Τρίτη 29 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Εμπρηστική» πολιτική

«Διαπιστώθηκε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι προετοιμασμένες, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη θερινή περίοδο»!

Ποιος ήταν που προέβη στην παραπάνω... διαπίστωση; Μα ποιος άλλος, ο κ.Σημίτης ήταν και το Υπουργικό του Συμβούλιο. Σύσσωμο ήταν, δε, το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης όταν... διαπίστωσε (στις 19 Μάη 2000 το... διαπίστωσαν και μάλιστα αφού πρώτα συσκέφτηκαν πάνω από κάνα τρίωρο), πως φέτος δε θα καούμε ζωντανοί. Ετσι έλεγαν, έτσι «αποφάσισαν». Τότε. Και μόλις το... διαπίστωσαν, οι υπουργοί, οι υφυπουργοί και οι λοιποί παρατρεχάμενοι του «εκσυγχρονισμού» βγήκαν στα κανάλια για να μας το πουν και μας. Διπλή η χαρά του λαού στις 19 Μάη λοιπόν: Η μια χαρά επειδή δε θα γινόμασταν στάχτη και μπούρμπερη. Η άλλη χαρά (αυτή κι αν ήταν χαρά!) που έχουμε τόσο καλούς και - κυρίως - τόσο προβλεπτικούς κυβερνώντες, που τρέχουν (στις κάμερες όχι στις φωτιές), για να μας διαβεβαιώσουν ότι πριν ακόμα πιάσει η φωτιά... τη σβήνουν (τη φωτιά, όχι την κάμερα).

***

Μετά από εκείνη την παράσταση, της 19ης Μάη, ήρθε, βέβαια, το καλοκαίρι. Μόνο που ήρθε μαζί του και η οδυνηρή διαπίστωση: Οι νεκροί από τις πυρκαγιές ανήλθαν στους 12... Και τώρα; Τώρα που κάηκαν ζωντανοί 12 άνθρωποι, πού πήγαν άραγε εκείνες οι... διαπιστώσεις του Μάη, κύριε πρωθυπουργέ; Α, μα φταίνε τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» (!), λέει τώρα ο κ.πρωθυπουργός! Ετσι «αποφάσισε» τώρα ο κ.Σημίτης!

***

Είμαστε σίγουροι ότι «με κατάλληλο συντονισμό» φέτος θα «επαναλάβουμε την επιτυχία του προηγούμενου έτους, όπου όσον αφορά τα θέματα αντιμετώπισης των πυρκαγιών ήταν, πράγματι, απολύτως αποτελεσματική» (απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, δηλώσεις Δ.Ρέππα, 19 Μάη 2000)!

Ωραίες δηλώσεις! Ασε που έγιναν και με στιβαρό τόνο! Αλλά, μετά, ήρθαν οι στάχτες... Μετά ήρθαν τα αποκαΐδια... Και μετά, πάνω στα αποκαΐδια, ήρθε και η κ.Βάσω Παπανδρέου να δηλώνει - αφού πρώτα κάηκαν 1,5 εκατομμύρια στρέμματα - ότι δεν πρέπει να διαμαρτύρονται οι καμένοι και οι χαροκαμένοι γιατί φωτιές πιάνουν και στην Αμερική!!! Ετσι είπε η κ.υπουργός...

Μόνο που η κ.υπουργός διαφορετικά μάς τα έλεγε τον περασμένο Μάη. «Φέτος οι συνθήκες φαίνεται να είναι εξ αντικειμένου πιο δύσκολες», έλεγε τότε και επομένως - διαβεβαίωνε - ότι «ήδη είμαστε στην περίοδο που οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προετοιμαστεί, ώστε να λάβουν σχετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των θεμάτων»!

Επομένως, αφού από τότε ήξεραν ότι οι συνθήκες θα ήταν «πιο δύσκολες», τώρα γιατί αναζητούν άλλοθι στις «δύσκολες συνθήκες», σε κάτι δηλαδή που το γνώριζαν και όχι μόνο το γνώριζαν, αλλά ορκίζονταν κιόλας ότι το έχουν προβλέψει και πως θα το αντιμετωπίσουν; Με δυο λόγια γιατί τώρα θυμήθηκε την... Αμερική η κ.Παπανδρέου; Αν θέλει τόσο πολύ να απευθύνεται σε αμερικανάκια η κυρία Βάσω γιατί δεν πάει στις ΗΠΑ να γίνει υπουργός;...

***

«Τελικά, εκφράζουμε ικανοποίηση γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε πρόβλημα, την επόμενη περίοδο» (απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, δηλώσεις Δ.Ρέππα, 19 Μάη 2000)!

Αυτά έλεγαν. Τότε. Αλλά, αφού έκαναν το τηλε-σόου τους, αφού διέπρεψαν στις από τηλεοράσεως... «πυροσβεστικές» τους επιδόσεις, αφού έριξαν στάχτη στα μάτια του λαού, κατόπιν «τα έκαναν όλα στάχτη». Μετά ήρθαν η Σάμος, τα Γιάννενα, η Αρκαδία, η Κέρκυρα, η Πεντέλη... Οπου να 'ναι θα 'ρθουν και οι υπόλοιποι μεγαλοκαταπατητές, οι οικοπεδοφάγοι, οι έμποροι της γης, για να ολοκληρωθεί η εμπρηστική τους πολιτική.

Εκτός αν ο λαός βγάλει τις δικές του διαπιστώσεις. Εκτός αν πάρει τις δικές του, τις αναγκαίες αποφάσεις...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Εργατική ευρηματικότητα κι αγώνας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο αγώνας των εργαζομένων ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης μπορεί και πρέπει να είναι σκληρός. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να είναι και ευρηματικός. Η υποδοχή του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στη Θεσσαλονίκη, όπου θα μεταβεί για τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης θεσσαλονίκης, έχει έναν τέτοιο αγωνιστικό, μα και ευρηματικό χαρακτήρα.

Ενα μεγάλο καζάνι θα στηθεί στην πύλη του λιμανιού, κοντά στην προβλήτα 1 από το ΠΑΜΕ, με καλεσμένους εργαζόμενους και ανέργους της Θεσσαλονίκης, που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Βεβαίως, το περιεχόμενο του καζανιού είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να καλύψει το γούστο των καλεσμένων στη δεξίωση, που θα δίνεται λίγα μέτρα πιο πέρα, με τη συμμετοχή όχι μόνο του πρωθυπουργού και άλλων πολιτικών, αλλά και του «επιχειρηματικού κόσμου».

Τα εδέσματα στην παρακείμενη δεξίωση γίνονται με «υλικά» που μόνο οι βιομήχανοι γνωρίζουν και που μόνο η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει (ή τουλάχιστον να προσπαθήσει). Μια δόση «κατάργηση του 8ωρου», αρκετή «μερική απασχόληση», «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» κατά βούληση, μπόλικες «χρηματοδοτήσεις στους βιομήχανους στα πλαίσια διαφόρων προγραμμάτων», δυο κούπες «πρόσχημα της ανεργίας», μια συμβιβασμένη πλειοψηφία στη διοίκηση της ΓΣΕΕ είναι μερικά από αυτά τα «υλικά» που κάνουν πεντανόστιμη τη «σούπα» του κεφαλαίου...

Συνωμοσία σιωπής

Συνωμοσία σιωπής από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο και τα κανάλια όλες τις προηγούμενες μέρες για τη δυναμική παρουσία του ΠΑΜΕ στο χώρο όπου διεξαγόταν ο διάλογος-απάτη μεταξύ των ανδρεικέλων της ΓΣΕΕ και της κυβέρνησης, καθώς και μεταξύ βιομηχάνων και κυβέρνησης.

Αυτά είναι τα σημεία των καιρών. Ο δρόμος για το μεσαίωνα περνάει μέσα και από τη μεσαιωνική ενημέρωση...

Αγωνιστική αντιπαράθεση με «κοινωνικό διάλογο»

Σύμφωνα με τον Α. Καλύβη, αναπληρωτή πρόεδρο της ΓΣΕΕ και στέλεχος της «Αυτόνομης Παρέμβασης» και του Συνασπισμού, είναι απαραίτητο «ένα ευρύτατο αγωνιστικό απεργιακό μέτωπο απόκρουσης των κυβερνητικών μέτρων». Σε άρθρο του στην κυριακάτικη «ΑΥΓΗ» παραθέτει και τον τρόπο που μπορεί να γίνει πράξη αυτό το «απεργιακό μέτωπο»: «Οι αποφάσεις της ΓΣΕΕ σήμερα επιτρέπουν αυτήν την προοπτική και δεν μπορεί κανείς να τις πετά στο καλάθι των αχρήστων», σημειώνει.

Ωστόσο, οι αποφάσεις της ΓΣΕΕ εξαντλούνται στην αποδοχή και στήριξη της διαδικασίας του ψευδεπίγραφου «κοινωνικού διαλόγου» για τις εργασιακές σχέσεις. Η ίδια η «Αυτόνομη Παρέμβαση» συμμετέχει στη συγκεκριμένη διαδικασία και έχει αποδεχτεί τις θέσεις που η ΓΣΕΕ κατέθεσε σε αυτό το «διάλογο», οι οποίες έχουν και κοινά σημεία με τις κυβερνητικές θέσεις.

Η μόνη διαφορά ανάμεσα στην τακτική της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ σήμερα, με την τακτική της το 1997, στον προηγούμενο «διάλογο», είναι ότι τώρα αναγνωρίζει(!) τον προσχηματικό χαρακτήρα του. Ομως, παρόλο που αναγνωρίζεται αυτός ο χαρακτήρας - μια και στη συνείδηση των εργαζομένων έχει χρεοκοπήσει αυτή η διαδικασία - ταυτόχρονα στηρίζεται από ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση».

Αυτή η πρακτική προφανώς θεωρείται από τον Α. Καλύβη και την παράταξή του σαν «αγωνιστική αντιπαράθεση»...

Οι πράξεις και τα λόγια

Στο ίδιο άρθρο του, ο Α. Καλύβης υποστηρίζει ότι το ΠΑΜΕ «ασκεί πολεμική πρώτιστα στη ΓΣΕΕ αντί στην κυβέρνηση». Ολα αυτά λέγονται τη στιγμή που εκκρεμεί η συνέχιση του «διαλόγου» στις 4 Σεπτέμβρη «μέγα» κατόρθωμα της... σκληρής στάσης της ΓΣΕΕ που ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας τις «θέσεις» της κυβέρνησης, για να συνεχίσει.

Στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ οι αποφάσεις είχαν να κάνουν με πιθανή κήρυξη απεργίας τον... Οκτώβρη και ίσως το Σεπτέμβρη, αν ο «κοινωνικός διάλογος» δε συνεχιστεί. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΜΕ αντιμετώπισε «μαλακά» την κυβέρνηση, διοργανώνοντας: Περισσότερες από 30 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα τη μέρα έναρξης του «κοινωνικού διαλόγου». Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των συναντήσεων εκεί. Εξορμήσεις, περιοδείες σε χώρους δουλιάς, συσκέψεις, όπου μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό, συζητήθηκαν τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και χαράχτηκαν προγράμματα δράσης. Παράλληλα, το ΠΑΜΕ διοργανώνει νέα μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και προχωρά το πρόγραμμα δράσης του που κορυφώνεται τον Νοέμβρη σε πρώτη φάση!

Αυτά είναι γεγονότα και όχι φραστικές επιδείξεις για την αγωνιστική ενότητα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι περαστικοί...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΑΛΛΟΝ ΔΕ μας τα λένε και πολύ καλά οι βουλευτές της ΝΔ που... όλως τυχαίως συμμετείχαν σε εκδήλωση στο Βίτσι όπου παραβρέθηκαν και μέλη της «Χρυσής Αυγής».

Δε φταίνε... - λένε - που κάποιοι που παρέστησαν χαιρετούσαν ναζιστικά και φώναζαν εθνικιστικά συνθήματα.

Ούτε η πρώτη και μάλλον ούτε η τελευταία φορά είναι που θα δούμε βουλευτές της ΝΔ σε τέτοια μέρη και με τέτοιες παρέες. Και βέβαια θεωρούμε ότι... δεν είναι ανήλικοι ή δε γνωρίζουν πού πηγαίνουν και ποιους θα δουν εκεί που θα πάνε. Λέτε να... παρασύρθηκαν;

Από ό,τι φαίνεται η χτεσινή πρώτη εμφάνιση του Θοδωρή Ρουσόπουλου στη θέση του εκπροσώπου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήταν και η τυχερή του. Γιατί βέβαια το να πρέπει να απαντήσεις σε τέτοια φαινόμενα δεν είναι και ό,τι καλύτερο μπορεί να σου τύχει. Να απαντήσεις ότι ήταν περαστικοί... δεν μπορείς.

Και να έχεις και τον Ρέππα από την άλλη να βρίσκει πάτημα να σου απαντάει από τη θέση του... γνήσιου δημοκράτη!

ΑΝ ΘΕΩΡΕΙ ο Κ. Σημίτης ότι... θα μας εντυπωσιάσει με τις διαρροές για φοροαπαλλαγές που υποτίθεται ότι θα περιέχονται στην ομιλία του στη ΔΕΘ, μάλλον ματαιοπονεί. Οι Ελληνες γνωρίζουν πολύ καλά ποιος πληρώνει τι σε αυτή τη χώρα.

Αλλωστε τα στοιχεία που θα έρθουν σύντομα στη δημοσιότητα θα είναι για μια ακόμα φορά αποκαλυπτικά: Ως συνήθως τη συντριπτική πλειοψηφία των φόρων σε αυτή τη χώρα την πληρώνουν... οι ανώτερες τάξεις, δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Μήπως αρνείται ο πρωθυπουργός ότι αυτό θα ισχύσει και για φέτος και για του χρόνου; Δε νομίζουμε ότι μπορεί.

Και βέβαια ότι και αν μας πει ο Σημίτης από τη Θεσσαλονίκη, στο τέλος του μήνα θα αρχίσουν να έρχονται στα σπίτια μας τα εκκαθαριστικά της εφορίας και ο καθένας θα καταλάβει τι εστί... φορολογική πολιτική με «κοινωνικό πρόσωπο» και πώς την εννοεί η κυβέρνηση.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στη Θεσσαλονίκη ο αγώνας

Οι ηγεσίες των παρατάξεων της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΓΣΕΕ περιμένουν τις «θέσεις» της κυβέρνησης, ώστε να τις μελετήσουν και στη συνέχεια να κρίνουν αν θα συνεχίσουν τον «κοινωνικό διάλογο» για τις εργασιακές σχέσεις, τον οποίο έτσι κι αλλιώς θεωρούν... μη διάλογο. Προσφέρουν έτσι σημαντική εξυπηρέτηση στην κυβέρνηση, καθώς στη διάρκεια αυτής της τεχνητής αναμονής επιδιώκουν να κρατούν το συνδικαλιστικό κίνημα σε λήθαργο.

Το υπουργείο Εργασίας, με τη σειρά του, βολεύεται αναπαυτικά στην προθεσμία που έδωσε η ΓΣΕΕ, μέχρι τις 4 Σεπτέμβρη, περιμένοντας να περάσει ήρεμα η ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ακόμη και οι εργοδοτικές οργανώσεις επιδεικνύουν μεγάλο... σεβασμό στο αίτημα της κυβέρνησης να καθυστερήσει για λίγο ο «κοινωνικός διάλογος» και περιμένοντας προετοιμάζουν τις θέσεις τους, που... συμπτωματικά τις έχουν γνωστοποιήσει εδώ και μήνες στην κυβέρνηση, η οποία και τις έλαβε σοβαρά υπόψη της για να χαράξει την πολιτική της. Ο αγώνας όμως δεν περιμένει. Στις 1 και 2 Σεπτέμβρη το ΠΑΜΕ υποδέχεται αγωνιστικά στη Θεσσαλονίκη τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα παραστεί στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης και θα προχωρήσει στις καθιερωμένες εξαγγελίες του για την κυβερνητική πολιτική που θα ασκηθεί στο επόμενο διάστημα.

Οι κινητοποιήσεις αυτές, συνέχεια των δεκάδων αγωνιστικών συγκεντρώσεων που έγιναν την περασμένη βδομάδα, σε όλη την Ελλάδα, δεν είναι και οι μόνες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Είναι μέρος ενός πλούσιου αγωνιστικού προγράμματος, πολύμορφων εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν το Νοέμβρη. Πάνω απ' όλα όμως, και αυτό έχει σημασία αυτές τις στιγμές, είναι κινητοποιήσεις που στηρίζονται γερά στη γνώση και την απαίτηση. Οι προσπάθειες των ταξικών δυνάμεων, όλη αυτή η τεράστια επιχείρηση ενημέρωσης και αποκάλυψης των αντεργατικών μεθοδεύσεων στα μάτια των εργαζομένων, «έπιασαν τόπο». Την ώρα που οι συμβιβασμένες ηγεσίες στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα χάραζαν ελιγμούς και εφεύρισκαν επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, ταξικά σωματεία και Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συντονιστικές Επιτροπές Σωματείων έδιναν με συνέπεια τη δική τους μάχη της ενημέρωσης. Την ώρα που η κυβέρνηση, οι βιομήχανοι και οι υποστηρικτές τους στους «κοινωνικούς διαλόγους» έκαναν ασκήσεις παραπλάνησης και συνεννοούνταν για «σκληρές» στάσεις ανύπαρκτου περιεχομένου, το ΠΑΜΕ συζητούσε, αποκάλυπτε, προειδοποιούσε και μαχόταν για την αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων, για την οργάνωση της αντίστασης στην αντεργατική λαίλαπα.

Την Παρασκευή θα στηθεί καζάνι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός, πολιτικά και κυβερνητικά στελέχη και βεβαίως οι βιομήχανοι θα δεξιώνονται λίγο πιο πέρα, ενώ οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι θα περιμένουν για το συσσίτιο, στο οποίο η κυβέρνηση θέλει - κυριολεκτικά πια και όχι συμβολικά - να τους καταδικάσει. Αυτή θα είναι η πρώτη υποδοχή του Κ. Σημίτη στη Θεσσαλονίκη. Το Σάββατο όμως, στη μεγάλη συγκέντρωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ στην πλατεία ΧΑΝΘ, κοντά στη Διεθνή Εκθεση, οι φωνές των εργατοϋπαλλήλων θα αντιπαρατεθούν με τις φραστικές κορόνες μιας πλαστής πολιτικής που παίρνει από τους πολλούς και δίνει στους λίγους. Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες, θα κληθούν να στείλουν μήνυμα ταξικού αγώνα και αντίστασης. Ακόμη περισσότερο, θα συγκεντρωθούν για να διεκδικήσουν, όχι μόνο για να εμποδίσουν την κυβέρνηση να τους αφαιρέσει θεμελιώδη δικαιώματα και κατακτήσεις, αλλά για να απαιτήσουν ακόμη περισσότερα.

Στιγμιότυπο της ζωής

To λεωφορείο κάνει στάση. Μια από τις δύο αναμένουσες στη στάση νεαρές γυναίκες φιλάει βιαστικά την άλλη και ορμά στην πόρτα του λεωφορείου. Ο οδηγός κλείνει, αλλά αμέσως ξανανοίγει την πόρτα. Τι συμβαίνει;

Ενα τετράχρονο αγοράκι που ήταν μαζί με τις γυναίκες κλαίει γιατί η θεία του δεν πρόλαβε να το φιλήσει κι αυτό. Ο οδηγός του φωνάζει: Ελα, έμπα να σε φιλήσει. Το παιδάκι διστάζει. Η θεία κατεβαίνει βιαστική, αγκαλιάζει και φιλά το παιδάκι, ξαναμπαίνει στο λεωφορείο και φεύγουμε. Στο τέρμα με χαρά χαιρετώ τον οδηγό. Γεια σου σύντροφε Κ. ήταν το αποχαιρετιστήριό του...

Τρυφερότητα εργαζόμενου.

Αποδέκτες παραπόνων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε αποδέκτες των παραπόνων του επιβατικού κοινού έχουν μετατρέψει τους οδηγούς των αστικών λεωφορείων της Αθήνας, κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΑΣΑ, με την αντισυγκοινωνιακή πολιτική που εφαρμόζουν, υπηρετώντας το στόχο της συνειδητής υποβάθμισης των δημόσιων συγκοινωνιών της πρωτεύουσας. Οι διαμαρτυρίες των επιβατών, βέβαια, είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένες, αφού οι παρεχόμενες υπηρεσίες των αστικών συγκοινωνιών είναι κατά γενική ομολογία σε χαμηλό επίπεδο, παρά τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες «εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης» απ' όλους ανεξαιρέτως τους υπουργούς Μεταφορών από το 1990 και εντεύθεν. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και μάλιστα κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, ώστε να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Ωστόσο, αυτή η στάση των εργαζομένων, εκλαμβάνεται από τους αρμόδιους του ΟΑΣΑ ως αδυναμία και σα σκαλοπάτι για την περαιτέρω αφαίρεση κεκτημένων. Ετσι, προβάλλοντας το δόγμα «ό,τι θέλω κάνω», με καθημερινές ενέργειες ή παραλείψεις, οι αρμόδιοι στις αστικές συγκοινωνίες, υποβαθμίζουν όλο και περισσότερο τις συνθήκες δουλιάς, αλλά και τους όρους ασφάλειας οδηγών και επιβατών. Για όλους αυτούς τους λόγους, οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ έχουν ζητήσει καιρό τώρα συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών Χρ. Βερελή, αλλά ακόμα περιμένουν στο... ακουστικό τους.

Στα «εκσυγχρονιστικά» τους παπούτσια γράφουν και τη Βουλή!

Ηταν θέμα χρόνου! Η αποκάλυψη του «Ρ» (δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Τρίτης 8 Αυγούστου), ότι αυτή η περίφημη συμφωνία με τις ΗΠΑ περί «αστυνομικής συνεργασίας» ΔΕΝ θα περάσει για κύρωση από τη Βουλή, είναι πλέον γεγονός. Το επιβεβαίωσε χτες - και επισήμως - ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αυτός ο νέος κρίκος στην αλυσίδα της εξάρτησης της χώρας, θα επιβληθεί χωρίς προηγουμένως να έχει δώσει την έγκρισή του το ελληνικό Κοινοβούλιο, αν και μέχρι τώρα ο κ. Χρυσοχοΐδης ομιλούσε περί του αντιθέτου...

Εμείς εδώ και τρεις βδομάδες μιλούσαμε για την εν κρυπτώ προώθηση του συγκεκριμένου «χαλκά» που - κατά τ' άλλα - στοχεύει στην... «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Εν ολίγοις, οι... Ρίγκο δε λογαριάζουν ούτε Βουλή ούτε τίποτα. Και το επαναλαμβάνουμε διότι αν και δεν έχουμε αυταπάτες (αφού και να την έφερναν στη Βουλή τη συμφωνία κανείς δεν αμφιβάλλει ότι μια κυβέρνηση που έχει στιγματιστεί από εκείνο το «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ» θα έκανε και πάλι το... χρέος της), εντούτοις οι μεθοδεύσεις έχουν τη σημασία τους...

Η λιτότητα για άλλους...

Είναι γνωστή η «κόντρα» που έχει εκδηλωθεί εδώ και 2-3 μήνες ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και το «Βήμα», χωρίς να είναι μέχρι τώρα και γνωστές οι αιτίες της αντιπαράθεσης. Εικάζεται όμως ότι οι προστριβές θα έχουν σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις και τα τεράστια συμφέροντα που έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτές.

Τελευταία εξέλιξη της αντιπαράθεσης «Βήματος» - Παπαντωνίου ήταν το «κάρφωμα» της εφημερίδας για τις ακριβές συνήθειες του υπουργού, κήρυκα κατά τα αλλά της πολιτικής λιτότητας. Στις διακοπές του στην Ελούντα, ο υπουργός διέμενε στην... προεδρική σουίτα, η διανυκτέρευση της οποίας τιμάται στα 1,2 εκατ. δραχμές... Το θιγόμενο περιβάλλον του υπουργού διέρρευσε ότι ο Παπαντωνίου όταν έφυγε από το ξενοδοχείο, πέρασε τουλάχιστον από το ταμείο και πλήρωσε σε αντίθεση με ορισμένους άλλους...

Και ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι; Υπουργοί της κυβέρνησης που παρέλασαν φέτος από την Ελούντα, αλλά και καμιά δεκαριά μεγαλοδημοσιογράφοι, οι οποίοι, σύμφωνα με τις διαρροές, «ξέχασαν» να περάσουν από το ταμείο. Προφανώς οι ιδιόκτητες του ξενοδοχείου προσδοκούν να πατσίσουν τη διαφορά με διαφορετικό τρόπο...

Τι μαθαίνει κανείς όταν αρχίζει ο ένας να βγάζει τα άπλυτα του άλλου στη φόρα. Ολοι αυτοί που κραυγάζουν υπέρ της ΟΝΕ και των προγραμμάτων δημοσιονομικής σταθερότητας, υπουργοί, μεγαλοδημοσιογράφοι κλπ. ζουν μέσα σε απίστευτη χλιδή. Τρεις νύχτες διαμονής τους στην Ελούντα κοστίζει - μόνο για ύπνο - όσα κερδίζει ένας μέσος εργαζόμενος σε ένα χρόνο. Φαντάσου να μην είχαμε και λιτότητα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ