Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Πελάτες» για τους παιδικούς σταθμούς

Γρηγοριάδης Κώστας

Το χτεσινό πρωτοσέλιδο του «Ρ» επιβεβαίωσε πανηγυρικά ο υπουργός Παιδείας, ομολογώντας την πλήρη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής να καλύψει τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών που θέλουν να γράψουν τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό. Οι μεγαλοστομίες του Ευρ. Στυλιανίδη δεν μπορούν να αποκρύψουν ότι οι διακηρύξεις τους είναι κενό γράμμα. «Είπαμε, από την αρχή της χρονιάς, ότι θα τηρήσουμε το νόμο διότι το δημόσιο υποχρεωτικό νηπιαγωγείο θα γίνει πράξη. Εμείς θα απορροφήσουμε όλα τα παιδιά. Εάν... τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία(!) δεν είναι έτοιμα να τα απορροφήσουν, θα τα απορροφήσουν με τρόπους που έχουμε σκεφτεί τα δημόσια», είπε όταν κλήθηκε χτες από το ραδιόφωνο της ΝΕΤ να σχολιάσει το πρωτοσέλιδο του «Ρ». Στην επόμενη εύλογη απορία του δημοσιογράφου «με ποιο τρόπο;» θα γίνουν τα παραπάνω, η απάντηση του υπουργού ήταν μνημείο «μαυρογιαλουρισμού»: «Εχουμε σκεφτεί πάρα πολλούς τρόπους. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη κατασκευής 833 νηπιαγωγεία σε ολόκληρη τη χώρα». Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση δημιουργεί άλλη μια φορά «πελάτες» για τους ιδιωτικούς σταθμούς, ενώ η λύση βρίσκεται στους κρατικούς -δωρεάν - βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.

Και με το χωροφύλακα...

Τη σύσταση αστυνομικής επιτροπής στον Νομό Αχαίας, ζητά με Ερώτησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ν. Τσούκαλης. Με πρόσχημα τις ελλείψεις προσωπικού στις αστυνομικές υπηρεσίες του νομού, ο βουλευτής υπέβαλε τη «ριζοσπαστική» πρόταση για σύσταση της αστυνομικής επιτροπής, έργο της οποίας, ανάμεσα στα άλλα, είναι «τα αστυνομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε ιδιαίτερα σημαντικές περιπτώσεις διατάραξης ή κινδύνου διατάραξης της δημόσιας τάξης».

Τέτοια «διατάραξη» δημιούργησαν και οι Αφγανοί πρόσφυγες στην Πάτρα πριν μερικούς μήνες και αντιμετωπίστηκαν ως κοινοί εγκληματίες από τις αρχές. Φαίνεται ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «ξεχνά» πως κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι η «εμπέδωση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής - συναίνεσης στις προληπτικές και κατασταλτικές δράσεις της Αστυνομίας», όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο Π. Παυλόπουλος. Πυλώνες αυτής της συναίνεσης είναι τα τοπικά συμβούλια πρόληψης εγκληματικότητας, τα μνημόνια συνεργασίας με τις δημοτικές Αστυνομίες αλλά και οι αστυνομικές επιτροπές των νομών.

Δε γνωρίζει, άραγε, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πως με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας η κυβέρνηση ενισχύει το θεσμικό κατασταλτικό πλαίσιο; Αλλωστε, η πολιτική αυτή αποτελεί υλοποίηση μιας σειράς αποφάσεων της ΕΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα του ευρωμονόδρομου παρέχει αφειδώς τη ΣΥΝδρομή του.

Τι μεσολάβησε;

To ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δε φημίζεται για τη συνέπεια των θέσεών του και τις αλλάζει ανάλογα, συχνά κινούμενος ως γνήσιο οπορτουνιστικό κόμμα, είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν τις θέσεις του... Αυτή τη φορά όμως ξεπέρασε σε ταχύτητα κάθε προηγούμενο. Συγκεκριμένα:

Την προηγούμενη βδομάδα συζητήθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας - Ρωσίας, για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, γνωστού και ως South - Stream. Η συμφωνία υπερψηφίστηκε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ., ο Ν. Καραθανασόπουλος, εισηγητής του ΚΚΕ ψήφισε «παρών», αναπτύσσοντας συγκεκριμένο σκεπτικό και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, την καταψήφισε επικαλούμενος περιβαλλοντικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν.

Προχτές η συμφωνία ήρθε για κύρωση στο θερινό τμήμα και ως εκ θαύματος ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στη σχετική ψηφοφορία άλλαξε τη θέση του και ψήφισε και αυτός «παρών» χωρίς να αιτιολογήσει την αλλαγή της στάσης του. Τι μεσολάβησε και επήλθε αυτή η αλλαγή; Τρέχα - γύρευε να βγάλεις άκρη με τον οπορτουνισμό...

Μας δουλεύουν...

Συμπληρώθηκε με πρόσφατη απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης η αγορανομική διάταξη που «υποχρεώνει» τους βιομηχάνους, εισαγωγείς κλπ., να γνωστοποιούν στο υπουργείο τις «ειδικότερες συμφωνίες» που κάνουν με τους πελάτες τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ. Τώρα, θα πρέπει να γνωστοποιούν και στους τελευταίους τα στοιχεία τα οποία... γνωστοποιούν στο υπουργείο. Εντάξει, άντε και περπατάνε οι γνωστοποιήσεις. Η ακρίβεια τι σχέση μπορεί να έχει με όλα αυτά; Προφανώς καμία, κάτι το οποίο η κυβέρνηση γνωρίζει καλά, αφού έχει δηλώσει την απόλυτη απροθυμία της να θίξει το καθεστώς της πλήρους ασυδοσίας στη διαμόρφωση των τιμών. Ελα, όμως, που πρέπει σώνει και καλά να μας πείσει ότι κάτι κάνει για την ακρίβεια!

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το (απελπιστικό) μπόι του

Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη έδωσαν χτες οι συνδικαλιστές του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με τον επικεφαλής της «Αυτόνομης Παρέμβασης», της παράταξης του ΣΥΝ στη ΓΣΕΕ, να δηλώνει ανάμεσα σε άλλα ότι «το ΠΑΜΕ έχει αδιέξοδη πολιτική (...) έχει κοντά ποδάρια» και πως είναι «άλλο πράγμα να κάνεις κριτική και πολεμική στις πλειοψηφίες και άλλο να προωθείς διαιρέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται απροκάλυπτα εκτεθειμένος στους εργαζόμενους προσπαθώντας να εκπληρώσει το καθήκον που του έχουν αναθέσει, αυτό της συκοφάντησης του ΠΑΜΕ.

Το πόσο «αδιέξοδη» είναι η πολιτική του ΠΑΜΕ, φαίνεται από τις μάχες που δίνει και την αποτελεσματικότητά τους, είτε αυτές αφορούν την ανάκληση απολύσεων, είτε την υπογραφή κλαδικών Συμβάσεων πολύ πάνω από αυτή της ΓΣΕΕ, είτε άλλες κατακτήσεις που σχετίζονται με την καθημερινή μάχη για το μεροκάματο, τα ένσημα, την καταβολή δεδουλευμένων. Για όλα τα παραπάνω βέβαια, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κάνει συνειδητά την... πάπια, επειδή η πραγματικότητα δεν τον βολεύει και εκθέτει την τακτική του στο συνδικαλιστικό κίνημα. Γιατί η κυριαρχία των δυνάμεων της συναίνεσης που ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει στο συνδικαλιστικό κίνημα, όντας και ο ίδιος εκφραστής του πιο επικίνδυνου οπορτουνισμού, έχει φορτώσει τους εργαζόμενους με ένα κάρο δεινά. Εχει με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο αποδείξει τον αντεργατικό της χαρακτήρα.

Οσο για το πού φτάνουν τα «ποδάρια» αυτής της δράσης του ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι ξέρουν καλά και από πρώτο χέρι ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα όχι μόνο έχει καταφέρει να ριζώσει σε χώρους και κλάδους όπου οργιάζουν η εργοδοτική τρομοκρατία και οι κάθε είδους μηχανισμοί, αλλά επιπλέον κερδίζει με το πλαίσιό του ολοένα και περισσότερες εργατικές συνειδήσεις και δυνάμεις. Αυτό είναι που τους τρομάζει, γι' αυτό και προσπαθούν να συγκαλύψουν την πραγματικότητα, να τη διαστρεβλώσουν. Ακριβώς επειδή επιδιώκουν όλοι μαζί - ΠΑΣΚίτες, ΔΑΚίτες, ΣΥΝασπισμένοι - την «ενότητα» που υποτάσσει τους εργαζόμενους, τα αιτήματα και τις ανάγκες τους στη στρατηγική του κεφαλαίου. Γι' αυτό επιτίθενται στο ΠΑΜΕ που τους χαλάει τη σούπα. Εξ ου και οι ξαναζεσταμένες (και επετειακές ενόψει κινητοποιήσεων) συκοφαντίες περί διάσπασης.

Αλλά μια και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έριξε στην κουβέντα εκφράσεις όπως «κοντά ποδάρια», ας δούμε τι λέει η ίδια η «Αυτόνομη Παρέμβαση» στο προσχέδιο των θέσεων για την 3η Συνδιάσκεψη που διοργανώνει στις 1 και 2 Νοέμβρη: «Το πιο σημαντικό όμως πρόβλημα της παράταξης είναι ότι γέρνει λόγω δύναμης στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ είναι απελπιστικά αδύναμη στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και αποτελεί ζήτημα τιμής για όλους μας να αντιμετωπιστεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα». Είναι γνωστό στους εργαζόμενους ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μπερδεύει τον ίσκιο με το μπόι του. Αυτό που επιπλέον ομολογεί τώρα ο ίδιος ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι το πραγματικό του μπόι είναι «απελπιστικά» μικρότερο από τον ίσκιο που προσπαθεί να παρουσιάσει...


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Φορομπηχτικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ ΑΛΛΑΖΕΙ από εδώ, το αλλάζει από εκεί αυτό το φορολογικό του νομοσχέδιο ο Αλογοσκούφης, αλλά ...πάλι χάλια είναι.

Ο,τι και να κάνει, όσες λέξεις κι αν προσθέσει, όσες ψιλορυθμισούλες κι αν διαμορφώσει, η ουσία του, βλέπετε, δεν μπορεί να αλλάξει.

Ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός: Φτιάχτηκε για να γεμίσει τα ταμεία του κράτους, χωρίς να θίξει ούτε ένα ευρώ από τα υπερκέρδη των «κατεχόντων».

Οπότε, με απλά μαθηματικά, οι μόνοι που μένει να πληρώσουν είναι οι συνήθεις ύποπτοι: Μικροεπαγγελματίες, μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Το πρόβλημα, όμως, είναι πως αυτοί, ούτως ή άλλως, πληρώνουν και το «χαράτσι» αυξάνεται χρόνο με το χρόνο τόσο ώστε να μην αντέχουν άλλο.

Τα γράφουμε όλα αυτά, για να μην κουράζονται να μας λένε οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομίας αυτά τα περί «φορολογικής δικαιοσύνης» και διάφορα άλλα ψευδεπίγραφα.

Ο κόσμος καταλαβαίνει πολύ καλά τι συμβαίνει και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να συμφωνήσει. Πόσο δε μάλλον να νιώσει ...δικαιωμένος.

ΚΙ ΟΣΟ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ όλα αυτά, το μεγάλο ερώτημα για την κυβέρνηση είναι: Να διαγράψει ή όχι τον Π. Τατούλη; Ενοχλεί ο άνθρωπος; Δεν ενοχλεί...

Διότι, όταν έχεις έναν βουλευτή που γράφει ό,τι του 'ρθει στο Ιντερνετ - έστω κι αν ζητάει την αποπομπή του υπουργού Επικρατείας - δεν κάνει, εδώ που τα λέμε, και καμιά ζημιά.

Αφού τα γράψει, άλλωστε, πάει μετά στη Βουλή και ψηφίζει το ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο μετά το άλλο.

Ασε που μπορεί να υπερηφανεύεται η Νέα Δημοκρατία πως έχει τόσο ...δημοκρατικό κόμμα, που όλοι μπορούν ωραιότατα να καταγγέλλονται δημόσια χωρίς πρόβλημα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Και η ευρωπαϊκή σημαία στα σχολεία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ως κίνηση με «ουσιαστικό αλλά και συμβολικό περιεχόμενο» εμφανίζει το υπουργείο Παιδείας την απόφασή του να τοποθετηθεί η ελληνική σημαία μαζί με την ευρωπαϊκή σημαία σε όλα τα σχολικά κτίρια της χώρας. Οπως εξηγεί, έχει περιεχόμενο «ουσιαστικό διότι αναδεικνύει την παρουσία ενός δημοσίου κτιρίου και συμβολικό διότι αναδεικνύει το εθνικό μας σύμβολο αλλά και την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα στους χώρους εκπαίδευσης των μαθητών». Πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια να επιβληθεί στους μαθητές από νωρίς η συνείδηση «Ευρωπαίου πολίτη» στα μέτρα των πολυεθνικών, που ήδη καλλιεργείται μέσα από το περιεχόμενο του σχολείου και από την προπαγάνδα που γίνεται με τα διάφορα κοινοτικά προγράμματα. Ετσι, με σύμβολα του κοσμοπολιτισμού του μεγάλου κεφαλαίου πάει το υπουργείο Παιδείας να διαπαιδαγωγεί τους νέους, οι οποίοι κατά τ' άλλα δε θα πάψουν να κάνουν μάθημα σε άθλια σχολεία. Μόνο που θα τα «στολίζει» και η σημαία της ΕΕ, ίσως και για να θυμίζει τελικά ποιος είναι ο υπεύθυνος για τη συνεχή επίθεση στο δικαίωμα της νεολαίας στην πραγματική μόρφωση.

Η απάντηση της αγροτιάς

Τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχεται η αγροτιά από τη νέα ΚΑΠ και την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική δεν καμουφλάρονται από το σκηνικό αποπροσανατολισμού που θα στηθεί από την κυβέρνηση με αφορμή τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Η πολιτική που επιταχύνει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και στοχεύει στη συγκέντρωση της γης από λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες αγρότες, δε θα αλλάξει από όσες δηλώσεις δημιουργίας εντυπώσεων κι αν ξεστομίσει ο πρωθυπουργός. Η συρρίκνωση δυναμικών καλλιεργειών της χώρας όπως ο καπνός, τα τεύτλα, η βιομηχανική ντομάτα, αλλά και το βαμβάκι, δε γίνεται να κρυφτούν. Ούτε επίσης μπορεί να κρυφτεί η επιβολή εξευτελιστικών τιμών στα αγροτικά προϊόντα από τη μία και η κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής από την άλλη. Η αγροτιά καλείται να δώσει συνέχεια στον αγώνα της και την κατάλληλη αγωνιστική απάντηση σε όλους αυτούς που χρόνια τώρα την εμπαίζουν με ψίχουλα και ελεημοσύνες, ενώ την ίδια ώρα σχεδιάζουν και ετοιμάζονται να εφαρμόσουν νέα αντιλαϊκά και αντιαγροτικά μέτρα. Η μικρομεσαία αγροτιά της χώρας καλείται να δώσει μαζικό αγωνιστικό «παρών» στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 6 του Σεπτέμβρη, στην πλατεία ΧΑΝΘ, στις 7 μμ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κάντε τώρα το βήμα

Το ζήτημα της αλλοίωσης από την κυβερνητική παράταξη ψηφοδελτίων, σε πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή, έδωσε την αφορμή στο ΠΑΣΟΚ να σηκώσει ξανά τον κουρνιαχτό μιας αντιπαράθεσης αποπροσανατολιστικής. Η αίθουσα του Κοινοβουλίου έχει γίνει άπειρες φορές στο παρελθόν το σκηνικό σκιαμαχιών και «σκυλοκαυγάδων» για το θεαθήναι, που δεν αφορούν στα πραγματικά προβλήματα του λαού, για τα οποία συνυπεύθυνα είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλά και ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που συνδράμουν σταθερά και με συνέπεια την προσπάθεια αποπροσανατολισμού των λαϊκών συνειδήσεων.

Υποκρισία χωρίς όρια. Η ίδια η σύνθεση του Κοινοβουλίου αποτελεί προϊόν της νόθευσης της λαϊκής θέλησης. Οι ίδιες του οι αποφάσεις, με την ψήφο της πλειοψηφίας των μελών του, αποδεικνύουν πως αν είναι «ναός» το Κοινοβούλιο, τότε είναι «ναός» της πλουτοκρατίας και της οικονομικής ολιγαρχίας, της δικής τους αστικής δημοκρατίας. Ο ναός που ευλογεί την εκμετάλλευση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, την ανέχεια και τη φτώχεια του και καθαγιάζει τα κέρδη μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών. Καμιά απ' τις πραγματικές αντιθέσεις που υπάρχουν και κραυγάζουν στην κοινωνία δεν αποτυπώνεται στο Κοινοβούλιο, ούτε σε κανέναν άλλο αστικό θεσμό. Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εντός του Κοινοβουλίου μακράν απέχουν από τις αντιπαραθέσεις συμφερόντων στην κοινωνία. Εκεί όπου η αστική δημοκρατία αποκαλύπτεται: Ανισότητα και αδικία για τους πολλούς, προνόμια και χλιδή για τους λίγους.

Αν κάτι προσθέτουν τέτοια φαινόμενα, είναι αποδείξεις πως το πολιτικό σύστημα, το οποίο αυτά τα κόμματα εκφράζουν, υπηρετούν, διαχειρίζονται ή θέλουν να διαχειριστούν, έχει σαπίσει μέχρι μυελού των οστέων. Η αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση γύρω από μικρότερα ή μεγαλύτερα σκάνδαλα, φαινόμενα διαφθοράς και σήψης, δεν πρέπει να πιάσει τόπο σε καμιά λαϊκή συνείδηση. Τούτη την ώρα, άλλα είναι τα κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να απασχολούν τον εργαζόμενο και να τον προσανατολίζουν σωστά προς την κατεύθυνση που επιτάσσουν τα δικά του συμφέροντα. Το κρίσιμο είναι πώς θα αντιμετωπιστεί η σκανδαλώδης πολιτική, που πετσοκόβει ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, που υποθηκεύει το μέλλον του λαού και των παιδιών του, που τον οδηγεί πιο βαθιά στην ανέχεια και τη φτώχεια, στην ανασφάλεια και την αγωνία για το αύριο.

Αυτή η πολιτική δεν αντιμετωπίζεται με «ασπιρίνες». Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που την εφαρμόζουν και την πιστεύουν, πρέπει να αποδοκιμαστούν πολιτικά. Το ίδιο και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που διακινεί την απάτη του καπιταλισμού με «ανθρώπινο πρόσωπο», αλλά και ο ΛΑ.Ο.Σ., που είναι πάντα πρόθυμος να συνδράμει το δικομματισμό.

Ο απεγκλωβισμός του λαού απ' αυτά τα κόμματα, απ' την πολιτική που συμφέρει την πλουτοκρατία, η προσέγγιση της μόνης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης, αυτής του ΚΚΕ και η αποφασιστική του ενίσχυση, είναι σήμερα οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα μπροστά στη μεγάλη λεωφόρο που θα οδηγήσει το λαό στη δική του εξουσία. Ενα ισχυρό, πλειοψηφικό, κίνημα όλων των δυνάμεων που πλήττονται απ' τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, η αμετάκλητη απόφαση για ανειρήνευτη ταξική πάλη μέχρι τέλους, μπορεί να οδηγήσει στη νίκη. Στη λαϊκή εξουσία, που τόσο έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος.

Το δίλημμα των ευρωεκλογών

Θυμηδία, στην καλύτερη περίπτωση, προκαλεί το κάλεσμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί μετατροπής των ευρωεκλογών σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης και των «κυβερνητικών πολιτικών». Απλούστατα γιατί ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι εκείνο που επιζητά ο Γ. Παπανδρέου είναι να φύγει η ΝΔ για να έρθει το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να «μαζέψει» ό,τι μπορεί από τη λαϊκή δυσαρέσκεια κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Ομως η σικέ σύγκρουση των δύο μονομάχων στο πλαίσιο του «το φύγε εσύ έλα εσύ» έχει κουράσει τα λαϊκά στρώματα, ακριβώς γιατί πάντα στο τέλος καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό και αυτό το έχουν μάθει πλέον πολύ καλά. Το «ηρωικό» κάλεσμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πέφτει στο κενό, καθώς δε «νομιμοποιείται» να εμφανίζεται ως εκφραστής του «όχι» στην κυβερνητική πολιτική, ακριβώς επειδή εδώ στην πράξη είναι ο άλλος στυλοβάτης της αντιλαϊκής επίθεσης. Αλήθεια, με ποια από τις «κυβερνητικές πολιτικές» διαφωνεί επί της ουσίας η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δεν έχει βάλει πλάτη για την εφαρμογή της; Με καμία. Γι' αυτό λοιπόν, το σωστό ερώτημα στο δημοψήφισμα των ευρωεκλογών δεν είναι «ναι ή όχι στην κυβέρνηση της ΝΔ» αλλά «ναι ή όχι στην ΕΕ των μονοπωλίων», «ναι ή όχι στα κόμματα του ευρωμονόδρομου»...

«Ταφόπλακα» στην «Ολυμπιακή»

Ασφαλής ένδειξη ότι η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της και έχει βάλει ταφόπλακα στην «Ολυμπιακή» θεωρείται το γεγονός ότι για πρώτη φορά η δημοσιογραφική αποστολή για τη ΔΕΘ δε θα μετακινηθεί με το λεγόμενο «εθνικό αερομεταφορέα», αλλά με την «Aegean». Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος που ρωτήθηκε σχετικά χτες από το «Ρ» προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα αλλά δεν μπόρεσε να κρύψει την πραγματικότητα: «Στην Ελλάδα λειτουργούν διάφορες εταιρείες», είπε με νόημα, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι ήδη η κυβέρνηση έχει μετακινηθεί προς τις ιδιωτικές εταιρείες, την εξής μία, για την οποία εξάλλου «δουλεύει» εδώ και χρόνια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ