισοτιμία της γυναίκας σε όλα, στην αμοιβή και στις ώρες της δουλιάς, στο άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων για τη γυναίκα, ισοτιμία στη μόρφωση, ισοτιμία σε όλα τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα. Και συνάμα ο σοσιαλισμός απάνω σ' αυτή τη βάση της ισοτιμίας και του σεβασμού της προσωπικότητας της γυναίκας και των παιδιών ζητάει να εξυγιάνει, να αναμορφώσει την οικογένεια, θεμελιώνοντάς την απάνω στην ύπαρξη αληθινής αγάπης και εχτίμησης ανάμεσα στη γυναίκα και στον άντρα και καταργώντας την κάθε είδους πορνεία και τη νόμιμη και την άνομη και τη φανερή και την κρυφή. Ο φιλελευθερισμός ευνοεί τη χειραφέτηση της αστής γυναίκας και της χορηγεί ακόμη το δικαίωμα της ψήφου σε πολλές χώρες.

Σε αντίθεση με αυτά τα ρέματα τέλος, ο συντηρητισμός, η αριστοκρατική αντίδραση, υψώνει για τη γυναίκα το παλιό ιδανικό της υποταχτικής θέσης της, που στη Γερμανία εκφράζεται με τα τρία ΚΚΚ, δηλαδή Kinder, Kuche, Kirche (παιδιά, κουζίνα, εκκλησία).

Σ' αυτή τη θέση βρίσκει την κατάσταση της οικογένειας ο φασισμός. Και ποιαν άποψη εγκολπώνεται; Την τρίτη, την άποψη την πισωδρομική.

Κατηγοράει το σοσιαλισμό πως θέλει να διαλύσει την οικογένεια, πως θέλει την κοινοχτημοσύνη των γυναικών, ένα είδος γενικής πορνείας, ενώ ίσα - ίσα το αντίθετο είνε αληθινό. Με τη συκοφαντία αυτή προσπαθεί να κινητοποιήσει το συναίστημα της αντρικής περηφάνιας, της ζήλιας, τον εγωισμό της κατοχής. Στ' όνομα της ηθικής ζητάει να περισώσει την πραγματική ανηθικότητα, που διέπει σήμερα τις σχέσεις της γυναίκας και του άντρα στην αστική κοινωνία.

Και πρώτα-πρώτα ζητάει να διώξει τη γυναίκα από τη δουλιά, να την περιορίσει στο σπίτι. Το σύνθημα αυτό εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο οικονομικούς σκοπούς, θέλει να περιορίσει την ανεργία των αντρών, τον ανταγωνισμό από τη γυναίκα στα διάφορα επαγγέλματα. Είνε όμως χαρακτηριστικό, πως ετούτο δεν μπορεί να το πετύχει ως προς τη γυναίκα εργάτρια, γιατί η βιομηχανία βρίσκει φτηνότερη εργατική δύναμη αμείβοντας τη γυναίκα λιγότερο από τον άντρα. Γι' αυτό ο διωγμός της γυναίκας από την εργασία περιορίζεται προ πάντων στα υπαλληλικά και τα ελευθέρια λεγόμενα επαγγέλματα. Επειτα ζητάει να εκμηδενίσει το ζήτημα της γυναικείας χειραφέτησης, την ισοτιμία του άντρα και της γυναίκας στα αστικά και πολιτικά δικαιώματα. Τρίτο χαρακτηριστικό γνώρισμα αντίδρασης είνε η προσπάθειά του να διαφοροποιήσει και να περιορίσει τη μόρφωση της γυναίκας. Καταργεί τη συνεκπαίδεψη αγοριών και κοριτσιών, δημιουργεί σκολιά για τις γυναίκες, όπου να τους παρέχεται μόρφωση διακοσμητική, περιορίζει την ανώτερη μόρφωση της γυναίκας και γενικά θέλει να την κρατήσει και πνεματικά στην υποταχτική θέση της. Τέταρτο, τέλος, διευκολύνει το διαζύγιο και προστατεύει τη συμβατική ηθική της φαινομενικής μονογαμίας και τη σχέση του γάμου σε μια σχέση ιδιοχτησίας. Είνε λοιπόν ολοφάνερο και σε τούτο το επίπεδο ο φασισμός κίνημα αντίδρασης και αντεπανάστασης, προσπάθεια να εκμηδενιστούν όλες οι καταχτήσεις της γυναικείας προσωπικότητας, ξαναγύρισμα στη μεσαιωνική κατάσταση της γυναίκας. Και σε τούτο το σημείο καταφαίνεται πόσο λίγο σέβεται ο φασισμός την αξία της ανθρώπινης προσωπικότητας και πόσο αντιδράει στο θεμελίωμα της βαθύτατης ηθικής σχέσης των ανθρώπων, της σεξουαλικής σχέσης, απάνω στην αλήθεια, στην αγάπη και στην αμοιβαία εχτίμηση και το σεβασμό.

Αύριο το Η' Μέρος

ΗΠΑ
Νέα επιστολή «συντηρεί» την υπόθεση άνθρακα... .

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μία νέα «μολυσμένη» επιστολή έκανε χτες την εμφάνισή της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, περίπου ένα 24ωρο μετά την παραδοχή του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέιτσερ, περί ...«αμερικανικής» προέλευσης των βακίλων του άνθρακα που βρέθηκαν σε επιστολές το δίμηνο Οκτώβρης - Νοέμβρης...

Η επιστολή που περιείχε τη γνωστή «ύποπτη λευκή σκόνη» είχε ταχυδρομηθεί με παραλήπτη τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρμιταζ, και ανοίχτηκε από το προσωπικό του γραφείου του, εφ' όσον προηγουμένως είχε απολυμανθεί - για προληπτικούς λόγους - με ειδική ακτινοβολία. Παράλληλα, εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως έως το τέλος της βδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξονυχιστικοί έλεγχοι στην αλληλογραφία, προκειμένου να διαπιστωθεί η πηγή προέλευσης των θετικών δειγμάτων άνθρακα που είχαν εντοπιστεί από τις αρχές του μήνα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πόλεμος και κυνηγητό της εξουσίας

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν παραμένει «άφαντος», το κυνήγι συνεχίζεται και οι βομβαρδισμοί μαίνονται. Ομως ένα ακόμη κυνήγι βρίσκεται και αυτό σε εξέλιξη. Αυτό της νομής της εξουσίας, από «ημεδαπούς» και «αλλοδαπούς»

Οι κάτοικοι της Κανταχάρ κοιτούν προσεκτικά την άφιξη των εμπόρων οπίου στην αγορά

Associated Press

Οι κάτοικοι της Κανταχάρ κοιτούν προσεκτικά την άφιξη των εμπόρων οπίου στην αγορά
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΩΜΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Λυσσαλέα» συνεχίζεται το κυνηγητό, αλλά και οι βομβαρδισμοί των ανατολικών ορεινών όγκων του Αφγανιστάν κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, προκειμένου να βρεθεί και να «εξουδετερωθεί» ο πλέον καταζητούμενος για τους Αμερικανούς, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Η τύχη όμως του οποίου... αγνοείται, παρότι ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι η σύλληψη του Λάντεν είναι «ζήτημα χρόνου».

Αντιθέτως, πιο απαισιόδοξος για τις εξελίξεις όσον αφορά στη σύλληψη όχι μόνο του Μπιν Λάντεν, αλλά και των υπολοίπων μελών της Αλ Κάιντα, εμφανίστηκε με χτεσινές δηλώσεις του ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στο Αφγανιστάν, Τζέιμς Ντόμπινς. Αναφερόμενος στις πληροφορίες που φέρουν μαχητές της Αλ Κάιντα, ακόμη και τον Οσάμα μπιν Λάντεν, να έχουν διαφύγει στο Πακιστάν, ο Ντόμπινς δήλωσε ότι είναι αδύνατον «να σφραγιστούν τα σύνορα του Αφγανιστάν», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι οι Πακιστανοί αξιωματούχοι έχουν δώσει διαβεβαιώσεις για τη λήψη δρακόντειων μέτρων στα σύνορα των δύο χωρών.

Στο μεταξύ, στα βουνά κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν έχουν επικεντρώσει οι αφγανικές δυνάμεις και οι Αμερικανοί τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό του Λάντεν, ενώ οι άντρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ έχουν φθάσει στο Πακιστάν, επιδιώκοντας να συλλέξουν στοιχεία και πληροφορίες που θα τους οδηγήσουν στα ίχνη του.

Η αγορά του οπίου είναι η μόνη «σταθερά» στην Κανταχάρ...

Associated Press

Η αγορά του οπίου είναι η μόνη «σταθερά» στην Κανταχάρ...
Ενα ακόμη ανοιχτό μέτωπο είναι η επαρχία της Κανταχάρ όπου φέρεται να κρύβεται και ο πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ. Ουδείς γνωρίζει πού βρίσκεται και αυτός, ενώ σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, μεταφέροντας δηλώσεις του ναυάρχου Τζον Στάφλμπιμ, μετέδωσε ότι οι αντιτιθέμενες στους Ταλιμπάν δυνάμεις ενδέχεται να έχουν έρθει σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν, απελευθερώνοντας μάλιστα κάποια ηγετικά στελέχη του κινήματος των Ταλιμπάν, με αντάλλαγμα τον έλεγχο της νότιας επαρχίας.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διέψευσαν ότι δύο μεταγωγικά τους αεροσκάφη δέχτηκαν επίθεση με πυραύλους αέρος - εδάφους τύπου Στίνγκερ κατά τη διάρκεια πτήσης πάνω από την Κανταχάρ. Την πληροφορία είχε μεταδώσει και πάλι το CNN, επικαλούμενο δηλώσεις Αμερικανών κομάντο στο Αφγανιστάν.

Προ των πυλών η διεθνής δύναμη

Εν τω μεταξύ, οι προετοιμασίες για την αποστολή της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς. Ο προπομπός της δύναμης αναμένεται να φθάσει στη χώρα εντός των αμέσως επόμενων ημερών, ίσως και πριν από την εγκαθίδρυση της νέας μεταβατικής κυβέρνησης στις 22 του Δεκέμβρη, ενώ τη δύναμη 5.000 αντρών, οι οποίοι θα στελεχώσουν την πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη για το Αφγανιστάν, αποδέχτηκε η ηγεσία της χώρας. Αξιωματούχοι του αφγανικού υπουργείου Αμύνης, σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, διευκρίνισαν ότι η επίσημη συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί το βράδυ της Τρίτης. Η επί της αρχής συμφωνία επιτεύχθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις στην Καμπούλ του Βρετανού στρατηγού Τζον ΜακΚολ, που έχει επιφορτιστεί με την προετοιμασία του πεδίου για την ανάπτυξη της δύναμης.

Τέλος, όσον αφορά καθαρά το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν, αυτό δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, ούτε καν στα πρώιμα στάδιά του. Αυτό είναι και το κύριο συμπέρασμα που συνάγεται από τις δηλώσεις του επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι με τον πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν Μοχάμεντ Ζάχερ Σαχ, που τόνισε ότι όλες οι αντιμαχόμενες παρατάξεις και οι φυλές στο Αφγανιστάν θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμμετάσχουν από κοινού στο υπουργείο Αμυνας. Τέλος, ο εκπρόσωπος του πρώην μονάρχη Χαμίντ Σιντίκ δήλωσε ότι ο Καρζάι θα συναντηθεί επίσης με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

ΥΕΜΕΝΗ
Μάχες κυβερνητικών στρατευμάτων και υποστηρικτών της «αλ Κάιντα»

ΣΑΝΑ'Α.-

Σε χωριό όπου υπήρχαν υποψίες ότι οι τοπικοί φύλαρχοι έκρυβαν μέλη της «αλ Κάιντα» εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση, χτες, κυβερνητικές δυνάμεις της Υεμένης, με τη συνδρομή ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων. Αν και επισήμως δεν ανακοινώθηκε τίποτε, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι σφοδρή και πολύωρη μάχη σημειωνόταν στην περίμετρο του χωριού αλ Χουσούν, της επαρχίας Μαρίμπ, περίπου 200 χλμ. ανατολικά της Σάνα' α, ανάμεσα στους άνδρες της αστυνομίας και του στρατού και στις δυνάμεις των τοπικών φυλάρχων, οι οποίοι φέρονται να αρνήθηκαν να παραδώσουν μέλη της «αλ Κάιντα». Οι ίδιες, πάντα, δημοσιογραφικές πληροφορίες υποστήριζαν ότι έχασαν τη ζωή τους, τουλάχιστον, 12 άνθρωποι, χωρίς να είναι σε θέση να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Δεν είναι σαφές αν στη στρατιωτική αυτή επίθεση συμμετείχαν και Αμερικανοί κομάντος, οι οποίοι είναι γνωστό ότι βρίσκονται στη χώρα και συνεργάζονται στενά με την κυβέρνηση. Η Ουάσιγκτον είχε, εξαρχής, προειδοποιήσει τις χώρες όπου υπήρχαν υποψίες ότι η «αλ Κάιντα» διατηρεί στρατόπεδα εκπαίδευσης και καταφύγια, όπως η Σομαλία, η Υεμένη και το Σουδάν, ότι θα πρέπει να υιοθετήσουν ξεκάθαρη θέση είτε στο πλευρό της «αντι-τρομοκρατικής» συμμαχίας είτε εναντίον της, ως επικείμενοι στόχοι. Ο Πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, μετέβη πρόσφατα στην Ουάσιγκτον όπου επέδωσε «τα διαπιστευτήρια» της συνεργασίας του στον Πρόεδρο Μπους, ενώ φέρεται να έλαβε και λίστα υπόπτων.

Τα στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών που φέρονται να βρίσκονται στην Υεμένη, παρουσιάζονταν ως πιο πιθανός στόχος ενδεχομένων επιχειρήσεων «ακριβείας» τις οποίες σχεδιάζουν οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής «Τέλεγκραφ». Υποστηρίζεται ότι πιθανότατα οι επιχειρήσεις αυτές να γίνουν με τη συναίνεση τόσο της Ουάσιγκτον όσο και της υεμενικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, εντονότατες ανησυχίες εκφράζονται για την τύχη της Σομαλίας, που παρουσιάζεται ως ο πιθανότερος επόμενος στόχος μετά το Αφγανιστάν, καθώς Υεμένη και Σουδάν δίνουν δείγματα συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Μάλιστα, μία από τις μεγαλύτερες σομαλικές εφημερίδες κατηγορούσε την αιθιοπική ηγεσία ότι κατάφερε να στρέψει όλα τα βέλη κατά της Σομαλίας προπαγανδίζοντας πως έχει πέσει στα χέρια ισλαμιστών εξτρεμιστών. Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, εδώ και βδομάδες, αμερικανικά στρατιωτικά πλοία περιπολούν στις ακτές της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ