Πέμπτη 9 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μόνο μυαλό τους λείπει;

Τελικά δεν είναι αφέλεια μόνο και αντικομμουνιστική εμπάθεια. Είναι κάτι χειρότερο. Είναι ένα άσχημο παιγνίδι σε βάρος των εργαζομένων και του λαού μας, αυτό που κάνει η «Αυγή» όλες αυτές τις μέρες. Εν ονόματι της αντιρατσιστικής σημαίας που έχει υποτίθεται μόνον αυτή και ο ΣΥΝ υψώσει, παίζει το παιγνίδι των πιο ακραίων ρατσιστικών, εθνικιστικών δυνάμεων της χώρας μας. Ακριβώς όπως και κάποια κανάλια πριν λίγες μέρες, όπου οι ματσουκοφόροι τους πήγαιναν προκλητικά μπροστά σε κάποιους αγανακτισμένους συγγενείς των χτυπημένων στη Λέσβο, και τους τσίγκλαγαν να βγάλουν στην επιφάνεια, ό,τι πιο αντιδραστικό, συντηρητικό, ρατσιστικό, σκοταδιστικό κουβάλαγαν μέσα τους, βγαλμένα ακριβώς από την ίδια μήτρα του συστήματος που τα γεννάει, αξιοποιώντας τη συγκυρία όπου η ψύχραιμη αντιμετώπιση του προβλήματος είχε εμφανώς πάει περίπατο και η λογική είχε δώσει τη θέση της στο θυμικό.

Ομως, αγαπητοί κύριοι, όσο ένοχοι είναι όσοι συμπεριφέρονται αισχρά ρατσιστικά, άλλο τόσο ένοχοι και υπεύθυνοι είστε και σεις από συγκεκριμένα Μέσα «ενημέρωσης», οι οποίοι δεν καταγράφετε γεγονότα όπως ισχυρίζεστε, αλλά οδηγείτε και δημιουργείτε συνειδήσεις αντιδραστικές, ανίκανες να δουν έστω και εκ των υστέρων το όποιο λάθος τους. Σ' αυτή την κατεύθυνση δουλεύετε, είτε το καταλαβαίνετε - πράγμα πολύ χειρότερο - είτε δεν το καταλαβαίνετε - και σας ταιριάζει ίσως μόνον ένα «άφες αυτοίς...». Δεν περιμένουμε να επανορθώσετε ούτε στο ελάχιστο για τα όσα ψεύτικα, στρεβλά ή εμπαθή δημοσιεύσατε μέρες τώρα. Ο προοδευτικός κόσμος και κρίση έχει και μυαλό να κρίνει. Κάτι που μάλλον φαίνεται να λείπει από σας...

Το έγκλημα

Με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχει γίνει σχεδόν καθεστώς. Ορισμένες από τις επιλογές της είναι δύσκολο να χαρακτηριστούν. Περισσότερο, αυτές, που έχουν στόχο να ικανοποιήσουν τα αφεντικά της ολιγαρχίας. Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και η επικείμενη παράδοσή τους στη γερμανική πολυεθνική HDW, έναντι 1,5 (!!!) δισεκατομμυρίου δραχμών, είναι ένα παράδειγμα χαρακτηριστικό. Να το πεις σκάνδαλο κι έγκλημα; Απεχθές σκάνδαλο κι έγκλημα; Σκάνδαλο κι έγκλημα βδελυρό και εθνικών διαστάσεων; Ο,τι και να ειπωθεί, λίγο θα 'ναι. Και για όσους φαντάζονται ότι όλο αυτά είναι ξεσπάσματα της στιγμής, έχουμε και λέμε.

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ, ο ελληνικός λαός τα έχει χρυσοπληρώσει πολλές φορές. Από την εποχή που ο Νιάρχος τα παράτησε καταληστευμένα και με υπέρογκα χρέη, μέχρι και τα διάφορα προγράμματα «κοινωνικοποίησης», «εξυγίανσης» και «εκσυγχρονισμού», που εκπόνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Καθένα από αυτά είχε κόστος αρκετών δισεκατομμυρίων για το δημόσιο, δηλαδή, για τους εργαζόμενους. Το χειρότερο ήταν ότι αποτέλεσαν τα συστηματικά βήματα υπονόμευσης της επιχείρησης και του κλάδου των ναυπηγείων συνολικά, μια και ο καταμερισμός, στα πλαίσια της ΕΕ, έδινε προβάδισμα στα ναυπηγεία της Γερμανίας. Ο Σκαραμαγκάς, όμως, εξακολουθεί να αποτελεί μια επιχείρηση στρατηγικού για την οικονομία και εθνικού για τη χώρα χαρακτήρα.

Οι Γερμανοί θα αποκτήσουν το ναυπηγείο πληρώνοντας - αν, τελικά, πληρώσουν - το απίθανο ποσόν του 1,5 δισεκατομμυρίου δραχμών. Θα πληρώσουν, δηλαδή, όσο κοστίζει η αγορά μιας πολυκατοικίας και αυτόματα θα αποκτήσουν:

  • Το δικαίωμα να απολύσουν αμέσως 600 εργαζόμενους.
  • Εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων και κτίρια, αξίας πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών.
  • Δύο μόνιμες και τρεις πλωτές δεξαμενές, που στοιχίζουν ακόμα μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια.
  • Κλεισμένες παραγγελίες και συμφωνίες με το Πολεμικό Ναυτικό, τον ΟΣΕ και τον ΗΣΑΠ, αξίας πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δραχμές.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν κι από πάνω. Περίπου 110 δισεκατομμύρια δραχμές. Από αυτά, τα 60 αφορούν συσσωρευμένες ζημιές και ακόμα 50, το κόστος για τη μείωση του προσωπικού, τα πρόσφατα δάνεια που δόθηκαν από την ΕΤΒΑ και μέρος του εν εξελίξει επενδυτικού σχεδίου. Αντε, λοιπόν, να χαρακτηρίσεις όλη αυτήν την κομπίνα, που στήθηκε σε βάρος του λαού και του τόπου. Αντε, να διατυπώσεις ψύχραιμη γνώμη για τις άθλιες μεθοδεύσεις εκείνων, που διαχειρίζονται την ψήφο, που υφάρπαξαν από τον ελληνικό λαό, ως μπουρλότο που τινάζει στον αέρα τη δημόσια περιουσία και χαρίζει το συσσωρευμένο εθνικό πλούτο στο μεγάλο κεφάλαιο.

Αυτό είναι και το κύριο. Το σημαντικό. Το ίδιο το ξεπούλημα αποτελεί το σκάνδαλο και το έγκλημα. Και η κυβέρνηση, ως ανδρείκελο του κεφαλαίου και των πολυεθνικών, που οφείλει να δίνει στους πάτρωνές της καθημερινά εξετάσεις και αποτελέσματα, προχωρά ακάθεκτη, παραχωρώντας τους κερδοφόρους τομείς της οικονομίας στους ιδιώτες, κύριο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών για τη στήριξη των καπιταλιστών. Εχουν προηγηθεί άλλα ναυπηγεία, τράπεζες, ΔΕΚΟ, μεγάλες επιχειρήσεις, οργανισμοί. Αυτές τις μέρες, ξεπουλάει την τουριστική υποδομή που ανήκε στον ΕΟΤ. Θα ακολουθήσουν η «Ολυμπιακή», η ΔΕΗ, η ΕΤΒΑ, τα λιμάνια. Και η λεηλασία της κρατικής, της δικής μας, περιουσίας δε θα σταματήσει να κλιμακώνεται, αν το δικό μας το Μέτωπο, το Μέτωπο των εργαζομένων και ολόκληρου του λαού, δε βάλει δυναμικά φραγμό στον αντιλαϊκό κατήφορο της εφαρμοζόμενης πολιτικής.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Οργανώσεις - «παιδιά» του ιμπεριαλισμού

Γρηγοριάδης Κώστας

Επειδή, όπως δείχνει η βαλκανική εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας, τίποτα δε γίνεται τυχαία. Επειδή ακόμα και οργανώσεις οι οποίες αρχικά θεωρήθηκαν «γραφικές», «περιθωριακές», «φαντάσματα» του παρελθόντος, ακόμα και «τρομοκρατικές» κλπ. μεταλλάχτηκαν στην πορεία λειτουργώντας σαν μοχλός αποσταθεροποίησης, δεν μπορεί παρά να ανησυχούμε κάθε φορά που «σκάει μύτη» ένα τέτοιο κατασκεύασμα, ένα τέτοιο «φρούτο», ανεξαρτήτως προέλευσης και εθνικής σημαίας που σηκώνει. Τις μέρες αυτές εκδηλώθηκαν δύο κρούσματα, το ένα εντός των ελληνικών συνόρων με την εμφάνιση μιας οργάνωσης «Βουλγαρομακεδόνων» για τα «Βουλγαρικά Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Μακεδονία», που θέτει ζήτημα αλλαγής των ελληνικών συνόρων, ενώ μια άλλη, ο αυτοαποκαλούμενος «Αλβανικός Εθνικός Στρατός», με προκήρυξη που κυκλοφόρησε στο Κοσσυφοπέδιο, καλεί σε «παναλβανικό πόλεμο» σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων όπου υπάρχουν Αλβανοί.

Το ζήτημα, βέβαια, δεν είναι κάθε φορά τι εκφράζουν ή τι εκπροσωπούν διάφορες αυτοαποκαλούμενες εθνικές οργανώσεις, τα δικαιώματα ποιας υπαρκτής ή και ανύπαρκτης εθνικής μειονότητας εμφανίζονται να εκπροσωπούν. Αλλά το θέμα ποιοι τις στήνουν, ποιοι τις βγάζουν στο προσκήνιο και ποιοι θα τις αξιοποιήσουν και με τι σκοπούς. Και επειδή στο βαλκανικό «κήπο» τα τελευταία χρόνια φυτρώνουν πολλά αγκάθια ή μάλλον «άνθη του κακού», τα οποία ασφαλώς το μακρύ χέρι της ξένης επέμβασης είτε σπέρνει είτε βοηθάει στην ανάπτυξή τους, γινόμαστε ακόμα πιο πολύ ανήσυχοι. Δεν εφησυχάζουμε ούτε με τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Τύπου, Τ. Χυτήρη, ο οποίος σχολίασε τα σχετικά δημοσιεύματα χαρακτηρίζοντάς τα «μεμονωμένες απόψεις κάποιου ή κάποιων περιθωριακών». Και ανησυχούμε ακόμα περισσότερο επειδή η ζωή δείχνει ότι αυτά τα «φρούτα» είναι παιδιά του ιμπεριαλισμού και της πολιτικής του, του «διαίρει και βασίλευε».

Βουλγαρικά «άνθη»

Μια νέα οργάνωση, που εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνεται γραφική, εμφανίστηκε τη φορά αυτή εντός ελληνικών συνόρων, με ονομασία - πρόσχημα «Βουλγαρικά Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Μακεδονία» και εγείρει ζήτημα βουλγαρικής μειονότητας στην Ελλάδα. Προχτές, μάλιστα, η εφημερίδα «Εθνος» έφερε στη δημοσιότητα επιστολή της εν λόγω οργάνωσης, η οποία ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί «γηγενείς "Βουλγαρομακεδόνες", που ζουν στο ελληνικό έδαφος, αλλά και στο μακεδονικό (σ.σ. ΠΓΔΜ) έδαφος, καθώς και Βούλγαρους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα». Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια επιστολή, η οργάνωση αυτή στηρίζεται από τον πρώην βασιλιά και νυν πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Συμεών. Οπως ακόμα αναφέρουν, η οργάνωση έχει παράρτημα στην Εδεσσα, στη Φλώρινα, στην Καστοριά και τη Θεσσαλονίκη. Ερωτήματα, δε, προκαλεί και ο ισχυρισμός ότι η οργάνωση αυτή έχει εγγραφεί στο βιβλίο πολιτικών κομμάτων της ελληνικής Βουλής, παρά το γεγονός ότι στο Καταστατικό της αναφέρεται στην αλλαγή των ελληνικών συνόρων.

Αλβανικά «άνθη»

Μια άλλη οργάνωση με την επωνυμία «Αλβανικός Εθνικός Στρατός» απειλεί με «παναλβανικό πόλεμο». Η οργάνωση αυτή, με ανακοίνωσή της που βγήκε στο Κοσσυφοπέδιο, ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση στη νότια Σερβία και το θάνατο δύο Σέρβων αστυνομικών. Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, η δολοφονία των δύο αστυνομικών «είναι μόνο μια προειδοποίηση» και χαρακτηρίζει ως «τοπικές» τις μέχρι τώρα συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο, στη νότια Σερβία και τα Σκόπια, για να προειδοποιήσει στη συνέχεια ότι θα αρχίσει «παναλβανικός πόλεμος για την εθνική ενότητα όλων των Αλβανών σε μια Αλβανία». Είπατε τίποτα;

Γενικό μπάχαλο

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΩΡΑ ΤΟ θυμήθηκε ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης, να βγει και να κάνει δηλώσεις στις εφημερίδες, περί του ότι τίποτε δε θα αλλάξει στην Κοινωνική Ασφάλιση, μετά το Προεδρικό Διάταγμα που κατέθεσε στην ΕΕ για τα όρια ηλικίας των γυναικών;

Αφήστε, που, ακόμα και τώρα, στις δηλώσεις του αφήνει, ουσιαστικά, ανοιχτό το θέμα, αφού τις όποιες εξελίξεις υπάρξουν τις στηρίζει στην «ερμηνεία» που θα δώσει η ΕΕ στην έννοια των «επαγγελματικών ενώσεων». Πάντα αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό, δηλαδή.

Αλλωστε, το έχουμε ξαναπεί ότι δεν περίμενε τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η κυβέρνηση για να προχωρήσει στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης γενικώς. Στο συρτάρι της, τις έχει τις σχετικές ρυθμίσεις και περιμένει πώς και πώς να έρθει το φθινόπωρο, για να τις καταθέσει στα τραπέζια των κάθε λογής «κοινωνικών διαλόγων».

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ, δηλαδή, εκεί στη Νέα Δημοκρατία, που δηλώνουν ότι δεν εφησυχάζουν τώρα τον Αύγουστο και ακόμα και στις 15 του μήνα αυτοί θα ...καταγγέλλουν και θα ελέγχουν την κυβέρνηση; Να τους λυπηθούμε;

Πέραν του ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της είναι στις παραλίες, ας μην πιστέψουν κιόλας ότι ασκούν και καμιά εντυπωσιακή αντιπολίτευση. Γιατί, βέβαια, δεν είναι αντιπολίτευση το να ψάχνεις για ψιλοσκανδαλάκια στις προμήθειες του δημόσιου τομέα. Η αντιπολίτευση είναι θέμα πολιτικών θέσεων.


Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΜΜΕΣΩΣ, πλην σαφώς, τέθηκε πάλι χτες από το πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ» το θέμα της έμμεσης ύπαρξης ιδιωτικών πανεπιστημίων με τη γνωστή ιστορία της συνεργασίας ελληνικών επιχειρήσεων με πανεπιστήμια του Εξωτερικού. Γίνεται λόγος για μια ακόμα κοινοτική οδηγία.

Αραγε, αυτό το ελληνικό Σύνταγμα, που υφίσταται, κανείς, τέλος πάντων, δεν το παίρνει υπόψη εκεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Εχει διατάξεις αναφορικά με αυτό το θέμα, που δεν είναι δυνατόν να μην τις γνωρίζουν.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διαίρει και βασίλευε...

Δεν είναι ανακάλυψη των Βρετανών το «διαίρει και βασίλευε». Μπορεί την εποχή της αποικιοκρατίας να το διατύπωσαν με ιδιαίτερο κυνισμό οι τότε υπηρεσίες τους, αλλά, σαν πρακτική, εφαρμόζεται από τα πρώτα βήματα των ανταγωνιστικών κοινωνιών.

Πάντοτε, ο μελλοντικός κυρίαρχος ανακάλυπτε πιθανές εσωτερικές αντιθέσεις και, αν δεν υπήρχαν, τις κατασκεύαζε, ώστε να μπορεί εύκολα να επιβληθεί, είτε δημιουργώντας προσωρινές συμμαχίες πότε με το ένα και πότε με το άλλο στρατόπεδο μέχρι να τους αδυνατίσει, είτε για να «χώνεται» σαν διαιτητής, είτε για να έχει άλλοθι απευθείας εισβολής...

Μια τακτική, που προκύπτει στις μέρες μας σαν αντικειμενική πρακτική των ιμπεριαλιστών, που, προκειμένου να υποτάξουν λαούς και να προωθήσουν στρατηγικά τους συμφέροντα, βάζουν φιτιλιές, δημιουργούν αντιθέσεις, επιβάλλονται σαν μεσολαβητές, κατασκευάζουν ή χαλούν συμφωνίες.., μέχρι να πάνε τα πράγματα εκεί που τους βολεύουν. Αρχικά ή σε διαφορετικές φάσεις της εφαρμογής μιας τέτοιας πρακτικής, μπορεί να μπερδεύουν τον αμύητο της ιμπεριαλιστικής φύσης. Μπορεί, επίσης, «πολλά νερά» να θολώνονται από τον υπαρκτό, έτσι και αλλιώς, εσωτερικό ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, που ίσως καθυστερεί φάσεις, ανακατεύει τις συμμαχίες και τους προσωρινούς στόχους.

Ομως, αργά ή γρήγορα, πάντα το γενικό στρατηγικό ιμπεριαλιστικό συμφέρον βγαίνει στην επιφάνεια και είναι αδύνατον να κρυφτεί η ασχήμια τους από τους «καημούς», τάχα, για τα «ανθρώπινα δικαιώματα», την «ειρήνη», τις «μειονότητες», την «ανάπτυξη», και δε συμμαζεύεται...

Αυτή τη δοκιμασμένη πρακτική εφαρμόζουν κατά γράμμα οι ιμπεριαλιστές από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας και στα Βαλκάνια. Ανάβουν διαρκώς φωτιές, για να μπορούν να παραμένουν σαν μοναδικοί πυροσβέστες και να οδηγούν το «νερό» κατά ιμπεριαλιστική βούληση. Από την αρχική επιβολή διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας μέχρι και σήμερα, βρίσκονται στην περιοχή, για να διαιρούν, να υποτάσσουν ή να καταστρέφουν και να βασιλεύουν...

Για παράδειγμα, στην πρόσφατη περίπτωση της ΠΓΔΜ, νιώθοντας, ίσως, οι ιμπεριαλιστές πως «παίζουν χωρίς αντίπαλο», στην κυριολεξία, δε φρόντισαν ούτε τα προσχήματα να κρατήσουν, ώστε να μη φαίνεται πως οι ίδιοι είναι οι εμπρηστές για να μένουν σαν πυροσβέστες... Σαν καγκουρό χοροπηδούν πότε με τα «δικαιώματα των Αλβανών», πότε με τους «τρομοκράτες που απειλούν την ειρήνη» και πότε με την «ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή...».

Στόχος είναι αυτό, που, με τον κυνισμό του δολοφόνου της Γιουγκοσλαβίας, ομολόγησε για άλλη μια φορά ο Γ. Κλαρκ, δηλαδή το ταχύτερο δυνατό να γίνει η ΝΑΤΟική επέμβαση. Τα άλλα όλα, μαζί και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι σε ιμπεριαλιστική δουλιά να βρισκόμαστε... Δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι ιμπεριαλιστές διαφορετικά και όποιος έθρεφε τις όποιες αυταπάτες, πλέον μετά την περίπτωση και της ΠΓΔΜ, μόνο σαν συνένοχος των εγκληματιών μπορεί να τις διατηρήσει.

Οι μόνοι που μπορούν να σταματήσουν το καταστροφικό εγκληματικό ΝΑΤΟικό έργο στα Βαλκάνια είναι οι ίδιοι οι λαοί της περιοχής με αληθινό αντιΝΑΤΟικό, αντιιμπεριαλιστικό αγώνα. Αυτή θα είναι και η μόνη ουσιαστική απάντηση στις διασπαστικές πρακτικές, που γεννούν πολέμους και υποταγή.

Οι ... συμπτώσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Λίγες μέρες μεσολάβησαν από την αποτυχημένη επιχείρηση για τη σύλληψη του Κ. Πάσσαρη. Σ' αυτές τις λίγες μέρες, όμως, είχαμε: Τις αλλαγές στην ιεραρχία της ΕΛ.ΑΣ και την τοποθέτηση νέου αρχηγού, ο οποίος, όπως επανειλημμένα έχει γραφτεί, έχει ιδιαιτέρως καλές σχέσεις με τους Αμερικάνους. Την επίσημη πρώτη του «τρομονόμου». Δηλώσεις για μετατροπή της ΕΛ.ΑΣ σε ένα είδος ελληνικού FBI. Στο «καπάκι», διοχέτευση λίστας με πιθανούς στόχους της «17 Ν» και προτάσεις για όξυνση των μέτρων ασφαλείας και έναρξη αστυνομικών επιχειρήσεων «αντιτρομοκρατικού» χαρακτήρα.

Ταυτόχρονα, πάρα πολλά (για να αποδοθούν στη φαντασία των συντακτών τους) γράφονται - με αφορμή και την έκθεση των βρετανικών αρχών για τη «17 Ν» - για τις πιέσεις των Αμερικανών να προχωρήσουν οι ελληνικές αρχές σε συλλήψεις, αλλά και για επικείμενες συλλήψεις φερόμενων ως μελών της οργάνωσης, με στοιχεία από αμφισβητήσιμα έως ανύπαρκτα κ.ο.κ.

Τόσες πολλές «συμπτώσεις»; Ιδωμεν... Αλλά, ως τότε, καλά θα κάνει ο λαός να επαγρυπνεί και να μην ξεχνά πως η «τρομοκρατία» αποτέλεσε πολλές φορές στο παρελθόν το όχημα για την αφαίρεση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του και για την ενοχοποίηση του λαϊκού κινήματος.

Αλλού το πραγματικό πρόβλημα

«Θράσος». Μόνο με αυτή τη λέξη μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την προκλητική τακτική την οποία επιμένει να ακολουθεί η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας. Δε φτάνει που έχει μετατραπεί σε στυλοβάτη της κυβέρνησης στο θέμα της απαγόρευσης των εργατικών και λαϊκών διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, και μάλιστα και με πληρωμένες μελέτες, έφτασε στο σημείο να καλέσει ακόμα τους ίδιους τους εργαζόμενους (συγκεκριμένα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας) σε σύσκεψη για το θέμα αυτό!

Φαίνεται πως οι εκπρόσωποι του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου περιμένουν ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα συναινέσουν στην απαγόρευση μίας από τις σημαντικότερες μορφές του αγώνα τους ώστε να μην ενοχλείται η κυβέρνηση! Οσον αφορά στις διάφορες αστείες δικαιολογίες που προβάλλουν οι μεγαλέμποροι, ότι έχει μειωθεί ο τζίρος τους λόγω των διαδηλώσεων, καλό θα ήταν πρώτα να κινητοποιήσουν τους χιλιάδες μικρομαγαζάτορες-μέλη του Συλλόγου, που οδηγούνται σε «λουκέτο» από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και τις άδειες τσέπες των εργαζομένων...

Περικοπές δαπανών!

Η ιστορία έχει ως εξής: Υπάλληλος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (και δεν είναι ο μόνος) αποσπάστηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Τους πρώτους μήνες της απόσπασης πληρωνόταν κανονικά από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, λαμβάνοντας και το επίδομα που προβλέπεται για τους υπαλλήλους του.

Στη συνέχεια κανονίστηκε η μισθοδοσία του από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Με μια διαφορά. Στον υπάλληλο δεν καταβλήθηκε και το σχετικό επίδομα που παίρνουν οι υπάλληλοι του συγκεκριμένου υπουργείου. Οταν το ζήτησε του είπαν ότι δεν το παίρνει επειδή ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ο υπάλληλος το δέχτηκε και απευθύνθηκε στο υπουργείο από το οποίο έχει αποσπαστεί, ζητώντας την καταβολή του επιδόματος που δίνει αυτό. Αρμοδίως του απάντησαν ότι δε δικαιούται το επίδομα επειδή είναι... αποσπασμένος.

Με αυτή την... έξυπνη τακτική, ο συγκεκριμένος υπάλληλος και όλοι όσοι είναι σαν κι αυτόν, δεν παίρνουν επίδομα από κανένα υπουργείο, με συνέπεια τη μείωση των αποδοχών τους. Λεπτομέρεια: Από τον υπάλληλο ζητήθηκε να επιστραφεί το επίδομα που λάμβανε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, για το διάστημα που ενώ είχε αποσπαστεί συνεχιζόταν η μισθοδοσία του από αυτό το υπουργείο!!!

Η λεηλασία της Κυλλήνης

Ο Δασκαλαντωνάκης, εδώ και χρόνια, έβαλε στο χέρι για μια μπουκιά ψωμί το συγκρότημα του ΕΟΤ στην παραλία της Κυλλήνης. Μιλάμε για μια τεράστια δασική έκταση, μια απέραντη γαλαζοπράσινη παραλία, ολοκληρωμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα 700 κλινών, αθλητικές εγκαταστάσεις, γήπεδα, εγκαταστάσεις για θερμά λουτρά, κτίρια για λασποθεραπεία, κάμπινγκ, εστιατόρια, μπαρ και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς για μια ολοκληρωμένη πρόταση ξεκούρασης. Το συγκρότημα για δεκαετίες έσφυζε από ζωή, δίνοντας πνοή και σε όλα τα γύρω χωριά, όπου οι παραθεριστές περνούσαν τις απογευματινές κύρια ώρες των διακοπών τους.

Τώρα, στη θέση των εγκαταστάσεων του ΕΟΤ, που ακόμα και εγκαταλειμμένες δείχνουν το τι προσέφεραν τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχει ουσιαστικά ένα νεκροταφείο κτιρίων. Οι κυβερνώντες μπορεί να χάρισαν τη συγκεκριμένη περιουσία στον γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία, όμως αυτός απ' ό,τι φαίνεται δε χορταίνει με τίποτα. Ετσι, σύμφωνα με όσα λένε και οι κάτοικοι των γύρω χωριών - που τώρα χτυπάνε το κεφάλι τους που δεν εναντιώθηκαν στο ξεπούλημα - ο Δασκαλαντωνάκης απαιτεί αφ' ενός να του παραχωρηθούν και άλλες εκτάσεις και αφ' ετέρου να του δώσουν και κονδύλια για να ξεκινήσει, λέει, το έργο του. Να ξεκινήσει, δηλαδή, να μαδάει τη χρυσή κότα της Κυλλήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ